19 Μαΐου 2020

Μέρκελ-Μακρόν προτείνουν Ταμείο Ανάκαμψης 500 δις ευρώ

500 δις ευρώ για στήριξη περιοχών και κλάδων της οικονομίας που πλήττονται υπέρμετρα από την πανδημία. Τα χρήματα θα διατεθούν απευθείας από την Κομισιόν ως επιδόματα και δεν θα πρέπει να επιστραφούν. Με τα δάνεια χρεώνονται όλα τα κράτη-μέλη ανάλογα με το ποσοστό συνεισφοράς στον προϋπολογισμό της ΕΕ.
Από τη Deutsche Welle: 

Η Γερμανία και η Γαλλία προτείνουν ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα 500 δις ευρώ για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού. Με τα χρήματα αυτά θα στηριχθούν οι περιοχές αλλά και οι κλάδοι της οικονομίας που πλήττονται περισσότερο από άλλες από την κρίση, αναφέρεται σε κοινό ανακοινωθέν της γαλλικής και της γερμανικής κυβέρνησης. Στους κλάδους αυτούς συμπεριλαμβάνεται και ο τουρισμός,

Με τη δημιουργία ενός Ταμείου Ανάκαμψης (Recovery Fond) θα διασφαλιστεί η συνοχή της ΕΕ προκειμένου να ξεπεράσει αλληλέγγυα την πανδημία του κορωνοϊού, δήλωσε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τη Δευτέρα το απόγευμα μετά από τηλεδιάσκεψη με το γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν σε κοινή συνέντευξη τύπου. Η αναγκαιότητα ενός Recovery Fond προκύπτει σύμφωνα με την καγκελάριο από το γεγονός ότι η κρίση έχει διαφορετικές επιπτώσεις στα κράτη-μέλη. Αυτές οι διαφορές απειλούν τη συνοχή της ΕΕ, τόνισε, εννοώντας προφανώς τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε σε χώρες όπως η Ιταλία η γερμανική άρνηση για την έκδοση ευρωομολόγων για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού.

Τα δάνεια αποπληρώνονται από όλα τα κράτη-μέλη

Σύμφωνα με το γαλλογερμανικό σκεπτικό η ανάληψη μακροπρόθεσμων δανείων θα γίνει στις κεφαλαιαγορές από την Κομισιόν εξ ονόματος της ΕΕ. 
Τα χρήματα δεν θα μεταβιβαστούν στα εθνικά κράτη αλλά η διαχείριση και διανομή τους θα γίνεται απευθείας από την Κομισιόν σε περιοχές και επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν δύσκολες καταστάσεις. 
Α. Μέρκελ και Ε. Μακρόν κατέστησαν σαφές πως τα χρήματα από το Recovery Fund θα διατεθούν ως επίδομα και δεν θα πρέπει να επιστραφούν. 
Κατά αυτό τον τρόπο τηρούνται σύμφωνα με το γαλλογερμανικό σχέδιο οι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ να μην ενισχύονται εθνικοί προϋπολογισμοί αλλά συγκεκριμένα προγράμματα. 

Η γαλλογερμανική πρόταση προβλέπει τη στήριξη του τουρισμού

Το επίμαχο σημείο της πρότασης είναι ότι τα δάνεια των 500 δις ευρώ θα πρέπει να αποπληρωθούν από όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ ανάλογα με το ποσοστό συνεισφοράς στον προϋπολογισμό της ΕΕ. Αυτό σημαίνει για παράδειγμα ότι η Γερμανία υποχρεούται να αποπληρώσει το 27% των δανείων. 

Για να υλοποιηθεί η πρόταση θα πρέπει να συμφωνήσουν τόσο οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ΕΕ όσο και τα εθνικά κοινοβούλια. Το ζητούμενο είναι αν πράγματι συμφωνήσουν όλα τα κοινοβούλια με αυτή την πρόταση και προπαντός η γερμανική βουλή. Η Άνγκελα Μέρκελ πάντως ξεπέρασε τους δισταγμούς που είχε για την από κοινού αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας. Ενδεχομένως να βοήθησε στην αλλαγή της στάσης της η απογείωση του κύρους της στη Γερμανία για τον τρόπο που διαχειρίζεται την κρίση του κορωνοϊού.

Παρόμοια πρόταση κατέθεσε η φον ντερ Λάιεν

Η πρόταση Μέρκελ-Μακρόν βρίσκεται πολύ κοντά στα σχέδια της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Μετά από έντονους διαξιφισμούς για έκδοση ευρωομολόγων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση του κορωνοϊού οι 27 της είχαν αναθέσει την κατάρτιση ενός βιώσιμου μοντέλου ανάκαμψης. Οι διαφορές που εξακολουθούν να επικρατούν ανάγκασαν την κ. φον ντερ Λάιεν να αναβάλει αρκετές φορές την κατάθεση των προτάσεών της. Η γαλλογερμανική πρωτοβουλία ενισχύει τη θέση της.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο
Πηγή: Deutsche Welle Πως σχολίασε όμως την επόμενη ημέρα το γαλλογερμανικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης που θα διαθέτει πόρους ύψους 500 δισεκ. ευρώ ο γερμανικός τύπος;
Σχόλια από δυο εφημερίδες όπως τα μεταδίδει η Deutsche Welle

Η πανδημία ενώνει την ΕΕ

Η Süddeutsche Zeitung σε σχόλιό της σημειώνει: «Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ομάδας Βίζενγκραντ έδωσαν την Τρίτη στην καγκελάριο Μέρκελ να καταλάβει ότι δεν έχουν τίποτα εναντίον ενός μεγάλου ταμείου για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα βοηθηθεί και η δική τους οικονομία που έχει πληγεί από την πανδημία. Επειδή απαιτείται από όλους συναίνεση στο τέλος θα υπάρξει συμβιβασμός. Η αξία του συμβιβασμού θα αξιολογηθεί αργότερα από το εάν το Ταμείο εκπλήρωσε το σκοπό του, δηλαδή να βοηθήσει τις χώρες που επλήγησαν περισσότερο, όπως είναι η Ιταλία και η Ισπανία».

Και το σχόλιο καταλήγει: «Αυτός ο συμβιβασμός θα έχει όμως και το τίμημά του. Αρχικά η Γερμανία επέμενε η καταβολή των χρημάτων από το ευρωπαϊκό ταμείο να συνδέεται και με την τήρηση των στάνταρ ενός κράτους δικαίου. Στόχος ήταν η Πολωνία και η Ουγγαρία να θυμηθούν τις ευρωπαϊκές αξίες. Τώρα πια όμως πολύ λίγο γίνεται λόγος για αυτό».

Για το ίδιο θέμα η Handelsblatt σημειώνει: «Η πανδημία φαίνεται να ενώνει την ΕΕ. Τα κράτη-μέλη για πρώτη φορά στην ιστορία τους θέλουν να εκδώσουν κοινά ομόλογα. Τις πολιτικά επισφαλείς έννοιες κορωνο-ομόλογα ή ευρωομόλογα οι κυβερνήσεις εν τω μεταξύ τις διέγραψαν από το λεξιλόγιό τους. Αυτό όμως δεν αλλάζει τίποτα στα γεγονότα. Οι 27 θα ευθύνονται από κοινού για χρέη ύψους μισού τρισεκατομμυρίου ευρώ για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού».

Πηγή: p.dw.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου