19 Νοεμβρίου 2013

Σε € 7.644 έως 8.198 ο μισθός των βουλευτών

Τις απολαβές των βουλευτών έδωσε στη δημοσιότητα, αργά χθες το βράδυ, για πρώτη φορά η Βουλή. 

Το ποσό της ακαθάριστης βουλευτικής αποζημίωσης είναι ενιαίο και ανέρχεται στα 5.705, 60 ευρώ. Σε αυτό προστίθενται το επίδομα οργάνωσης γραφείου (738,88 ή 935,88 ευρώ), η ταχυδρομική ατέλεια (909,31 ευρώ) και τα έξοδα κίνησης (291 έως 648 ευρώ), ανάλογα με την περιφέρεια στην οποία ανήκει ο κάθε βουλευτής. 

Στην ιστοσελίδα της έχει αναρτηθεί πίνακας, ο οποίος αναγράφει την ακαθάριστη βουλευτική αποζημίωση, το επίδομα οργάνωσης γραφείου, την ταχυδρομική ατέλεια και τα έξοδα κίνησης για το 2013 (Δείτε τον πίνακα).

Έτσι, σύμφωνα με τον πίνακα, οι συνολικές αποδοχές των βουλευτών μπορεί να φτάνουν από τις 7.644,79 έως 8.198,79 ευρώ, χωρίς να περιλαμβάνονται οι συμμετοχές σε επιτροπές της Βουλής.

Την ίδια στιγμή, στην Ολομέλεια εγκρίθηκε μόνο με τις ψήφους των Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ ο προϋπολογισμός της Βουλής για το 2014. Στη συζήτηση που προηγήθηκε, αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση του προέδρου του Κοινοβουλίου, ο οποίος επιχείρησε να βάλει «φρένο» στις πυκνές το τελευταίο διάστημα δηλώσεις βουλευτών περί την ανάγκη περαιτέρω μειώσεων στη βουλευτική αποζημίωση. 
«Αν κάποιος από εσάς το θέλει, μπορεί από μόνος του να απαρνηθεί τα όποια “προνόμια”. Να δώσει μια εντολή στο λογιστήριο να παρακρατηθεί το υπόλοιπο και να δοθεί σε κάποιες οργανώσεις. Δεν είδα πουθενά ότι με το ζόρι πρέπει να τα εισπράξετε αυτά», είπε ο κ. Μεϊμαράκης.

Και φυσικά δεν θέλησε κανείς. Ούτε θα θελήσει. Μάλλον, όλοι αυτοί που είτε ψηφίζουν είτε ουσιαστικά ανέχονται τις περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις όλων των άλλων, μάλλον αύξηση στις αποδοχές τους θα θελήσουν.

_______________
Πίνακας που έδωσε στη δημοσιότητα η Βουλή: 
http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/f3c70a23-7696-49db-9148-f24dce6a27c8/2010b.pdf

1 σχόλιο:

  1. και η συνέχεια (από το capital.gr):
    Οι "300" ενέκριναν τις αποδοχές τους.
    ...παρότι η αντιπολίτευση είχε χθες την ευκαιρία να θέσει επισήμως θέμα μείωσης των βουλευτικών αποδοχών, καθώς η Ολομέλεια συζήτησε και ψήφισε τον νέο Προϋπολογισμό της Βουλής, δεν το έκανε. Σε αντίθεση με άλλες διαδικασίες, καμία πλευρά δεν ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία. Ο Προϋπολογισμός, συνεπώς, “πέρασε” κατά πλειοψηφία (υπέρ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) με την αντιπολίτευση να δηλώνει (απλώς) την αντίθεσή της. Πέραν των εισηγητών των κομμάτων, μόνο... ένας βουλευτής (ο Γιώργος Βλάχος της ΝΔ) γράφτηκε ομιλητής.
    Αποτέλεσμα; Η διαδικασία συζήτησης-ψήφισης θύμισε τη γνωστή διαφήμιση “ψεκάστε-σκουπίστε-τελειώσατε...”
    Πηγή:www.capital.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή