25 Μαΐου 2020

Γ. Στουρνάρας: Υφεση 6% το 2020, ανάκαμψη 5,5% το 2021

Την εκτίμηση ότι η ύφεση στην Ελλάδα το 2020, συνεπεία της πανδημίας, θα κυμανθεί από 4,5% έως 9,5% του ΑΕΠ έκανε ο Γιάννης Στουρνάρας, απευθυνόμενος στην κοινοβουλευτική επιτροπή Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, όπου προσήλθε ως προτεινόμενος για επαναδιορισμό στη θέση του διοικητού της Τράπεζας της Ελλάδος. Ο κ. Στουρνάρας, που προέβλεψε ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας το 2021 με αύξηση του ΑΕΠ κατά 5,5%, είπε πως η παγκόσμια πανδημία δημιουργεί αβεβαιότητα, διότι «όσο δεν υπάρχει εμβόλιο και φάρμακο, ο φόβος που φωλιάζει στις ψυχές μας, δημιουργεί συνθήκες στασιμότητας, και ενδεχομένως, εάν συνεχισθεί και φόβους στασιμοπληθωρισμού».

Για την Ελλάδα, σημείωσε, η αντιμετώπιση της πανδημίας υπήρξε μεγάλη επιτυχία, και θέτει τα θεμέλια για μια όσο πιο περιορισμένη ύφεση γίνεται. Σημείωσε μάλιστα ότι η στάση της κυβέρνησης που φάνηκε να ακούει τους ειδικούς και να κινείται γρήγορα, στέλνει ένα θετικό μήνυμα για το τι θα συμβεί από εδώ και στο εξής. Και βέβαια η τύχη παίζει ένα σημαντικό ρόλο, πρόσθεσε ο κ. Στουρνάρας. 


Ο διοικητής της ΤτΕ επανέλαβε ότι όσο δεν υπάρχει εμβόλιο και φάρμακο «μόνο σενάρια» μπορούμε να κάνουμε για τις επιπτώσεις και ειδικότερα για την ύφεση που αναμένεται να έχει εύρος από 4,5% έως 9,5%, με «το βασικό σενάριο» να είναι στο 6% για το 2020. Για το 2021 προβλέπεται ανάκαμψη 5,5%, είπε ο κ. Στουρνάρας, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι εκτιμήσεις θα αλλάζουν κάθε φορά που θα δημοσιοποιούνται (νέα) στοιχεία.

Εξάλλου, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι φέτος θα έχουμε σημαντική πιστωτική επέκταση, την οποία υπολογίζουμε σε 15 δισεκατομμύρια ευρώ, τουλάχιστον. Τόνισε μάλιστα ότι από πλευράς ρευστότητας και κεφαλαίων, οι τράπεζες είναι απόλυτα καλυμμένες για να συμβάλουν στη διατήρηση του παραγωγικού ιστού της οικονομίας. Βεβαίως, πρόσθεσε, οι τράπεζες οφείλουν να δανειοδοτούν φερέγγυους δανειολήπτες (με βάση τα στοιχεία που έχουν έως 31/12/2019).

Αναφορικά με το πρόγραμμα «Ηρακλής» για τη μείωση των επισφαλών δανείων, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι προχωράει μεν αλλά με προβλήματα, καθώς καθώς η πανδημία του COVID-19 επηρεάζει τις αγορές τιτλοποιήσεων και τις αποτιμήσεις των εξασφαλίσεων. Ακόμη κι εάν εφαρμοστεί πλήρως, το πρόγραμμα καλύπτει περίπου 32 δισ. ευρώ σε σύνολο μη-εξυπηρετούμενων δανείων, ύψους 70 δισ. ευρώ, ανέφερε χαρακτηριστικά. «Επομένως την επόμενη ημέρα πρέπει να υπάρξουν και άλλα παράλληλα και συμπληρωματικά σχέδια στο τραπέζι και βρισκόμαστε σε διάλογο με την κυβέρνηση για το τι είδους μπορεί να είναι αυτά τα παράλληλα εργαλεία» , δήλωσε.

Όπως παραδέχθηκε ο διοικητής της ΤτΕ τα επισφαλή δάνεια αποτελούν ένα πολύ μεγάλο βάρος και μάλλον θα χρειασθεί η σύσταση μιας «τράπεζας επισφαλειών» (bad bank), προκειμένου να μπορέσουν τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να απαλλαγούν από τα «κόκκινα» δάνεια. «Εάν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε πραγματικά με μεγάλη ταχύτητα το πρόβλημα των επισφαλών δανείων, ο μόνος τρόπος είναι μια bad bank», υπογράμμισε ο κ. Στουρνάρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου