10 Σεπτεμβρίου 2018

Ρέγκλινγκ: Θα σταματήσουμε τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους εάν δεν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα

«Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. Είμαστε πολύ υπομονετικός πιστωτής. Μπορούμε, όμως, να σταματήσουμε τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που αποφασίσθηκαν για την Ελλάδα, αν τα προγράμματα προσαρμογής δεν συνεχισθούν, όπως έχει συμφωνηθεί» επεσήμανε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξη που έδωσε στην αυστριακή εφημερίδα Die Presse. 

Πρόσθεσε όμως ότι είναι αισιόδοξος. «Είμαι αισιόδοξος μετά τις πιο πρόσφατες συζητήσεις μου με τον πρωθυπουργό Τσίπρα. Το επίπεδο το χρέους φαίνεται να είναι τρομακτικά αυξημένο. Η Ελλάδα, όμως, μπορεί να ζήσει με αυτό, καθώς οι ωριμάνσεις των δανείων είναι πολύ μεγάλες και τα επιτόκιά τους πολύ χαμηλότερα από ότι στις περισσότερες άλλες χώρες» ανέφερε ο Κλ. Ρέγκλινγκ

Σε άλλο σημείο, σχετικά με την έξοδο ή παραμονή στο ευρώ, ο επικεφαλής του ESM είπε: «Όσον αφορά στην Ελλάδα, απείχαμε μόνο λίγα λεπτά από το Grexit το 2015. Και στις μεγαλύτερες άλλες χώρες, επίσης, οι κυβερνήσεις αντιλαμβάνονται ότι η πλειονότητα του πληθυσμού θέλει την παραμονή στο ευρώ. Για τον λόγο αυτό, δεν μπορούν να δεχθούν το μη προβλέψιμο κόστος που θα αντιμετώπιζαν, αν έφευγαν από το ευρώ». 

Στην ερώτηση, αν η Ευρώπη έχει πάρει τα σωστά διδάγματα από την κρίση, δέκα χρόνια μετά τη χρεοκοπία της Lehman, ο επικεφαλής του ESM απάντησε: «Έπρεπε να αντιμετωπίσουμε δύο διαδοχικές κρίσεις, σε πολύ μικρή χρονική απόσταση μεταξύ τους, κάτι που είναι πολύ ασυνήθιστο Και οι δύο σχετίζονταν. Η κρίση του ευρώ ήταν εσωτερική, αλλά δεν θα ήταν τόσο έντονη αν δεν είχαμε λίγο πριν την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Έχουμε περισσότερες ρυθμίσεις σήμερα σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ πριν οι ρυθμίσεις ήταν πολύ λίγες. Η πεποίθηση ότι η αγορά αυτορυθμίζεται ήταν λάθος. Στην Ευρώπη, οι πέντε χώρες που ήταν σε κρίση έκαναν τα μαθήματά τους. Ως αποτέλεσμα των μεταρρυθμίσεων τους, τέσσερις από αυτές είναι σε καλύτερη κατάσταση σήμερα από τις περισσότερες άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Είναι ιστορίες επιτυχίας. Ευελπιστούμε ότι η Ελλάδα θα γίνει επίσης μία ιστορία επιτυχίας». 

Ο κ. Ρέγκλινγκ εμφανίσθηκε καθησυχαστικός για την Ιταλία. Στην παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι η ιταλική κυβέρνηση πρέπει να αποτελεί πηγή ακόμη μεγαλύτερης ανησυχίας, καθώς ο Σαλβίνι και ο Ντι Μάιο υπόσχονται πρόσθετες δαπάνες που θα προκαλέσουν έκρηξη του δημοσιονομικού ελλείμματος, απάντησε: «Και οι δύο ηγέτες κομμάτων είπαν επίσης πολύ διαφορετικά πράγματα τις τελευταίες ημέρες: Είπαν ότι θέλουν να σεβασθούν τους δημοσιονομικούς κανόνες και ότι δεν θα παραβιασθεί το όριο του 3% για το έλλειμμα. Επομένως, δεν φαίνεται ότι θα εφαρμόσουν τα προεκλογικά προγράμματά τους, ασφαλώς όχι αμέσως». 

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ , kathimerini.gr 

Σχετική ανάρτηση: Κ. Ρέγκλινγκ: Οι χειρισμοί της Αθήνας το α' εξάμηνο του 2015 κόστισαν έως 200 δισ. ευρώ (20.08.2018)


yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου