10 Μαΐου 2020

Φέτος Μένουμε Ασφαλείς και στις Παραλίες

Κοσμοσυρροή στις παραλίες της Αττικής το πρώτο Σαββατοκύριακο μετά την άρση του lockdown. Πολλοί ήταν εκείνοι που εκμεταλλεύτηκαν τον καλό καιρό για να αποδράσουν από τα σπίτια τους μετά από 50 περίπου ημέρες καραντίνας. Έτσι οι παραλίες της Αττικής «πλημμύρισαν» με κόσμο. Οι αποστάσεις ασφαλείας σε γενικές γραμμές τηρούνταν, σε κάποιες περιπτώσεις όμως οι εικόνες που επικρατούσαν θύμιζαν παραλίες στις παλιές καλές μέρες πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού. 

Στο νέο πλαίσιο που διαμορφώνεται, η σελίδα «Μένουμε Ασφαλείς» σε ανάρτησή της στο Twitter αναφέρει: 

Εάν επιλέξουμε να πάμε παραλία, το κάνουμε με προσοχή!
➡ Εάν μπορούμε να πάμε καθημερινή, το προτιμάμε.
➡ Κρατάμε 2 μέτρα απόσταση.
➡ Αποφεύγουμε τον συνωστισμό.
Δεν βάζουμε το εαυτό μας και τους συμπολίτες μας σε κίνδυνο.

Συστάσεις για λουόμενους και μέτρα σε παραλίες

Μεγαλύτερες αποστάσεις ανάμεσα στους λουομένους στην παραλία είτε κάθονται σε οργανωμένο κομμάτι ή στην πετσέτα τους, απολύμανση στις ξαπλώστρες και 20λεπτο «κενό» πριν από τη νέα χρήση τους και αποφυγή των κάθε είδους κλειστών εγκαταστάσεων που εξυπηρετούν τους λουομένους, όπως ντους και αποδυτήρια. Αυτές είναι οι προτάσεις των ειδικών, ενόψει των φετινών καλοκαιρινών... κορωνο-εξορμήσεων στις παραλίες. Οσο για την άμμο; Παραμένει όσο ασφαλής ήταν πάντα.

Η περιβαλλοντική οργάνωση Costa Nostrum, που δραστηριοποιείται με βάση την Κρήτη, συνέταξε με τη βοήθεια ιατρών έναν κατάλογο «μέτρων ασφαλείας» για λουομένους και επαγγελματίες που εκμεταλλεύονται παραλίες. Πιο συγκεκριμένα:
  • Στα ελεύθερα (μη οργανωμένα) κομμάτια των παραλιών, συστήνεται να αντιστοιχούν περίπου 10 τετραγωνικά μέτρα ανά λουόμενο (παιδί ή ενήλικα).
  • Στα οργανωμένα τμήματα, η απόσταση μεταξύ του κάθε «μόνιμου» τοποθετημένου σετ ομπρέλας και ζεύγους ξαπλώστρες να είναι στα 3 μέτρα.
  • Μετά την απελευθέρωση του κάθε σετ από «μόνιμα» τοποθετημένες ξαπλώστρες συνιστάται η απολύμανση όλου του σετ (με διάλυμα ισοπροπιλικής αλκοόλης κατά 60% με 70%) από κατάλληλα εκπαιδευμένο άτομο και η μη προσέγγιση σε αυτό νέων επισκεπτών για τουλάχιστον 20 λεπτά.
  • Οι λουόμενοι να μην κάθονται σε απόσταση μικρότερη των 15 μέτρων από τα κοινόχρηστα ντους.
  • Οι λουόμενοι να αποφεύγουν κάθε είδους συναλλαγή με πλανόδιους πωλητές εντός της παραλίας.
  • Συνιστάται η αποφυγή κλειστών κοινόχρηστων ντους και κοινόχρηστων αποδυτηρίων.
  • Ειδικά για τα ξενοδοχεία που εκμεταλλεύονται και παραλιακές εγκαταστάσεις, προτείνεται η συνεργασία με εξειδικευμένο call center / σύστημα τηλεϊατρικής για την αντιμετώπιση ή δρομολόγηση οποιουδήποτε θέματος που σχετίζεται με τον κορωναϊό COVID-19.
Οσο για την άμμο, φέτος θα είναι τόσο ασφαλές να ξαπλώσει κανείς πάνω της... όσο ήταν και τα προηγούμενα χρόνια. Οπως εκτιμούν οι ειδικοί, οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται το καλοκαίρι είναι τέτοιες, που ο ιός δεν μπορεί να επιβιώσει. Επίσης εκτιμούν ότι ο ιός δεν μπορεί να μεταδοθεί μέσω του μπάνιου στη θάλασσα. 
Πηγή: Με στοιχεία από kathimerini.grtwitter.com
Η φωτογραφία είναι από τη Γλυφάδα (από ανάρτηση του Δημάρχου Γιώργου Παπανικολάου) χθες Σάββατο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου