17 Μαΐου 2020

Ο Αμβρόσιος αφορίζει, η Εκκλησία τον αδειάζει

Σε ανάγνωση «αφορισμού» κατά του πρωθυπουργού, της υπουργού Παιδείας και του υφ. Προστασίας του Πολίτη προχώρησε σήμερα το πρωί κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ο πρώην Μητροπολίτης Αμβρόσιος. Η απόφαση καταγνώσεως του αφορισμού είναι «ανυπόστατη και ανίσχυρη» επισημαίνει η Εκκλησία. Αντίδραση του Ν. Χαρδαλιά στον «κήρυκα μίσους και αμάθειας». 

Η Εκκλησία αδειάζει τον Αμβρόσιο: Μόνο η Σύνοδος αφορίζει

Ανακοίνωση με την οποία αδειάζει τον Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιο, ο οποίος το πρωί κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας προχώρησε σε μία πρωτοφανή όσο και άκυρη ενέργεια ανάγνωσης «αφορισμού» εναντίον του πρωθυπουργού, της Υπουργού Παιδείας και του Υφ. Προστασίας του Πολίτη, εξέδωσε η Ιερά Σύνοδος.

Σε αυτή αναφέρεται: «Κατόπιν σχετικών ερωτημάτων δημοσιογράφων ανακοινώνεται ότι μόνο η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας (Ι.Σ.Ι.) της Εκκλησίας της Ελλάδος, δηλαδή η Ολομέλεια των Μητροπολιτών Της, έχει την αρμοδιότητα επιβολής του αφορισμού σε βάρος μέλους της ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος.

Κατά το άρθρο 4 περίπτωση θ’ του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος (νόμος 590/1977, ΦΕΚ Α’ 146/31.5.1977) : «Η Ι.Σ.Ι. της Εκκλησίας της Ελλάδος αποφαίνεται επί παντός ζητήματος αφορώντος εις την Εκκλησίαν. Ειδικώτερον αύτη: … θ) Αποφασίζει διά την επιβολήν ποινής αφορισμού κατά τα υπό των Ιερών Κανόνων οριζόμενα.

Κάθε απόφαση καταγνώσεως του αφορισμού εναντίον μέλους της ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία δεν εκδόθηκε από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας Της, είναι ανυπόστατη και ανίσχυρη». 


Ο Αμβρόσιος -που είχε προ ημερών απειλήσει με «αφορισμό» την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως με αφορμή τα μέτρα της Πολιτείας που αφορούν στην αποτροπή εξάπλωσης του ιού και μέσω των εκκλησιών- προχώρησε μετά το πέρας της σημερινής Λειτουργίας στον Ι. Ν. Φανερωμένης στο Αίγιο σε... ανάγνωση αφορισμού εναντίον τόσο της υπουργού αλλά και των Κυρ. Μητσοτάκη και του Ν. Χαρδαλιά.

Τρεις μέρες πριν: Με αφορισμό απειλεί ο Αμβρόσιος

Με αφορισμό είχε απειλήσει τρεις μέρες νωρίτερα ο πρώην Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, Αμβρόσιος, την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, εξαιτίας της δήλωσής της στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ στην οποία ανέφερε ότι "οι επιστήμονες έχουν καταλήξει πως ο κορωνοϊός μεταδίδεται με το σάλιο". 

Ο πρώην Μητροπολίτης, με ανάρτηση του στο προσωπικό του ιστολόγιο, ανέφερε ότι "εξέλαβε ως προσβολή προς την Θεία Κοινωνία την δήλωση"  και κάλεσε την υπουργό Παιδείας "να ανακαλέσει μέχρι το Σάββατο 16 Μαΐου, διαφορετικά θα την αφορίσει".

Ο Ν. Χαρδαλιάς για τον «κήρυκα μίσους και αμάθειας» 

Απάντηση στον αφορισμό του από τον πρώην Μητροπολίτη Αμβρόσιο - μαζί με τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Νίκη Κεραμέως - έδωσε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Χαρδαλιάς, αναρτώντας στα social media και την σχετική ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου.

Ο κ. Χαρδαλιάς, τονίζει ότι σήμερα είναι μέρα χαράς και ελπίδας καθώς άνοιξαν και πάλι οι Εκκλησίες και κανένας «κήρυκας του μίσους και της αμάθειας δεν μπορεί να τη χαλάσει».

Νίκος Γ. Χαρδαλιάς@nhardalias
Σήμερα ειναι μια μέρα χαράς και ελπίδας.Ανοιξαν πάλι οι εκκλησίες μας. Αυτή τη μέρα κανένας κήρυκας του μίσους και της αμάθειας δεν μπορεί να τη χαλάσει... https://www.facebook.com/115093111866664/posts/3903808912995046/ …

«Σήμερα το πρωί, την ώρα του ανυπόστατου Μεγάλου Αφορισμού, επισκέφθηκα τον ΙΝ της ενορίας μου τον Άγιο Γεώργιο Καρέα και άναψα ένα κερί προσευχόμενος για την ψυχή εκείνων που με πρόσχημα την Χριστιανοσύνη μας κηρύσσουν το μίσος», αναφέρει στην ανάρτησή του ο κ. Χαρδαλιάς. Δημοσιεύει την απάντηση της Ιεράς Συνόδου για την υπόθεση και τονίζει ότι αυτό που μας μαθαίνει η πίστη είναι «ν’ αγαπάμε και να συγχωρούμε. Όχι να μισούμε».

Πηγές: Στοιχεία από 
kathimerini.grtwitter.com, facebook.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου