28 Δεκεμβρίου 2012

Ένας ναός για τρεις θρησκείες κατασκευάζεται στο Βερολίνο

Ένας "οίκος προσευχής και μαθητείας" για χριστιανούς, μουσουλμάνους και εβραίους κατασκευάζεται στην πλατεία Petriplatz (πλατεία του Αγίου Πέτρου), στην κεντρική συνοικία Mitte του Βερολίνου.

Οι ελπίδες είναι μεγάλες, "όμως ένα κτίριο από μόνο του δεν μπορεί να φέρει κοντά τους ανθρώπους αν δεν το επιθυμούν και οι ίδιοι" αναφέρει το αρχιτεκτονικό γραφείο που έχει αναλάβει τον σχεδιασμό του ναού.

Το νέο κτίριο, που θα φιλοξενεί υπό την ίδια στέγη εκκλησία, συναγωγή και τζαμί, θα ανεγερθεί στο σημείο όπου βρισκόταν κάποτε ο νεογοτθικός ναός του Αγίου Πέτρου, ο οποίος υπέστη σοβαρές ζημιές στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και κατεδαφίστηκε το 1964.

Έχουν σχεδιαστεί τρεις διαφορετικοί χώροι προσευχής (ένας για χριστιανούς, ένας για μουσουλμάνους και ένας για εβραίους), οι οποίοι θα ενώνονται με διάδρομο, όπου θα μπορούν να διοργανώνονται κοινές τελετές και εκδηλώσεις.

Ο ναός δεν θα έχει θρησκευτικά σύμβολα στο εσωτερικό του, ενώ σε μία από τις αίθουσες θα μπορούν να προσεύχονται μαζί πιστοί από διαφορετικές θρησκείες.

Το σχέδιο του αρχιτεκτονικού γραφείου Kuehn Malvezzi είναι εμπνευσμένο από την παλιά εκκλησία του Αγίου Πέτρου. Με έναν πύργο ύψους 44 μέτρων ο οίκος προσευχής θα θυμίζει φρούριο. Στο εσωτερικό θα υπάρχει θολωτός διάδρομος δύο επιπέδων, ο οποίος θα χρησιμεύει ως χώρος μαθητείας.

Οι εμπνευστές του εγχειρήματος ελπίζουν ότι ο χώρος, ως σημείο συνάντησης διαφορετικών θρησκειών, θα γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ τους, βοηθώντας τους πιστούς να ανακαλύψουν τις ομοιότητές τους.

_______________
Σημείωση: στη φωτογραφία το έργο σε μακέτα
Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου