15 Νοεμβρίου 2013

Εκτός μνημονίων η Ιρλανδία και η Ισπανία

Την έξοδο της Ιρλανδίας και της Ισπανίας από τα προγράμματα στήριξης, επικύρωσε χθες το βράδυ το Eurogroup. Η Ιρλανδία θα εξέλθει από το μνημόνιο στις 15 Δεκεμβρίου «χωρίς να λάβει μια προληπτική γραμμή πιστώσεων». Το ίδιο θα κάνει η Ισπανία τον ερχόμενο Ιανουάριο. 

«Συγχαρητήρια και στις δυο χώρες. Πάντα έδειξαν ισχυρή δέσμευση στα προγράμματα» δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. «Έχουμε εμπιστοσύνη στην ιρλανδική κυβέρνηση για τη διατήρηση της δυναμικής των μεταρρυθμίσεων και την αντιμετώπιση εκκρεμοτήτων στο δημοσιονομικό μέτωπο», τόνισε ο ίδιος. Για την Ισπανία, ο επικεφαλής του Eurogroup είπε πως το Συμβούλιο στηρίζει πλήρως την απόφασή της για «καθαρή» έξοδο από το πρόγραμμα. Οι τράπεζες, τόνισε, είναι πλέον ισχυρές και οι ανισορροπίες μειώνονται. Οι ισπανικές Αρχές αναμένεται να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις, πρόσθεσε.

Το Eurogroup εξέδωσε δύο ανακοινώσεις για την έξοδο της Ιρλανδίας και της Ισπανίας από το μνημόνιο:

Στη δήλωση για την Ιρλανδία, το Eurogroup επισημαίνει ότι τα επιτόκια δανεισμού έχουν εξομαλυνθεί, σημειώνεται ότι υπάρχουν σαφείς ενδείξεις επιστροφής σε βιώσιμη ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας, υποστηρίζεται η απόφαση του Δουβλίνου για έξοδο από το πρόγραμμα χωρίς προληπτική στήριξη και υπογραμμίζεται ότι τα 20 δισ. ευρώ που υπάρχουν ως «μαξιλάρι» στα ταμεία της χώρας είναι αρκετά για να αποσοβήσουν πιθανούς εσωτερικούς ή εξωτερικούς κινδύνους.

Στη δήλωση για την Ισπανία το Eurogroup σημειώνει ότι η κατάσταση στον τραπεζικό κλάδο έχει βελτιωθεί σημαντικά, η χώρα «κάνει σημαντικές προόδους στη φιλόδοξη ατζέντα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» και η πρόοδος έχει αρχίσει ήδη να αντανακλάται και στα οικονομικά μεγέθη, με επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Τέλος, το Συμβούλιο παροτρύνει στην Ισπανία να συνεχίσει τις διαρθρωτικές αλλαγές.

Και οι δύο ανακοινώσεις του Eurogroup καταλήγουν χαρακτηρίζοντας, αντίστοιχα, τις δύο χώρες «ζωντανό παράδειγμα ότι τα προγράμματα προσαρμογής της ΕΕ και του ΔΝΤ είναι επιτυχή, αρκεί να υπάρχει ισχυρή πίστη σε αυτά και γνήσια δέσμευση στις μεταρρυθμίσεις».

Υπενθυμίζεται ότι η Ιρλανδία μπήκε σε μνημόνιο το Δεκέμβριο του 2010, δηλαδή έξι μηνες μετά την Ελλάδα, ενώ το συνολικό ποσό των δανείων από τους εταίρους της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ ανήλθε στα 85 δισ. ευρώ. Συνολικά στη διάρκεια της τριετίας οι δύο ιρλανδικές κυβερνήσεις υιοθέτησαν επτα πακέτα λιτότητας ύψους άνω των 30 δισ. ευρώ.

Η περίπτωση της Ισπανίας ήταν διαφορετική, δεδομένου ότι η χώρα αυτή ποτέ δεν εισήλθε σε πλήρες μνημόνιο, ούτε χρηματοδοτήθηκε άμεσα από το ΔΝΤ. Τα δάνεια ύψους 41,3 δισ. ευρώ που έλαβε από τον Ευρωπαικό Μηχανισμό Σταθερότητας πήγαν απ' ευθείας στην αναδιάρθρωση προβληματικών τραπεζών. Η Μαδρίτη δεν αποκλείστηκε ποτέ από τις αγορές, αφού δανείζονταν κανονικά σε όλη τη διάρκεια που εφάρμοζε το πρόγραμμα.
_______________
Πηγές: www.tovima.gr και www.imerisia.gr 14.11.2013






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου