28 Δεκεμβρίου 2012

WS Journal: Τα γεγονότα - σταθμοί της επιβίωσης του ευρώ το 2012

Τα γεγονότα-σταθμούς του 2012, που εξασφάλισαν την επιβίωση του κοινού νομίσματος της ευρωζώνης, παρουσιάζει ο γνωστός αρθρογράφος της αμερικανικής εφημερίδας «Wall Street Journal», Ιαν Φίντλερ, αρχής γενομένης από την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, όπως αναφέρει το www.tovima.gr σε σημερινό του άρθρο.

"Παρά τις περί του αντιθέτου προσδοκίες", γράφει ο Φίντλερ, "η ευρωζώνη αποχαιρετά τον χρόνο που φεύγει όπως μπήκε: με 17 μέλη". "Ιδού τα έξι σημαντικότερα γεγονότα που διασφάλισαν την επιβίωση του ευρώ το 2012, με αύξουσα σημασία" 
(αναφέρονται συνοπτικά στην παρούσα ανάρτηση): 

9 Μαρτίου: Η Ελλάδα ολοκληρώνει τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους στην ιστορία. (Το συγκεκριμένο γεγονός) είναι σημαντικό όχι γιατί έλυσε το πρόβλημα χρέους της Ελλάδας: κανείς δεν πίστεψε ότι η διαγραφή του 53,5% της τιμής του ονομαστικού χρέους της χώρας, ύψους 206 δισ. ευρώ, που κατείχαν οι ιδιώτες επενδυτές ήταν μία μακροπρόθεσμη λύση. Αγόρασε ωστόσο χρόνο.

12 Σεπτεμβρίου: Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας εγκρίνει τον ευρωπαϊκό μόνιμο μηχανισμό σταθερότητας (ESM), ο οποίος κατέστη λειτουργικός από 8 Οκτωβρίου, μετά την επικύρωσή του από τα 17 κράτη-μέλη.

17 Ιουνίου: Οι δεύτερες βουλευτικές εκλογές της Ελλάδας. Το αποτέλεσμα ανέδειξε με ισχνή πλειοψηφία το «φιλομεταρρυθμιστικό» κόμμα της Νέας Δημοκρατίας του Αντώνη Σαμαρά, έναντι του κυριότερου αντιπάλου του, του αριστερού κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την αποτυχία να σχηματιστεί κυβέρνηση στις εκλογές της 6ης Μαΐου. Η μικρή διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων – λιγότερο από τρεις ποσοστιαίες μονάδες – αποτελεί χρήσιμο στοιχείο για όσους πιστεύουν ότι η επιβίωση του ευρώ στην παρούσα μορφή του ήταν δεδομένη. Το αντίθετο.

29 Ιουνίου: Η δέσμευση των ευρωπαίων ηγετών να "σπάσουν τον φαύλο κύκλο μεταξύ τραπεζών και κρατικού χρέους". 
Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης ωστόσο έκαναν ένα βήμα πιο πέρα, συμφωνώντας στις 13 Δεκεμβρίου, στη δημιουργία μίας ενιαίας εποπτικής αρχής των τραπεζών.

9 Οκτωβρίου: Η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ επισκέπτεται την Αθήνα. Πρόκειται για συμβολική κίνηση της δέσμευσης του Βερολίνου να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ, κάτι το οποίο ίσως να μην ήταν δυνατό αν τα γεγονότα είχαν εξελιχθεί διαφορετικά στις εκλογές της 17ης Ιουνίου. Η συγκεκριμένη κίνηση φαίνεται ότι έκλεισε, τουλάχιστον μέχρι τις γερμανικές εκλογές του ερχόμενου Σεπτεμβρίου, κάθε συζήτηση περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

26 Ιουλίου: Η πιο σημαντική εξέλιξη: Ο Μάριο Ντράγκι, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δίνει μία υπόσχεση. «Κατά τη διάρκεια της θητείας μας, η ΕΚΤ είναι έτοιμη να κάνει ό,τι χρειάζεται για τη διάσωση του ευρώ. Και πιστέψτε με, θα είναι αρκετό», δήλωσε σε ακροατήριο στο Λονδίνο. Η αποσαφήνιση στις 6 Σεπτεμβρίου της συγκεκριμένης δέσμευσης, μέσω του προγράμματος «Αμεσων Νομισματικών Συναλλαγών» (ΟΜΤ) για την επαναγορά κρατικών ομολόγων, ήταν αρκετά πειστική για να διαλύσει τις αμφιβολίες, τουλάχιστον προς ώρας, ως προς τη δυνατότητα παραμονής της Ιταλίας και της Ισπανίας στο ευρώ.

____________________
Πηγή (και ολόκληρο το άρθρο): 
http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=490570

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου