30 Νοεμβρίου 2013

Σημίτης: «Ελλάδα και Κύπρος έχουν περιθωριοποιηθεί στην ΕΕ»

«Ελλάδα και Κύπρος έχουν περιθωριοποιηθεί στον χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης» υποστήριξε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στην ομιλία του (ήταν ο κύριος ομιλητής), κατά την παρουσίαση της αυτοβιογραφίας του πρώην προέδρου της Κύπρου (1988-1993), Γιώργου Βασιλείου, με τίτλο: «Μια Σύγχρονη Οδύσσεια». Αυτή τη στιγμή η Κύπρος όπως και η Ελλάδα, πρέπει να εκπονήσουν μια ρεαλιστική στρατηγική, ένα σχέδιο για τους εφικτούς δρόμους προς τη σταθεροποίηση και την ανάπτυξη - σχέδιο σκληρό αλλά εφαρμόσιμο, τόνισε ο Κώστας Σημίτης

Το σχέδιο αυτό, είπε, «θα λαμβάνει κριτικά υπόψη τους περιορισμούς των Μνημονίων, δεν θα παραβλέπει όμως τις δυσκολίες του δανεισμού και τη διεθνή οικονομική και πολιτική κατάσταση. Ταυτόχρονα θα πρέπει να επιδιώξει με θάρρος τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Είναι η μόνη δυνατότητα αποφυγής της διολίσθησης προς την έξοδο από την Ευρωζώνη».

Ο Κώστας Σημίτης, αναφέρθηκε ειδικότερα στο Κυπριακό, υποστηρίζοντας ότι «μια από τις μεγάλες παθογένειες της στρατηγικής του ελληνισμού ήταν η απουσία ρεαλιστικής αντίληψης και προσέγγισης του θέματος, καθώς και το έλλειμμα κατανόησης της σημασίας του χρόνου».

Ως παράδειγμα έφερε την πολιτική (σ.σ: ακολουθήθηκε από τον Σπύρο Κυπριανού και τον Ανδρέα Παπανδρέου) της «πρόταξης». Δηλαδή, είπε, η πολιτική, που απαιτούσε, πριν από την έναρξη οιασδήποτε διαπραγμάτευσης με την τουρκική πλευρά, την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και εποίκων, την παραχώρηση νέων αποτελεσματικών εγγυήσεων και την εφαρμογή των τριών βασικών ελευθεριών. Η πολιτική της «πρόταξης» , υποστήριξε, «ουσιαστικά ματαίωσε τότε την προοπτική συμβιβαστικής λύσης».

Τριάντα εννέα χρόνια μετά την καταστροφή του 1974 «η ρεαλιστική και πραγματιστική προσέγγιση, που υποστήριξαν ο Γιώργος Βασιλείου και ο Γλαύκος Κληρίδης είναι περισσότερο αναγκαία παρά ποτέ», δήλωσε.

Η σημερινή στιγμή, είπε, είναι μια στιγμή με δυνατότητες και εξήγησε ότι η ανεύρεση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου δημιουργούν προϋποθέσεις συνεργασίας, αλλά και ενέχουν τον κίνδυνο οριστικών ρήξεων. Πρόσθεσε πως το θέμα των πηγών ενέργειας δεν αφορά μόνο την Κύπρο και τα όμορα κράτη, αλλά και τις υπερδυνάμεις που θα έχουν έμμεσα λόγο.

Ο Κώστας Σημίτης τόνισε πως «πρώτος στόχος είναι να αρχίσουν και πάλι οι συνομιλίες στη βάση ενός πλαισίου που θα διευκολύνει τη νέα προσπάθεια να καταλήξει σε θετικό αποτέλεσμα, σε αμοιβαία αποδεκτή λύση». Το πλαίσιο αυτό, σημείωσε, προκύπτει από το γεγονός ότι η Κύπρος είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η επιθετική στάση της τουρκοκυπριακής πλευράς κατά την τελευταία συνάντηση με τον πρόεδρο Αναστασιάδη «είναι ένδειξη ότι φοβάται τη συνεννόηση, γιατί η συνεννόηση και όχι η υπάρχουσα κατάσταση έχει τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας», επεσήμανε κλείνοντας ο πρώην πρωθυπουργός.

Στην ίδια εκδήλωση, ο 
πρώην προέδρου της Κύπρου, Γιώργος Βασιλείου, τόνισε ότι η επανένωση της Κύπρου αποτελεί αδήριτη ανάγκη, έστω και 40 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή. Είπε ότι αυτό «αποτελεί κορυφαίο δίδαγμα από τη ζωή και τις εμπειρίες του».

Ανέφερε ακόμα, ότι η ανακάλυψη των υδρογονανθράκων προσφέρει τώρα ένα νέο μεγάλο κίνητρο και οφέλη για όλους. Πρόσθεσε δε ότι θεωρεί δεδομένη την αποφασιστικότητα του προέδρου Αναστασιάδη για προώθηση λύσης στο Κυπριακό. Και αυτός, είπε ο Γιώργος Βασιλείου, είναι ένας στόχος που είναι έτοιμοι να στηρίξουν στη μεγάλη τους πλειοψηφία, τόσο οι Ελληνοκύπριοι όσο και οι Τουρκοκύπριοι.

Η παρουσίαση της αυτοβιογραφίας του Γιώργου Βασιλείου έγινε χθες στην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

________________
Πηγές: www.tanea.gr και www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου