8 Σεπτεμβρίου 2018

Οράματα και υποσχέσεις παροχών Τσίπρα στην 83η ΔΕΘ

"Ιδιαίτερη χαρά και τιμή να εγκαινιάζω την 83η ΔΕΘ, την πρώτη Διεθνή Έκθεση που μετά από οκτώ ολόκληρα χρόνια δεν γίνεται κάτω από τη σκιά των Μνημονίων που βάραιναν την οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας", τόνισε ο Αλ. Τσίπρας ξεκινώντας την ομιλία του στα εγκαίνια της φετινής Έκθεσης, στο Βελλίδειο. Την ίδια στιγμή ένταση επικρατούσε γύρω από το χώρο του συνεδριακού κέντρου και τα επεισόδια συνεχίζονταν.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι σήμερα από αυτό το βήμα, της ιστορικής 83η ΔΕΘ, "δεν ήρθα εδώ για να σας μοιράσω παροχές. Ήρθα για να μοιράσω και να μοιραστώ μαζί σας όραμα.Το όραμά μας για την Ελλάδα της νέας εποχής που ανατέλλει πια για τον τόπο μας".

"Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σήμερα ξανά μετά από 9 ολόκληρα χρόνια σε τροχιά ανάκαμψης", είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Υπογράμμισε ότι "είμαστε αποφασισμένοι να τηρήσουμε τους συμφωνημένους στόχους και για τα επόμενα χρόνια", "να μην επιτρέψουμε η Ελλάδα να γυρίσει πίσω στην εποχή των ελλειμμάτων και του δημοσιονομικού εκτροχιασμού". Και αυτό όπως τόνισε "για να εξασφαλίσουμε την αξιοπιστία της χώρας και την σταθερότητα της οικονομίας, χωρίς να θέσουμε σε διακινδύνευση όλα όσα πετύχαμε με κόπο και σκληρή δουλειά".

Ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι "έχουμε το σχέδιο και το κάνουμε πράξη" και πως το όνομα αυτού του σχεδίου είναι: Δίκαιη Ανάπτυξη".

Πρώτος στόχος αυτού του σχεδίου είναι η ανάκτηση της εργασίας, τόνισε και πρόσθεσε ότι απαιτεί πολιτικές που στηρίζονται βασικά σε δύο πυλώνες:
α) Στη στήριξη των επενδύσεων και τη διαρκή εμβάθυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεις.
β) Στην προστασία της μισθωτής εργασίας και την ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων. 

Ειδικότερα για τον δεύτερο πυλώνα σημείωσε τα εξής: 
-"Πρώτον, η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Με την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης και την αρχή της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων εργασίας που έχουν επανέλθει και εφαρμόζονται από την 21η Αυγούστου. Με αποτέλεσμα να έχουμε ήδη την αύξηση του μισθού για δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους".
-"Δεύτερον, η αύξηση του κατώτατου μισθού. Μετά από τις σαρωτικές μειώσεις του 2ου Μνημονίου, είμαστε σήμερα σε θέση να ανακοινώσουμε ότι δέσμευση της κυβέρνησης μας είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού το 2019, μετά από την ολοκλήρωση της διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς". 


Παροχές Τσίπρα 

Συνεχίζοντας την ομιλία του ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι 3,5 δισ. ευρώ είναι, κατά το έλασσον, ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος από το 2019 μέχρι το 2022.

"Ήδη όμως από σήμερα κιόλας, και πριν το τέλος του 2018, οι δυνατότητές μας από τη θετική πορεία της οικονομίας είναι διευρυμένες", είπε και πρόσθεσε πως "έτσι, μπορούμε, πέραν της πιθανής απόδοσης μερίσματος για την οποία θα έχουμε σαφή εικόνα προς το τέλος του έτους, να αποκαταστήσουμε αδικίες των μνημονίων και να επιστρέψουμε στους δικαιούχους ποσά που παρανόμως παρακρατήθηκαν".

"Μέχρι το τέλος του έτους, λοιπόν, καταβάλλουμε σε ένστολους των σωμάτων ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων, καθώς και σε δικαστικούς και πανεπιστημιακούς, αναδρομικά ύψους συνολικά 1 ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ".

Ο Αλ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι μέχρι τέλος του έτους, επίσης, νομοθετεί η κυβέρνηση εντός του 2018 τη σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ που θα φτάσει έως και 50% για 1,2 εκ. χαμηλές περιουσίες και 30% μεσοσταθμικά. Η μείωση θα γίνει σε δυο φάσεις, από 1/1/19 η πρώτη και από 1/1/20 η δεύτερη.

Ανακοίνωσε επίσης ότι από 1/1/19 "μειώνουμε τις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, με εισόδημα πάνω από 7.000 ευρώ, εώς και 35%, μειώνοντας το συντελεστή για την κύρια σύνταξη από 20% σε 13,3 %." Πρόσθεσε ότι αντίστοιχη μείωση εώς και 35% θα ισχύει και για τους αγρότες.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι "αρχής γενομένης από τη 1/1/19 και σε βάθος τετραετίας, μειώνουμε τη φορολογία των επιχειρήσεων κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, από 29% που είναι σήμερα, στο 25%."

Ανακοίνωσε επίσης ότι "προχωράμε επίσης από 1/1/19, σε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου, με ποσά από 70 έως 200 ευρώ το μήνα, με εισοδηματικά κριτήρια για τουλάχιστον 300.000 οικογένειες".

Ο Αλ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι "προχωράμε στην επιδότηση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών για νέους μισθωτούς στον ιδιωτικό τομέα, εως 25 ετών, και σε βάθος διετίας. 50% από 1/1/19 και 100% από 1/1/20.".

Τέλος ανακοίνωσε ότι "από 1/1/21 προχωράμε στην αλλαγή των συντελεστών του ΦΠΑ, με μείωση κατά δύο μονάδες του μεγάλου συντελεστή, από 24% σε 22% και κατά μία μονάδα του μικρού συντελεστή από 13% σε 12%".

Οι παρεμβάσεις αυτές που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, όπως είπε, εντάσσονται σε ένα σχέδιο που έχει αρχή, μέση και τέλος.

ΝΔ: Οι κάλπικες ελπίδες του κ. Τσίπρα τελείωσαν

«Οι κάλπικες ελπίδες του κ. Τσίπρα τελείωσαν» τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ, σχολιάζοντας την ομιλία του Πρωθυπουργού στα εγκαίνια της 83ης ΔΕΘ στο Βελλίδειο.

Συγκεκριμένα η ΝΔ αναφέρει ότι «ο κ. Τσίπρας πέρασε ήδη στην Ιστορία για την τεράστια και αχρείαστη καταστροφή που προκάλεσε στη χώρα. Κανείς πλέον δεν τον ακούει, γιατί απλούστατα κανείς δεν τον πιστεύει».

Συνεχίζοντας, επισημαίνει ότι «η αδιάφορη ομιλία του σε μια σιδηρόφρακτη πόλη με 5.500 αστυνομικούς ήταν το κύκνειο άσμα ενός κυνικού πρωθυπουργού που εξαπάτησε, ταπείνωσε, φτωχοποίησε και δίχασε τους Έλληνες».

«Οι κάλπικες ελπίδες του κ. Τσίπρα τελείωσαν. Το επόμενο Σαββατοκύριακο οι πολίτες έχουν ραντεβού με το μέλλον. Αυτό που μας αξίζει» καταλήγει η ΝΔ.


Ένταση και επεισόδια στη Θεσσαλονίκη 

Εντωμεταξύ η ένταση και τα επεισόδια στη Θεσσαλονίκη συνεχίζονταν. 

Επεισόδια έγιναν μπροστά στο Δημαρχείο της πόλης, στο περιθώριο του συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία. Όλα ξεκίνησαν, όταν μερικές εκατοντάδες άτομα αποσπάστηκαν από τον κύριο όγκο των διαδηλωτών και επιτέθηκαν στο Δημαρχείο, φωνάζοντας συνθήματα εναντίον του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη αλλά και του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

Η αστυνομία έκανε χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης και χημικών για να τους απωθήσει. Το κέντρο της πόλης γέμισε με καπνούς.

Στη συνέχεια η ένταση μεταφέρθηκε στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, στο ύψος του Βασιλικού Θεάτρου, όπου ομάδες νεαρών εκτοξευσαν πέτρες και άλλα αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών, που απάντησαν κάνοντας χρήση χημικών για να τους απομακρύνουν.

Η κυκλοφορία των οχημάτων στην παραλιακή λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου διακόπηκε και κατά διαστήματα ομάδες διαδηλωτών επιτέθηκαν εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων. 

Η ατμόσφαιρα στην περιοχή του κέντρου της πόλης παραμένει αποπνικτική, ενώ, μέχρι στιγμής, δεν έγινε γνωστό εάν έγιναν συλλήψεις ή προσαγωγές από την αστυνομία.

Στο μεταξύ, χωρίς εντάσεις και επεισόδια ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 8 το βράδυ το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ. Συλλαλητήριο ποραγματοποίησαν και ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, με πορεία, από την πλατεία Αριστοτέλους μέχρι το Βελλίδειο Συνεδριακό κέντρο. 

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.gr






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου