19 Νοεμβρίου 2013

Τζον Κένεντι, 50 χρόνια από τη δολοφονία του

Ο Τζον Φιτζέραλντ «Τζακ» Κένεντι (John Fitzgerald "Jack" Kennedy ή J.F.K.) ήταν Πρόεδρος των ΗΠΑ, ο 35ος κατά σειρά.

Δολοφονήθηκε στο Ντάλας του Τέξας στις 22 Νοεμβρίου 1963. Σύμφωνα με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, αποκλειστικός υπεύθυνος για τη δολοφονία του ήταν ο Λη Χάρβεϊ Όσβαλντ, άποψη η οποία έχει έντονα αμφισβητηθεί.

Ιρλανδικής καταγωγής, ο πρώτος καθολικός Πρόεδρος των ΗΠΑ, γεννήθηκε στις 29 Μαΐου 1917 στη Μασσαχουσέτη των ΗΠΑ. Αποφοίτησε από τοΠανεπιστήμιο Χάρβαρντ το 1940 και υπηρέτησε στο Ναυτικό των ΗΠΑ (USN). Μετά τον πόλεμο εξελέγη μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων για την πολιτεία της Μασσαχουσέτης και το 1953 εξελέγη Γερουσιαστής, πάλι της ίδιας πολιτείας. Την ίδια χρονιά στις 12 Σεπτεμβρίου παντρεύεται την 24χρονη Ζακλίν Μπουβιέ και απέκτησε 2 παιδιά, την Καρολίνα και τον Τζον τζούνιορ.

Εξελέγη Πρόεδρος της χώρας τον Νοέμβριο του 1960 έναντι του αντίπαλου του, εκπροσώπου του ρεπουμπλικανικού κόμματος Ρίτσαρντ Νίξον με διαφορά λιγότερη από 100.000 ψήφους και ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο του 1961. Το προφίλ του ενδυναμώθηκε έπειτα από την κρίση των πυραύλων της Κούβας, τον Οκτώβριο του 1962, την επίσκεψή του στο Τείχος του Βερολίνου, δημοσιοποιώντας στη γερμανική κοινή γνώμη: «Είμαι Βερολινέζος», ενώ μειώθηκε ιστορικά από την αποστολή του πρώτου εκστρατευτικού σώματος στο Βιετνάμ.

Πηγή: http://el.wikipedia.org/wiki/ 


Η δολοφονία του Τζον Κένεντι: 
Ήταν 22 Νοεμβρίου του 1963 (50 χρόνια πριν) όταν ο 35ος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι έπεφτε νεκρός από το «χέρι» του δολοφόνου του, του Λι Χάρβεϊ Οσβαλντ. Το μυστήριο που καλύπτει τις συνθήκες της δολοφονίας του αποτέλεσε ένα πεδίο εκτεταμένων ερευνών και συνομωσιολογίας. 

Η απεικόνιση της ζωής και του θανάτου του έχει γίνει με αμέτρητους τρόπους μέσα από σειρές, βιβλία και ταινίες. «Η ζωή του είχε όλα τα στοιχεία που χρειάζεται μια χολιγουντιανή ταινία. Κινδύνους, ίντριγκες και αναμφίβολα πολύ γοητευτικούς ανθρώπους» δηλώνει ο ειδικός σε θέματα ταινιών Τζεφ ΜποκΗ ταινία του «JFK» του Αμερικανού σκηνοθέτη Όλιβερ Στόουν, με πρωταγωνιστή τον Κέβιν Κόστνερ, «έσπασε» τα ταμεία. Από την πλευρά του ο Νέλσον Μακ Κόρμικ, που δημιούργησε την τηλεοπτική ταινία «Σκοτώνοντας τον Κένεντι» για το κανάλι του National Geographic υποστηρίζει ότι «πρόκειται για μια υπόθεση δολοφονίας που όσο περισσότερο την ερευνά κανείς, τόσο περισσότερα ερωτήματα προκύπτουν». 

Ποιο είναι όμως το προφίλ του δράστη που εκτός από τη σκανδάλη πυροδότησε και τη φαντασία σκηνοθετών και συγγραφέων;

Ο Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ που σύμφωνα με το πόρισμα της Επιτροπής Γουόρεν που δημιουργήθηκε από τον πρόεδρο Λίντον Τζόνσον για να ερευνήσει την υπόθεση, έδρασε μόνος του, είχε μια ταραχώδη παιδική ηλικία. Μέχρι τα 17 του χρόνια οπότε και κατετάγη στο Ναυτικό ο Όσβαλντ είχε αλλάξει περισσότερες από είκοσι διευθύνσεις και δεκάδες σχολεία. Γεννήθηκε στη Νέα Ορλεάνη στις 18 Οκτωβρίου του 1939, δύο μήνες αφότου ο πατέρας του πέθανε από καρδιακή προσβολή. Ακολούθησαν τα δύσκολα χρόνια σε ορφανοτροφείο μέχρι τη στιγμή που μετακόμισε με την υπόλοιπη οικογένειά του στο Ντάλας το 1944. Οκτώ χρόνια αργότερα, κατέληξε με τη μητέρα του στη Νέα Υόρκη, όπου υπεβλήθη σε ψυχιατρική παρακολούθηση. Η παραμονή του εκεί δεν κράτησε για πολύ καθώς επέστρεψε με τη μητέρα του στη Νέα Ορλεάνη.

Σύμφωνα με το πόρισμα της Επιτροπής Γουόρεν, ο Όσβαλντ πυροβόλησε τον Κένεντι τρεις φορές από το παράθυρο της σχολικής βιβλιοθήκης όπου εργαζόταν, στο Ντάλας. Ωστόσο πολλοί Αμερικανοί πολίτες αμφισβητούν το συμπέρασμα αυτό. Την άποψη ενισχύει άλλωστε και η Αρμόδια Επιτροπή που ερεύνησε τη δολοφονία, η οποία υποστήριξε το 1978 ότι ο Κένεντι υπήρξε θύμα συνωμοσίας.

Οι τίτλοι τέλους φαινομενικά έπεσαν με τη σύλληψη και τη δολοφονία του Όσβαλντ.

Τη στιγμή που αστυνομικοί τον μετέφεραν από τα κρατητήρια στις φυλακές, ο Τζακ Ρούμπι, ένας άνδρας που δήλωνε οργισμένος με τη δολοφονία Κένεντι και ήθελε να απαλλάξει την Ζακλίν Κένεντι από το μαρτύριο μιας δίκης σε βάρος του Όσβαλντ, τον πυροβόλησε στο στήθος.

Ο Όσβαλντ μεταφέρθηκε αναίσθητος στο νοσοκομείο όπου άφησε την τελευταία του πνοή. Όπως αποδείχτηκε ήταν γραφτό ο επίλογος να γραφτεί στο ίδιο μέρος όπου οι γιατροί είχαν προσπαθήσει να σώσουν τη ζωή του Κένεντι.

Πηγή: http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathfiles_1_11/11/2013_527293

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου