11 Σεπτεμβρίου 2018

Το κόστος της περιόδου Βαρουφάκη, μια αντιπαράθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

«Στην αρχή της θητείας σας χάσαμε πολύτιμο χρόνο, χάθηκαν 100 δισ. ευρώ λόγω του Βαρουφάκη», είπε σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο αντιπρόεδρος του ΕΛΚ, Εστέβαν Γκονθάλεθ Πονς, απευθυνόμενος στον Έλληνα πρωθυπουργό. Και φυσικά ο κ. Τσίπρας αντέδρασε αναφέροντας ότι «πρόκειται για στοχευμένες ανακρίβειες».

Είναι γεγονός ότι αποτίμηση του κόστους στην ελληνική οικονομία του α’ εξαμήνου του 2015 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, της περιόδου δηλαδή που υπουργός Οικονομικών ήταν ο Γιάνης Βαρουφάκης, δεν υπάρχεί. Μόνο κάποιες εκτιμήσεις
και εκείνες μάλλον πρόχειρες. Πάντως όλα συνηγορούν ότι το κόστος αυτό ήταν μεγάλο και ανέρχεται από 86 δισ. ευρώ (Γιάννης Στουρνάρας) μέχρι και 200 δισ. ευρώ (Κλάους Ρέγκλινγκ, Τόμας Βίζερ).

Με αφορμή την αντιπαράθεση αυτη, μια απαρίθμηση κάποιων απόψεων που μπορέσαμε να συγκεντρώσουμε για το ύψος του κόστους της περιόδου Βαρουφάκη, ξεκινώντας από τις πιο πρόσφατες, στη συνέχεια:

Εστέβαν Γκονθάλεθ Πονς, αντιπρόεδρος του ΕΛΚ, κόστος 100 δισ. ευρώ 

Σχολιάζοντας σήμερα στο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την αναφορά Τσίπρα περί τεχνοκρατών, ο αντιπρόεδρος του ΕΛΚ, Εστέβαν Γκονθάλεθ Πονς, απάντησε ότι «Όλη η Ευρώπη έσωσε τη χώρα σας. Η Ευρώπη είναι αξίες και αρχές, είναι αλληλεγγύη και όχι να πετροβολούμε ο ένας τον άλλον. Στην αρχή της θητείας σας χάσαμε πολύτιμο χρόνο, χάθηκαν 100 δισ. λόγω της ανευθυνότητας Βαρουφάκη, αυτού του "αστεριού" της κυβέρνησής σας. Σας βλέπω αλλαγμένο, κάνετε θετικά βήματα αλλά χρειάζονται και άλλα βήματα», είπε στον Έλληνα πρωθυπουργό ο ομιλητής του ΕΛΚ. 

Αντιδρώντας ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε μεταξύ άλλων: «Μιλήσατε για 100 δισ. κόστος που είναι το κόστος της διαπραγμάτευσης της Ελλάδας το δύσκολο εκείνο εξάμηνο που έγιναν λάθη και από τις δύο πλευρές. Αν ήταν αυτό το κόστος θα είχε αυξηθεί και το δημόσιο χρέος. Πρόκειται για στοχευμένες ανακρίβειες, όπως ότι η Ελλάδα σπατάλησε 40 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. 45 δισ. ήταν το συνολικό κόστος και των τριών ανακεφαλαιοποιήσεων, αλλά η ανακεφαλαιοποίηση που έγινε στα δικά μας χρόνια κόστισε 6 δισ. από τα 24 που ήταν διαθέσιμα από το τρίτο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής»Και συνέχισε λέγοντας: «Η κυβέρνησή μου πέτυχε εκεί που απέτυχαν τρεις κυβερνήσεις από το 2010 ως το 2015 και αυτό από μόνο του ήταν εξαιρετική πολιτική επιτυχία».

Πηγή: kathimerini.gr 

Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του ΕΜΣ, κόστος από 86 δισ. έως 200 δισ. ευρώ

Σε άρθρο του στην "Καθημερινή" στις 19.08.2018, την παραμονή της εξόδου από τα μνημόνια, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, έγραφε: «Η Ελλάδα όχι μόνο διέκοψε αλλά και αντέστρεψε τις μεταρρυθμίσεις κατά το πρώτο μισό του 2015. Το κόστος γι’ αυτό το επεισόδιο του 2015 τιμολογείται από 86 δισ. έως 200 δισ. ευρώ». Δεν είχε επεκταθεί σε λεπτομέρειες.


Τόμας Βίζερ, πρώην επικεφαλής του EuroWorking Group, δεν κόστισε 100 δισ. αλλά τα διπλά

Σκληρή κριτική στα πεπραγμένα του α’ εξαμήνου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ασκεί ο πρώην επικεφαλής του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ, υποστηρίζοντας ότι η διαπραγμάτευση της περιόδου εκείνης κόστισε όχι 100 δισ. αλλά ενδεχομένως τα διπλά.

Σε συνέντευξή του (Φεβρουάριος 2018) στην ολλανδική εφημερίδα De Volkskrant, o κ. Βίζερ σημειώνει: «Για να είμαι ειλικρινής, πιστεύω ότι μάλλον στοίχισε τα διπλά: η οικονομική συρρίκνωση, η δυσπιστία των επενδυτών, τα πλήγματα που δέχτηκαν οι ελληνικές τράπεζες. Αλλά δεν ήταν μόνον ο Βαρουφάκης: όλη η ελληνική κυβέρνηση φέρει την ευθύνη αυτή».

Πηγή: kathimerini.gr-den-kostise-100-dis-alla-ta-dipla (12.02.2018) 

Γιάννης Στουρνάρας, Διοικητής ΤτΕ, 86 τουλάχιστον δισ. το κόστος

Σκληρή κριτική στην πολιτική που ακολούθησε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης
 άσκησε στις 19.05.2016 ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, τονίζοντας ότι το κόστος της είναι 86 δισ. ευρώ. 

Η ένταση των ταραγμένων ημερών του 2015 αναβίωσε προσωρινά στην ημερίδα του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του LSE στην Τράπεζα της Ελλάδος, με θέμα τη διασύνδεση της ευρημάτων της οικονομικής και κοινωνικής έρευνας στην κυβερνητική πολιτική... Συγκεκριμένη αναφορά προκάλεσε την μήνιν του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, που ήταν ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Σαμαρά κατά το μεγαλύτερο μέρος της θητείας της. 

Στη δική του ομιλία λίγο αργότερα, ο κ. Στουρνάρας, με σκωπτική διάθεση και σαφώς ενοχλημένος, έκανε μια σύντομη αποτίμηση της διαπραγμάτευσης Βαρουφάκη. Αυτό που πέτυχε ο πρώτος υπουργός Οικονομικών της Πρώτης Φοράς Αριστερά, είπε ο κ. Στουρνάρας, ήταν ότι «μετονόμαστε την τρόικα σε θεσμούς και μετέφερε τα στελέχη της από τα υπουργεία στο Hilton». Αναφερόμενος στον στενό συνεργάτη του πρώην υπουργού, είπε ότι δεν παραδέχθηκε πως οι «γενναίες διαπραγματεύσεις» των οποίων ηγήθηκαν ο ίδιος και ο κ. Βαρουφάκης «είχαν και ένα κόστος: τα 86 δισ. του τρίτου μνημονίου και τους ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων, που επιβλήθηκαν μετά την εκροή 45 δισ. σε καταθέσεις», τις οποίες προκάλεσε η διαπραγματευτική τακτική που ακολούθησαν. «Λυπάμαι που έπρεπε να τα αναφέρω αυτά, αλλά ήταν απαραίτητο προς αποκατάσταση της αλήθειας», κατέληξε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. 


Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του ΕΜΣ, ξεπερνά τα 100 δισ. ευρώ το κόστος

Μιλώντας το βράδυ της 22 Ιουνίου 2016 στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, απαντώντας σε σχετικό με το "κόστος της περιόδου Βαρουφάκη" ερώτημα, ανέφερε ότι αν και δεν υπάρχει επιστημονικός τρόπος να το υπολογίσει κανείς, «το κόστος ήταν πολύ μεγάλο» και ενδεχομένως ξεπερνά τα 100 δισ. ευρώ.

«Γνωρίζω ότι η ΤτΕ έχει υπολογίσει ένα ποσό ύψους 80 δισ. ευρώ αν δεν κάνω λάθος. Θα μπορούσε κανείς να σταθεί και στις προβλέψεις για την ανάπτυξη, που πριν αλλάξει η κυβέρνηση, η εκτίμηση του ΔΝΤ το Δεκέμβριο του 2014, είναι δημοσιοποιημένη, μιλούσε για ανάπτυξη στην Ελλάδα 2,5% το 2015 και 3,5% το 2016. Άρα αυτό αθροιστικά μας κάνει ανάπτυξη 6%. Αντιθέτως, αυτά τα δύο χρόνια είχαμε μικρή ύφεση, αυτό θα μπορούσε επίσης να μετρηθεί για να υπολογίσεις το κόστος. Έξι μονάδες του ΑΕΠ, άρα αυτό κάνει περισσότερο από 100 δισ. ευρώ», εκτίμησε.

«Επιστημονικά αδόκιμη» είχε χαρακτηρίσει λίγες μέρες μετά στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης την άποψη του επικεφαλής ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ ότι το κόστος της «διαπραγμάτευσης Βαρουφάκη» ξεπέρασε τα 100 δισ. ευρώ αν υπολογιστεί και η απώλεια στο ΑΕΠ. «Υποπτεύομαι ότι η εκτίμηση Ρέγκλινγκ στηρίζεται στον δανεισμό», είπε τότε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών απαντώντας στον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Κρεμαστινό, και είχε προσθέσει: «Από τα 86 δισ. του δανείου περίπου τα ¾, δηλαδή περίπου 50 δισ., είναι για ανακύκλωση χρέους που έχει συσσωρευτεί. Δεν μπορώ να καταλάβω από πού προκύπτει αυτό που λέει, είναι επιστημονικά αδόκιμο».

Πηγή: naftemporiki.gr






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου