7 Μαΐου 2020

Ελληνικός τουρισμός: Τα σενάρια, τα εμπόδια και οι προοπτικές για το 2020

Ελληνικός τουρισμός: Το καλό σενάριο και τα εμπόδια. Σχέδιο πέντε αξόνων για τη στήριξη του τουρισμού. Οι ξενοδόχοι εκφράζουν έντονες ανησυχίες. "Η Ελλάδα περιόρισε με επιτυχία την πανδημία και τώρα διεκδικεί τουρίστες" σημειώνει η γερμανική εφημερίδα «Die Zeit». Η πρόταση για «ξενοδοχεία καραντίνας». "Να έρθουν φέτος τουρίστες αλλά υπό προϋποθέσεις λόγω Covid-19" λένε οι Έλληνες πολίτες. 

Ελληνικός τουρισμός: Το καλό σενάριο και τα εμπόδια

Η επανεκκίνηση του τουρισμού αποτελεί ένα από τα μεγάλα στοιχήματα για την ελληνική οικονομία στη διαδικασία μετάβασης στη νέα κανονικότητα. Με τους επιχειρηματίες του κλάδου να εκφράζουν έντονες ανησυχίες για πτώση του τζίρου και άδεια ξενοδοχεία, η κυβέρνηση χαράσσει τον οδικό χάρτη για την επόμενη ημέρα στον τουρισμό, προωθώντας την εικόνα της χώρας ως ασφαλούς τουριστικού προορισμού, χάρη στα έγκαιρα περιοριστικά μέτρα που κράτησαν σε χαμηλά επίπεδα τόσο τον αριθμό κρουσμάτων, όσο και τα ποσοστά θνητότητας του κορωνοϊού. 
Δεδομένου όμως ότι οι πέντε βασικές αγορές για τον ελληνικό τουρισμό (Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και ΗΠΑ) είναι και χώρες που βρέθηκαν στο επίκεντρο της πανδημίας, σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα ως προς την άρση των απαγορεύσεων στα ταξίδια, η επόμενη ημέρα εξελίσσεται σε γρίφο για δυνατούς λύτες.
«Η κοινωνική αποστασιοποίηση αποτελεί μια από τις βασικές αρχές στη μετάβαση στη νέα κανονικότητα, ενώ θα ακολουθηθούν πιο συχνές και διαφορετικές διαδικασίες απολύμανσης», τονίζει ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης. 

Σχέδιο πέντε αξόνων για τη στήριξη του τουρισμού, που παρουσίασε στη Βουλή ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης:
1) Υγειονομικός άξονας. Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι προετοιμάζονται πρωτόκολλα για τα ξενοδοχεία, τις μαρίνες, τα αεροπλάνα, το yachting κτλ, που θα τεθούν σε διαβούλευση με τους κοινωνικού εταίρους.
2) Οικονομικός άξονας. Προετοιμάζονται κοστολογημένες προτάσεις σε συνεργασία με τα Υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας..
3) Διπλωματικός άξονας. «Ο ελληνικός τουρισμός θα είναι έτοιμος να υποδεχτεί τουρίστες. Αν όμως η γερμανική κυβέρνηση, η ρωσική, η ισραηλινή, η κυβέρνηση των ΗΠΑ βάζουν σε καραντίνα όσους επιστρέφουν από τη χώρα μας, τότε δε θα έρθει κανένας τουρίστας», υπογράμμισε ο υπουργός.
4) Προβολή της χώρας. Τις επόμενες εβδομάδες θα είναι έτοιμη μια νέα καμπάνια, η οποία για πρώτη φορά θα μπορέσει να είναι μια εθνική καμπάνια, μακριά από παραφωνίες, από ερασιτεχνισμούς.
5) Επαφές με τους tour operators και με τα διεθνή μέσα.

Από την πλευρά τους, οι ξενοδόχοι εκφράζουν έντονες ανησυχίες για τη φετινή σεζόν. 
Τουλάχιστον ο ένας στους δύο ξενοδόχους θεωρεί πιθανή τη χρεοκοπία του, ενώ η συντριπτική πλειονότητα αναμένει μείωση τζίρου μεγαλύτερη του 50% σύμφωνα με την έρευνα «Covid-19 και ελληνικά ξενοδοχεία», που διενεργήθηκε τον Απρίλιο από το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ). 
Παράλληλα μιλούν για μείωση της απασχόλησης της τάξης του 40% ή 45 χιλιάδες περίπου θέσεις εργασίας και εκτιμούν πως η επανεκκίνηση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων θα χρειαστεί χρηματοδότηση περίπου 1,8 δισ. ευρώ.
«Το 2020 θα είναι μια δύσκολη και κρίσιμη χρονιά. Έχω αισιοδοξία για το 2021 για τον τουρισμό, αλλά πρέπει να δούμε πόσες επιχειρήσεις και εργαζόμενοι θα φτάσουμε μέχρι εκεί», ανέφερε σε πρόσφατη ομιλία του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννης Ρέτσος.

Το καλό σενάριο του Ιουλίου. 
Με βάση τον οδικό χάρτη σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα που παρουσίασε στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, από την 1η Ιουνίου ανοίγουν τις πόρτες τους τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας, ενώ σε δεύτερο χρόνο και εντός του Ιουνίου θα λειτουργήσουν τα καταλύματα διακοπών.
Ο πρωθυπουργός μίλησε για τις προοπτικές της φετινής τουριστικής περιόδου και σε πρόσφατη συνέντευξή του στο δίκτυο CNN. «Στο καλύτερο σενάριο η Ελλάδα θα ανοίξει για την τουριστική δραστηριότητα από την 1η Ιουλίου και εργαζόμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση. Επομένως, προετοιμαζόμαστε γι’ αυτό. Αλλά σχετίζεται ασφαλώς και με τις αεροπορικές εταιρείες, καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι έρχονται αεροπορικώς στην Ελλάδα. Και σχετίζεται επίσης με πολύ αυστηρά και εφαρμόσιμα πρωτόκολλα» είπε.

Πηγή: naftemporiki.gr 


Die Zeit: Η Ελλάδα περιόρισε με επιτυχία την πανδημία και τώρα διεκδικεί τουρίστες

Η Ελλάδα, με κάποια από τα αυστηρότερα μέτρα στην Ευρώπη, περιόρισε μέχρι τώρα με επιτυχία την πανδημία και διεκδικεί ήδη τώρα τουρίστες, αναφέρει η εβδομαδιαία γερμανική εφημερίδα «Die Zeit», επισημαίνοντας ότι τα ξενοδοχεία θα είναι ανοιχτά από τον Ιούλιο, ενώ υπάρχουν σκέψεις και για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου μέχρι τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο.

«Στην Ελλάδα τα κρούσματα είναι λιγότερα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Για αυτό η ελληνική κυβέρνηση θέλει να βάλει μπροστά τον τουρισμό όσο το δυνατόν συντομότερα. Συζητούμε για το πώς θα διασφαλιστούν οι τουρίστες σε κάθε ξενοδοχείο, για το πώς θα φροντίσουν τους φιλοξενούμενους - ακόμη και κατά την περίπτωση που υπάρξουν κρούσματα», δηλώνει ο επικεφαλής της TUΙ Γερμανίας Μάρεκ 'Αντριουστσακ, επισημαίνοντας ωστόσο ότι προηγουμένως θα πρέπει να επιτραπεί στους Γερμανούς να βγουν από την πατρίδα τους χωρίς ταξιδιωτική οδηγία.

Η εφημερίδα αναφέρει ακόμη ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει συστήσει Ομάδα Δράσης, η οποία διαπραγματεύεται με τουριστικούς ομίλους όπως η TUI και η DER Touristik τις λεπτομέρειες σχεδίου ασφάλειας, το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων τον εξοπλισμό των ξενοδοχείων με αντισηπτικό και την αποτροπή μεγάλων συναθροίσεων, τόσο σε παραλίες όσο και σε πισίνες. Η εφημερίδα φιλοξενεί και σχετικές δηλώσεις του υπουργού Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κερδίζει έδαφος η πρόταση για «ξενοδοχεία καραντίνας»

Σε σύσκεψη μέσω τηλεδιάσκεψης με τους φορείς του τουρισμού στη χώρα που είχαν χθες οι περιφερειάρχες, με αντικείμενο τον συντονισμό της συνολικής προσπάθειας για να μη χαθεί η φετινή τουριστική περίοδος, κατατέθηκε η πρόταση για τη δημιουργία «ξενοδοχείων καραντίνας» σε τουριστικές περιοχές.

Την πρόταση κατέθεσε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου και Τομεάρχης Τουρισμού της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος Γιώργος Χατζημάρκος, ο οποίος σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, παρουσίασε την απόφαση της Περιφέρειας, για τη μίσθωση ξενοδοχείων φιλοξενίας τυχόν ασθενούντων από κορωνοϊό στους τουριστικούς προορισμούς των νησιών της με δικές της δαπάνες. Επιπλέον, ο Περιφερειάρχης πρότεινε αυτό να ακολουθηθεί και από τους υπόλοιπους τουριστικούς περιορισμούς ανά Περιφέρεια.

Σχετικά με την πρωτοβουλία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για μίσθωση ξενοδοχείων με δικές της δαπάνες για τη φιλοξενία ελαφρά ασθενούντων από κορωνοϊό, που δεν χρήζουν νοσηλείας, προκειμένου να απομονωθούν, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ (Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων)Γιάννης Ρέτσος, δήλωσε ότι ενθουσιάστηκε με το περιεχόμενο της απόφασης του κ. Χατζημάρκου που διευκολύνει την επαναλειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων, για τη φετινή ιδιόμορφη τουριστική χρονιά και εξέφρασε την ελπίδα να υλοποιηθεί σε όλους τους τουριστικούς προορισμούς της χώρας, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της περιφέρειας. 

Πηγή: naftemporiki.gr 


ΠΑΜΑΚ-έρευνα: Να έρθουν φέτος τουρίστες αλλά υπό προϋποθέσεις

Επιφυλακτικοί σε ό,τι αφορά τον εισερχόμενο τουρισμό και το άνοιγμα των συνόρων σε όλους τους τουρίστες εμφανίζονται περίπου οι μισοί Έλληνες, σύμφωνα με νέα έρευνα του εργαστηρίου Marlab του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ).  

Όπως προκύπτει, το 49,4% των ερωτηθέντων διαφωνεί με το άνοιγμα των συνόρων σε όλους τους τουρίστες και προτιμά, κατά πρώτον, να γίνονται δεκτοί τουρίστες από χώρες με χαμηλά ποσοστά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων Covid-19 (31,9%), να πραγματοποιούνται αυστηροί έλεγχοι στα αεροδρόμια και σύνορα της χώρας (93,7) και τρίτον να εισέρχονται στη χώρα τουρίστες με ειδικό πιστοποιητικό για την Covid-19 (74,2%). Μόνο το 14,5% των ερωτηθέντων συμφωνεί σε κάποιο βαθμό πως η Ελλάδα πρέπει να ανοίξει τα σύνορά της σε όλους τους ξένους τουρίστες το καλοκαίρι.

Σχετικά με την εσωτερική διαχείριση θεμάτων που αφορούν στον τουρισμό, η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων (96,6%) πιστεύει ότι πλέον τα ξενοδοχεία θα πρέπει να τηρούν αυστηρούς κανόνες υγιεινής, ενώ το 74,8% θεωρεί ότι θα πρέπει να επιβάλλεται η χρήση μάσκας σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς (αεροπλάνα, πλοία, τρένα και λεωφορεία). 

Η συλλογή των δεδομένων πραγματοποιήθηκε το διάστημα 23 με 28 Απριλίου, σε δείγμα 1.073 ατόμων.

Πηγές: ΑΜΠΕ, naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου