4 Μαΐου 2020

Πτώση 4,12% στο Χρηματιστήριο Αθηνών στις 4.5.2020

Ισχυροί ήταν οι κλυδωνισμοί που βίωσε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών (Χ.Α.), με τους βασικούς του δείκτες να κινούνται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και να ολοκληρώνουν τις συναλλαγές κοντά στα χαμηλά ημέρας. Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 4,12% στις 602,36 μονάδες, ενώ o τζίρος διαμορφώθηκε στα 49,8 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 3,97%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με μεγαλύτερες απώλειες 8,28% στις 312,67 μονάδες. 

Στις δυο τελευταίες ημέρες ο γενικός δείκτης αθροίζει συνολικές απώλειες 6,17% και ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών, στο ίδιο διάστημα, απώλειες 12,77%, ενώ στις δύο αυτές συνεδριάσεις η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. απώλεσε 2,5 δισ. ευρώ (!)

Η ψυχολογία των εν δυνάμει πωλητών, ενισχύθηκε σήμερα από την δριμεία επιστροφή της επιφυλακτικότητας στις διεθνείς αγορές, καθώς η διαφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας για τη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού, αύξησε τις ανησυχίες στην παγκόσμια επενδυτική κοινότητα. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο διαβεβαίωσε ότι “υπάρχει σημαντικός αριθμός αποδείξεων, πως ο νέος κορωνοϊός προέρχεται από εργαστήριο στην κινεζική πόλη Ουχάν, το επίκεντρο της πανδημίας της νόσου Covid-19”. Παράλληλα, η πιθανότητα ενός δεύτερου κύματος εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας,ενισχύεται.

Από την άλλη, ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής και επικεφαλής της Berkshire Hathaway, Γουόρεν Μπάφετ, παραδέχτηκε ότι έκανε λάθος στις επιλογές του για τις αεροπορικές εταιρείες και γνωστοποίησε ότι πούλησε τον Απρίλιο το σύνολο των μετοχών που κατείχε (αξίας $6 δισ.) σε American Airlines, Delta Air Lines, Southwest και United Airlines. “Δεν βρίσκω τίποτα ελκυστικό στις αγορές”, τόνισε ο Μπάφετ, στην ετήσια γενική συνέλευση του ομίλου.


ο Γενικός Δείκτης στο Χ.Α. στις 4.5.2020

Στην Αθήνα, οι δηλώσεις του Ευτύχη Βασιλάκη, ότι η Aegean πιθανόν να χρειαστεί κρατική ενίσχυση (όταν παγκοσμίως Κολοσσοί των αερομεταφορών προσφεύγουν σε κρατική βοήθεια), επανέφεραν στην αγορά τον χειρότερο φόβο… ότι η ελληνική οικονομία έχει δεχτεί ένα τεράστιο πλήγμα από την κρίση του κορονοϊού και ότι η ανάκαμψη θα είναι εξαιρετικά δύσκολη. Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Αεροπορίας Αιγαίου, Ευτύχης Βασιλάκης, σε διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε η Endeavor Greece μεταξύ άλλων είπε: “Εμείς γνωρίζουμε ότι για να βρεθούμε σαν κλάδος στα επίπεδα που βρισκόμασταν πριν την υγειονομική κρίση θα περάσουν 2-3 χρόνια, άρα, δυστυχώς, είναι μονόδρομος η μείωση του κόσμου που απασχολούμε. Ελπίζουμε να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα υποστήριξης από το κράτος, που να μπορέσει να βοηθήσει και εμάς που είμαστε τόσο πολύ πληττόμενοι, να διατηρήσουμε περισσότερο κόσμο, ή να τους δίνουμε κάτι περισσότερο από αυτό που μπορούμε”. Και παραδέχτηκε ότι είχε υποεκτιμήσει το μέγεθος και το βάθος του προβλήματος από οικονομικής άποψης, τονίζοντας ότι “πήγαμε από το ρετιρέ στο υπόγειο, σε λιγότερο από ένα μήνα". Αποτέλεσμα, η ανώμαλη προσγείωση της Aegean σήμερα στο Χ.Α.

Στο ταμπλό του Χ.Α. τώρα: Η Aegean σημείωσε βουτιά 24,32%, με τις Εθνική, Βιοχάλκο, Πειραιώς και Alpha Bank να ακολουθούν με απώλειες που ξεπέρασαν το 8%. Πτώση 7,93% σημείωσε η Eurobank και 7% η Λάμδα, ενώ άνω του 6% ήταν οι απώλειες σε ΓΕΚ Τέρνα, Φουρλή, ΕΥΔΑΠ και ΔΕΗ. Ο Ελλάκτωρ έκλεισε στο -5,84%, με τις ΑΔΜΗΕ, Coca Cola και Μυτιληναίο να ολοκληρώνουν με απώλειες άνω του 4%. Η Τέρνα Ενεργειακή υποχώρησε κατά 3,28%, ενώ ΕΧΑΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil και Jumbo έκλεισαν με πτώση άνω του 2% και οι ΟΛΠ, ΟΠΑΠ και Titan με απώλειες άνω του 1%. Διασώθηκε ο ΟΤΕ που έκλεισε στο τέλος θετικά και στο +0,41%.


Αρνητικό ήταν το κλίμα σήμερα και στις ευρωπαϊκές αγορές. Ενδεικτικά ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη έκλεισε με απώλειες 3,64%. Επίσης καθαρά πτωτική ήταν και η έναρξη των συναλλαγών στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, όπου όμως οι δείκτες τελικά έκλεισαν σε θετικό έδαφος.

Πηγές: Με στοιχεία από capital.gr, euro2day.gr

Σχετική ανάρτηση: Με κέρδη 12,54% τον Απρίλιο το Χρηματιστήριο Αθηνών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου