12 Δεκεμβρίου 2012

Οι ξένοι εμπιστεύονται την Ελλάδα περισσότερο από τους Έλληνες;

Και μάλιστα όχι στα λόγια, αλλά στα έργα, αναλαμβάνοντας σε ένα αβέβαιο οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον ανάλογο ρίσκο.

Και δεν μιλάμε για τους απανταχού πολιτικούς που η αξιοπιστία τους έχει τρωθεί, αλλά για κάποιους που πληρώνουν την εμπιστοσύνη που δείχνουν και τον κίνδυνο που αναλαμβάνουν.

Μιλάμε για κάποιους πολυεθνικούς κολοσσούς, που επενδύουν στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης. Για εταιρείες όπως η Cosco, η Hewlett Packard, η Unilever, η Friesland, η Minerva, στις οποίες μόλις χθες προστέθηκε και η Philip Morris International.


Ας δούμε επιγραμματικά τι συμβαίνει:

Η Cosco και η Hewlett Packard, αποφάσισαν πρόσφατα να καταστήσουν τον Πειραιά πύλη εισόδου για τα προϊόντα της δεύτερης στην Ευρώπη, χρησιμοποιώντας την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, θυγατρική του ΟΣΕ, για την μεταφορά και διανομή τους στη Γηραιά Ήπειρο.

Η πολυεθνική Unilever αποφάσισε επίσης πρόσφατα να διευρύνει τις γραμμές παραγωγής της στην Ελλάδα για 110 προϊόντα της. Σημειώνεται ότι ο άγγλο - ολλανδικός αυτός όμιλος τα τελευταία τέσσερα χρόνια της μεγάλης κρίσης έχει επενδύσει πάνω από 250 εκατ. ευρώ στη χώρα μας.

Η ολλανδική Friesland (γαλακτοκομικά προϊόντα ΝΟΥΝΟΥ), στην αρχή της κρίσης το 2009 επένδυσε, κατασκευάζοντας παραγωγική μονάδα στην Πάτρα.

Η βρετανικής MINERVA, επέκτεινε τις δραστηριότητες της πέρα από το λάδι και στη φέτα αλλά και σε άλλα ελληνικά τυριά.

Τέλος μόλις χθες εγκαινιάστηκε η νέα γραμμή παραγωγής της «Παπαστράτος», θυγατρικής εταιρείας της Philip Morris International, για προϊόντα που θα εξάγονται σε περισσότερες από 15 χώρες. Επίσης ο πρόεδρος της «Παπαστράτος» ανέφερε ότι η μητρική εταιρεία σχεδιάζει να μεταφέρει παραγωγή, από άλλα εργοστάσια της Ευρώπης, στο εργοστάσιο του Ασπροπύργου.

Αντίθετα το ίδιο διάστημα ελληνικές επιχειρήσεις και εγχώριοι επιχειρηματίες, εγκαταλείπουν τη χώρα μας. Για παράδειγμα οι όμιλοι της 3Ε και της ΦΑΓΕ μεταφέρουν τις έδρες τους, η πρώτη στην Ελβετία και η δεύτερη στο Λουξεμβούργο.

Άλλα περιμέναμε και άλλα βλέπουμε να γίνονται. Ίσως να γίναμε ανταγωνιστικοί ή ίσως η κρίση έχει ήδη δημιουργήσει ευκαιρίες. Και οι ξένοι το βλέπουν.


Πηγές: www.tovima.gr
www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου