14 Μαΐου 2020

Ανοίγουν με περιορισμούς στην πληρότητα οι οργανωμένες παραλίες

Αποφασίστηκε χθες να ανοίξουν από το Σάββατο 16 Μαΐου οι 515 οργανωμένες παραλίες, περίκλειστες ή μη, της χώρας. Έτσι, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, από τις 8 το πρωί του Σαββάτου, οι οργανωμένες παραλίες θα λειτουργούν με τους εξής όρους και κανόνες: 
  • Σε ελεγχόμενες ως προς την είσοδο οργανωμένες παραλίες είναι υποχρεωτική η καταγραφή του αριθμού των παρευρισκομένων, ενώ ο μέγιστος αριθμός λουομένων είναι τα 40 άτομα ανά 1.000τ.μ.
  • Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των αξόνων των ομπρελών ορίζεται στα 4 μέτρα, ενώ ορίζεται και ελάχιστη απόσταση 1 μέτρου μεταξύ της περιμέτρου του σκιάστρου δύο ομπρελών. Ανά ομπρέλα μπορούν να υπάρχουν μέχρι 2 ξαπλώστρες, με εξαίρεση τις οικογένειες με ανήλικα τέκνα. Η ελάχιστη απόσταση ανάμεσα σε δύο ξαπλώστρες που βρίσκονται σε διαφορετικές ομπρέλες ορίζεται στο 1,5 μέτρο.
  • Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (κυλικεία, αναψυκτήρια, καφέ μπαρ) λειτουργούν αποκλειστικά με διάθεση προϊόντων σε πακέτο (take away). Τα προϊόντα τους πωλούνται μόνο συσκευασμένα και απαγορεύεται η παρασκευή τους στο χώρο. Απαγορεύεται η διάθεση και πώληση αλκοολούχων ποτών. Απαγορεύεται το delivery στα σημεία αυτά. Δεν επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στο χώρο του καταστήματος. Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πελατών που περιμένουν να εξυπηρετηθούν ορίζεται στο 1,5 μέτρο.
  • Υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας από τους εργαζόμενους.
  • Το προσωπικό των οργανωμένων παραλιών υποχρεούται να απολυμαίνει τις ξαπλώστρες - καρέκλες μετά από κάθε πελάτη. Επίσης, υποχρεούται να απολυμαίνει τακτικά τις εγκαταστάσεις υγιεινής, αναρτώντας σχετικό πρόγραμμα το οποίο και θα επιδεικνύεται σε περίπτωση ελέγχου. Στην ξαπλώστρα τοποθετείται υποχρεωτικά πετσέτα με ευθύνη του λουόμενου.
  • Απαγορεύεται η ομαδική άθληση με σωματική επαφή.
Υπενθυμίζεται ότι για την προστασία της δημόσιας υγείας είναι απαραίτητο και στις παραλίες να τηρούνται οι αναγκαίες αποστάσεις, να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός και να τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής. 


Ικανοποίηση και ανησυχία από τους δημάρχους του παραλιακού μετώπου

Την ικανοποίησή τους για την απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξουν από αυτό το Σαββατοκύριακο οι οργανωμένες παραλίες, αλλά και την ανησυχία τους για την τήρηση των μέτρων προστασίας κατά του κορωνοϊού από τους λουομένους, εκφράζουν οι δήμαρχοι του παραλιακού μετώπου της Αττικής.

Την ικανοποίησή του για το άνοιγμα των οργανωμένων πλαζ εκφράζει ο δήμαρχος Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος. Ο συγκεκριμένος δήμος διαθέτει αρκετές οργανωμένες παραλίες και, όπως εξηγεί ο κ. Κωνσταντέλλος, «η απόφαση αυτή είναι πολύ σημαντική για εμάς, γιατί θα υπάρξει διάχυση των λουομένων».

Ο Δήμος Γλυφάδας δεν διαθέτει οργανωμένες παραλίες, ωστόσο στις λεγόμενες «ελεύθερες» έχει τοποθετήσει ομπρέλες σε κατάλληλη μεταξύ τους απόσταση καθώς και ντους. Ο δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου, τάχθηκε εξαρχής υπέρ του ανοίγματος των οργανωμένων παραλιών προκειμένου να αποσυμφορηθούν οι «ελεύθερες». «Είναι πολύ σωστή η προσέγγιση της κυβέρνησης. Είναι σαφές ότι ο κόσμος θέλει να βγει έξω. Οι παραλίες είναι μια λύση. Τα απογεύματα έρχονται στις παραλίες οικογένειες όχι για να κάνουν μπάνιο, αλλά για να παίξουν τα παιδιά».

Την ανησυχία του για την τήρηση των μέτρων καταθέτει ο δήμαρχος Ελληνικού - Αργυρούπολης, Γιάννης Κωνσταντάτος, δηλώνοντας αδυναμία να έχει ο δήμος εποπτικό ρόλο, αφού διαθέτει μόνο τέσσερις δημοτικούς αστυνομικούς. «Καλώς ελευθερώθηκαν όλα, αλλά ανησυχώ πολύ για τον συνωστισμό. Ο κόσμος γεμίζει τις πλατείες και βλέπω ότι έχουμε σταματήσει πια να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Στους δημόσιους χώρους είναι δύσκολο να επιβάλεις αλλά και να εποπτεύσεις την τήρηση των μέτρων», καταλήγει. 

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ , kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου