20 Οκτωβρίου 2012

Φόρος 75% στα πολύ υψηλά εισοδήματα στη Γαλλία

Η γαλλική Εθνοσυνέλευση υπερψήφισε χθες την πρόταση για επιβολή φόρου ύψους 75% στα πολύ υψηλά εισοδήματα, τον οποίο είχε προαναγγείλει ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του.

Ο φόρος θα ισχύσει για δύο χρόνια και θα αφορά τα εισοδήματα που ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο ευρώ κατ' έτος και κατά φορολογούμενο.

Η υλοποίηση της υπόσχεσης θεωρείται υψίστης συμβολικής σημασίας για τους εκλογείς του Γάλλου σοσιαλιστή προέδρου. Ο υπουργός Προϋπολογισμού, Ζερόμ Καϊζάκ, διαβεβαίωσε ότι η φορολόγηση είναι νόμιμη τονίζοντας ότι "ο καθένας πρέπει να συμβάλει με τα μέσα που διαθέτει" στη συνολική προσπάθεια των Γάλλων.

Αντίθετα, η δεξιά αντιπολίτευση έχει εξαρχής αντιταχθεί σθεναρά στη συγκεκριμένη φορολόγηση τονίζοντας την πιθανότητα μαζικής εξόδου από τη χώρα των μεγάλων εισοδημάτων. Ο Ερίκ Βερτ, πρώην υπουργός επί προεδρίας του Νικολά Σαρκοζί, υποστήριξε ότι πρόκειται για τιμωρητικό μέτρο γιατί φορολογούνται υπερβολικά ελάχιστοι άνθρωποι, τα έσοδα που θα φέρει ο φόρος θα είναι πολύ μικρά και ασφαλώς θα οδηγήσει στη φυγή ορισμένους φορολογούμενους.

Ήδη ο πλουσιότερος Γάλλος, ο Μπερνάρ Αρνό επικεφαλής του ομίλου Louis Vuitton-Moet Hennessy (δραστηριοποιείται σε τομείς πολυτέλειας όπως: υψηλή ραπτική, μόδα, δερμάτινα είδη, σαμπάνια και οινοπνευματώδη ποτά, αρώματα και καλλυντικά), έχει ζητήσει τη βελγική υπηκοότητα, προκειμένου να αποφύγει το φόρο του 75%. Τα ετήσια εισοδήματα του Μπερνάρ Αρνό υπολογίζονται στα 11,5 εκατομμύρια ευρώ.

«Όταν παίρνουμε ηλίθιες αποφάσεις, καταλήγουμε σε τρομακτικά αποτελέσματα» δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν.

Από την άλλη, η αριστερή εφημερίδα Liberation έχει ήδη δώσει τη δική της απάντηση στον Μπερνάρ Αρνό, σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της (στις 10 Σεπτέμβρη) με τον τίτλο "Σήκω και φύγε πλούσιε μ@λ@κα...!"

_____________
πηγές: in.gr, tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου