5 Σεπτεμβρίου 2018

ΟΟΣΑ: Πρωτιά της Ελλάδας στις αυξήσεις των φόρων

Kόντρα στο ρεύμα που θέλει ελάφρυνση των φορολογικών βαρών για νοικοκυριά και επιχειρήσεις κινείται η Ελλάδα, όπως προκύπει νέα έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Μάλιστα η χώρα μας κατακτά την πρωτιά στην αύξηση της φορολόγησης μεταξύ των 34 κρατών- μελών του οργανισμού.

«Αρκετές οικονομίες έχουν προβεί τα τελευταία χρόνια σε μεταρρυθμίσεις του φορολογικού συστήματος, προκειμένου να μειώσουν τα βάρη για επιχειρήσεις και ιδιώτες, με στόχο την τόνωση των επενδύσεων και της κατανάλωσης. Πρόκειται για μία τάση που άρχισε πριν από κάποια χρόνια και συνεχίζεται» αναφέρει στην εισαγωγή της έκθεσης «Tax Policy Reforms 2018» ο ΟΟΣΑ. H Eλλάδα, ωστόσο, δεν περιλαμβάνεται σε αυτές.

Στο διάστημα 2007-2016, όπως προκύπτει από τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του ΟΟΣΑ, η φορολόγηση στη χώρα μας ως ποσοστό του ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 7,4 ποσοστιαίες μονάδες, περισσότερο από ο,τι σε οποιαδήποτε άλλη ανεπτυγμένη οικονομία. Μεγάλο μέρος της αύξησης αυτής ήρθε προς το τέλος της περιόδου.

Τη διετία 2015-2016 είχαμε στην Ελλάδα αύξηση κατά σχεδόν 3 τρεις μονάδες- και πάλι την υψηλότερη μεταξύ των 34 μελών του οργανισμού. 
Στη δεύτερη θέση, αλλά σε απόσταση, έρχεται η Ολλανδία με αύξηση περίπου 1,5 μονάδας. Στο άλλο άκρο η Ιρλανδία, όπου την περίοδο 2007-16 η φορολόγηση ως ποσοστό του ΑΕΠ μειώθηκε κατά σχεδόν 7 μονάδες. 

Στον παρακάτω πίνακα αποτυπώνεται ότι η Ελλάδα (GRC) τη διετία 2015-2016 πήρε τον τίτλο της… παγκόσμιας πρωταθλήτριας στο κομμάτι της αύξησης των φόρων, με αυξήσεις που αγγίζουν το 3% του ΑΕΠ. 


Κατά το ίδιο διάστημα (2015-2016), στην Ελλάδα οι φόροι αυξήθηκαν ενώ ταυτόχρονα μειώθηκαν οι κρατικές δαπάνες, ως ποσοστό του ΑΕΠ, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Ακόμα, σύμφωνα πάντα με τον ΟΟΣΑ, η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που κατάφερε να επιβάλει τόσο μεγάλες αυξήσεις στη φορολογία, ενώ είχε μικρότερη ανάπτυξη. 

Επιχειρήσεις και ΕΝΦΙΑ. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ καταγράφεται έντονη τάση μείωσης των βαρών για τις επιχειρήσεις τα τελευταία χρόνια, καθώς οι κυβερνήσεις προσπαθούν να δώσουν περισσότερα κίνητρα στον ιδιωτικό τομέα για επενδύσεις και αύξηση της απασχόλησης. Έτσι ο μέσος συντελεστής για τις επιχειρήσεις στα 34 μέλη του Οργανισμού έχει μειωθεί από 32,5% το 2000 σε 23,9% το 2018. Στη χώρα μας παραμένει μεταξύ των υψηλότερων, στο 29%, έχοντας μάλιστα αυξηθεί κατά τρεις μονάδες την τελευταία τριετία.

Από την άλλη η φορολόγηση των ακινήτων αυξήθηκε το ίδιο διάστημα στα 20 από τα 34 μέλη του Οργανισμού. Η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών, με τον ΕΝΦΙΑ, να τη φέρνει στην έκτη θέση των αυξήσεων, μετά τη Βρετανία, τη Γαλλία, το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο και τον Καναδά.

Πηγές: naftemporiki.gr , kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου