10 Δεκεμβρίου 2012

Πως οι αριστεροί έγιναν καπιταλιστές

Σε διάλεξή του στις 5 Δεκεμβρίου στη Βιέννη, ο καθηγητής οικονομίας Βαρουφάκης απαντά μεταξύ άλλων και στο ερώτημα: Πως είναι δυνατόν οι αριστεροί πολιτικοί σήμερα να δέχονται τις διασώσεις τραπεζών ως λύση στην κρίση;

Ως αριστεροί θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον επιφυλακτικοί απέναντι στις ελευθερίες που υπάρχουν στις χρηματοοικονομικές αγορές και σίγουρα να μην επιβραβεύουν τις τοξικές πρακτικές των τραπεζών διασώζοντάς αυτές από το αποτέλεσμα των δικών τους πράξεων.

Η απάντηση είναι απλή: Συμβιβάστηκαν. Η ελευθερία στις χρηματοοικονομικές αγορές παράγει τεράστια κέρδη στις καλές εποχές. Αντί όμως οι αριστεροί πολιτικοί να περιορίσουν την επικίνδυνη ασυδοσία - όπως τους προτρέπει η ιδεολογία τους, άρπαξαν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν ένα μικρό μέρος των κερδών αυτών για να ασκήσουν κοινωνική πολιτική. Έτσι είναι φυσικό επακόλουθο όταν βρεθούν σε οικονομική κρίση να μη μπορούν παρά να στηρίξουν τις τράπεζες, παρά τις λανθασμένες επιλογές τους, δημιουργώντας έτσι ένα επικίνδυνο προηγούμενο ατιμωρησίας.

Μπορείτε να διαβάστε το σχετικό άρθρο (αγγλικά) στην ιστοσελίδα του καθηγητή ή να ακούστε τα τελευταία λεπτά της αντίστοιχης διάλεξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου