30 Νοεμβρίου 2013

Γιατί παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Λετονίας;

Πριν από λίγες μέρες, στις 21 Νοεμβρίου κατέρρευσε η οροφή του σουπερμάρκετ Maxima σε προάστιο της Ρίγα, της πρωτεύουσας της Λετονίας, προκαλώντας τον θάνατο 54 ανθρώπων, στη χειρότερη τραγωδία που έχει σημειωθεί στη χώρα αφότου ανέκτησε την ανεξαρτησία της το 1991. «Είναι σαφές ότι πρόκειται για κατασκευαστικό λάθος» δήλωσε ο υπουργός των Εσωτερικών.

Όμως, ο πρωθυπουργός της χώρας, Βάλντις Ντομπρόβσκις, παραιτήθηκε αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη της τραγωδίας. Κάπου υπάρχει τουλάχιστον φιλότιμο.


Αντίθετα, ο Γκιντάρας Τζασίνσκας, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας Maxima Latvia, όταν ρωτήθηκε αν κάποια από τα στελέχη της εταιρείας θα ακολουθήσουν το παράδειγμα του πρωθυπουργού, απάντησε ότι νιώθει «υπεύθυνος, αλλά όχι ένοχος» για την τραγωδία. «Όσοι νιώθουν ένοχοι παραιτούνται», πρόσθεσε ο επικεφαλής της αλυσίδας, προκαλώντας την οργή σε όλη τη χώρα. Κάπου το φιλότιμο (και όχι μόνο) έχει ολοσχερώς χαθεί.

Την Παρασκευή όμως, το πρακτορείο ειδήσεων της Λετονίας Leta, μετέδωσε ότι ο επικεφαλής της Maxima απολύθηκε από την πλειοψηφία των μετόχων της εταιρείας, εξαιτίας της στάσης του και -κυρίως- των δηλώσεων που έκανε μετά την κατάρρευση της οροφής του σουπερμάρκετ.

Σημειώνεται ότι οι λόγοι της κατάρρευσης του πολυκαταστήματος διερευνώνται, αλλά οι μέχρι τώρα ενδείξεις ενοχοποιούν τις εργασίες κατασκευής κήπου στην οροφή του κτιρίου.

Και το ερώτημα: Αν συνέβαινε κάτι αντίστοιχο στη χώρα μας (που ανάλογα τραγικά γεγονότα έχουν συμβεί), θα επιδείκνυαν οι πολιτικοί μας την ίδια ευαισθησία με εκείνη του Λετονού πρωθυπουργού; Μάλλον θα ακολουθούσαν το παράδειγμα του προέδρου της εταιρείας... και χωρίς να διατρέχουν τον κίνδυνο της απόλυσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου