22 Νοεμβρίου 2013

Σμιτ: Πρέπει να ελαφρυνθεί το ελληνικό χρέος

Την άποψη ότι πρέπει να ελαφρυνθεί το χρέος της Ελλάδας, αλλά και της Ισπανίας, καθώς και να δοθεί περισσότερος χρόνος αποπληρωμής, ώστε να επιστρέψουν αυτές οι χώρες στην ανάκαμψη εξέφρασε ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Χέλμουτ Σμιτ. Παράλληλα άσκησε κριτική στην Αγκελα Μέρκελ, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν νιώει την Ευρώπη στην καρδιά της». 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το "Έθνος", σε συνέντευξή που παραχώρησε στους Νιου Γιορκ Τάιμς, ο 
Χέλμουτ Σμιτ τόνισε ότι οι Γερμανοί πρέπει να αλλάξουν τρόπο προσέγγισης. «Έχουμε το μεγαλύτερο εμπορικό πλεόνασμα στον κόσμο, μεγαλύτερο και από αυτό της Κίνας. Στην τελική η Γερμανία θα πρέπει να απαντήσει στην πίεση και να δαπανήσει περισσότερα. Θα πρέπει να διαγραφεί μέρος του χρέους και να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα και την Ισπανία, ώστε να επιστρέψουν στην ανάκαμψη. Όπως είχε γίνει και με τη Γερμανία τη δεκαετία του 1950».

Επιπρόσθετα, για την Αγκελα Μέρκελ, ο πρώην καγκελάριος δήλωσε: 
«Με το τετράγωνο μυαλό της, ναι, αντιλαμβάνεται τη σημασία της. Αλλά έχει έλλειψη αλληλοϋποστήριξης, συμπάθειας και προσφοράς βοήθειας. Υπάρχει έλλειψη αλληλεγγύης. Με ένα εμπορικό πλεόνασμα 240 δισ. ευρώ, η Γερμανία πρέπει να δείξει αλληλεγγύη», πρόσθεσε ο Σμιτ.

«Μεγάλωσε στην Ανατολική Γερμανία και οι άνθρωποι της Αν. Γερμανίας επιζητούσαν την ελευθερία όχι για την Ευρώπη. Και αυτό σήμαινε συμπάθεια για την Αμερική, όπως για τους Πολωνούς και τους Τσέχους. Τείνω να πιστεύω ότι έχει εντονότερα συναισθήματα για της ΗΠΑ, απ' ό,τι για την Ευρώπη».
___________________
Πηγή: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63922848

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου