24 Δεκεμβρίου 2012

Resident Evil 6 - Εντυπώσεις

Το 6ο παιχνίδι της γνωστής σειράς Resident Evil σας φέρνει ξανά αντιμέτωπους με χιλιάδες zombies και την γνωστή αγωνία κάθε φορά που ανοίγετε μια πόρτα. Αρκούν όμως αυτά για ένα καλό παιχνίδι;

Δυστυχώς όχι, είναι η άποψή μου. Πέρα από τα αναβαθμισμένα γραφικά και τους εντυπωσιακούς η τρόπους για να σκοτώσετε τους αντιπάλους σας, το παιχνίδι δυστυχώς αποτυγχάνει σε μια σειρά από σημεία.


Η πλοκή είναι λίγο πολύ αναμενόμενη και όσοι δεν παίζετε για πρώτη φορά βιντεοπαιχνίδια, θα μαντεύετε εύκολα τι θα συμβεί ανά πάσα στιγμή. Ορισμένα σημεία μάλιστα μπορούν να γίνουν κάπως εκνευριστικά, όπως όταν βρίσκετε σε ένα κατάστημα γεμάτο όπλα τα οποία δε μπορείτε να χρησιμοποιήστε, ενώ ο ιδιοκτήτης του αποφασίζει - όχι μια, αλλά δύο φορές! - πως η καταλληλότερη στιγμή για να κατεβάσει τα ρολά ασφαλείας είναι όταν πλέον έχετε σκοτώσει όλα τα zombies...

Το χειρότερο όμως είναι ο τρόπος που συμμετέχει ο παίκτης. Για παράδειγμα, ορισμένα Zombie που υποψιάζεστε ότι θα σηκωθούν και θα σας επιτεθούν, δεν υπάρχει εύκολος τρόπος να τα αποφύγετε - δεν μπορείτε να τα πυροβολήσετε πριν σηκωθούν και όταν τελικά σηκωθούν ξεκινάει ένα animation το οποίο συνήθως δε μπορείτε να διακόψετε. Επίσης, αν ρίξετε ένα zombie στο έδαφος και δεν το αποτελειώσετε σχετικά γρήγορα, θα πρέπει να περιμένετε υπομονετικά να σηκωθεί αργά αργά μέχρι να μπορείτε να το χτυπήσετε ξανά. Σε μια άλλη περίπτωση θα πρέπει να πυροβολήσετε μια διαρροή βενζίνης για να σκοτώσετε πολλά zombies, αλλά αν την πυροβολήσετε πριν ένας χαρακτήρας σας συμβουλέψει να το κάνετε, απλώς δεν συμβαίνει τίποτα. Πολύ παράξενο είναι πάντως το γεγονός ότι οι ίδιοι οι δημιουργοί του παιχνιδιού φαίνονται να αυτοσαρκάζονται μέσα από τα λόγια των πρωταγωνιστών (π.χ. "Αυτός ο μηχανισμός ασφάλειας είναι αστείος").


Ο χειρισμός παραμένει περίπου στα ίδια με τα προηγούμενα παιχνίδια, γεγονός το οποίο επίσης είναι κακό. Η αγωνία θα έπρεπε να δημιουργείται από το σενάριο και όχι από τον χειρισμό κατά τη γνώμη μου. Δυστυχώς όμως, μεγάλο μέρος της αγωνίας προέρχεται από το αν θα καταφέρετε εν μέσω μάχης με τα zombies να συνδυάσετε αντικείμενα στο - παραδοσιακά για παιχνίδι Resident Evil - δύσχρηστο μενού ή από την άβολη κάμερα που θα σας φέρνει συνεχώς πρόσωπο-με-πρόσωπο με zombies που ποτέ δεν καταλάβατε ότι βρίσκονται εκεί.

Όλα αυτά συμβαίνουν ήδη στις πρώτες ώρες του παιχνιδιού και η συνέχεια δυστυχώς δεν είναι καλύτερη. Η άποψή μου είναι πως η συγκεκριμένη σειρά έχει παραμείνει υπερβολικά προσκολλημένη στο παρελθόν, όπου οι προαναφερόμενες ατέλειες συγχωρούνταν και δεν έχει γίνει ουσιαστική προσπάθεια βελτίωσης. Έτσι δυστυχώς δε μπορούμε να προτείνουμε το συγκεκριμένο παιχνίδι σε κανέναν, εκτός ίσως από τους μεγάλους fan της σειράς που έχουν συνηθίσει να αγνοούν τέτοιες ατέλειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου