25 Νοεμβρίου 2018

Ενωτικό μήνυμα αντίστασης από το Γοργοπόταμο

Ήταν 25 Νοεμβρίου του 1942, όταν ενωμένες αντιστασιακές δυνάμεις του ΕΛΑΣ του Άρη Βελουχιώτη, του ΕΔΕΣ του Ναπολέοντα Ζέρβα, με τη συνεργασία και Άγγλων πρακτόρων ανατίναξαν την σιδηροδρομική γέφυρα του Γοργοποτάμου. Ήταν μία από τις σημαντικότερες πράξεις αντίστασης, στην κατεχόμενη Ευρώπη την περίοδο του 2ου παγκοσμίου πολέμου. Το μήνυμα του Γοργοπόταμου ήταν και παραμένει ένα ενωτικό μήνυμα αντίστασης. 

Τότε, στην επιχείρηση της ανατίναξη της γέφυρας, έλαβαν μέρος 86 αντάρτες του ΕΛΑΣ, 52 του ΕΔΕΣ και 14 Αγγλοι κομάντος, ενώ την γέφυρα υπερασπιζόταν μία φρουρά με βαρύ οπλισμό αποτελούμενη από εκατό Ιταλούς στρατιώτες και πέντε Γερμανούς.

Σήμερα, μηνύματα ενότητας έστειλαν από το Γοργοπόταμο όπου και βρέθηκαν, στο πλαίσιο των εορτασμών της 76ης επετείου από την ανατίναξη της γέφυρας, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριακός Μητσοτάκης, ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, και ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης. Πιο αναλυτικά: 


Κυριακός Μητσοτάκης: Μόνο ενωμένοι και με τις σωστές επιλογές νικάμε

«...Και είναι μεγαλύτερο λάθος ακόμα κάποιοι και σήμερα να ποντάρουν στον διχασμό. Η μάχη του Γοργοποτάμου μέσα σε 6 ώρες σηματοδότησε ένα ξεκάθαρο πολύτιμο συμπέρασμα: Ότι μόνο ενωμένοι και με τις σωστές επιλογές νικάμε και προχωράμε μπροστά. Αυτήν, ακριβώς, την πολύτιμη εθνική παρακαταθήκη προσβάλλουν, 76 χρόνια μετά, όσοι ξανασπέρνουν τη διχόνοια. Αυτοί που λένε ψέματα και προκαλούν ναυάγια, κραυγάζοντας "ή αυτοί ή εμείς". Οφείλουμε, όλοι μαζί, να βάλουμε ένα τέλος στον κατήφορό τους» είπε μεταξύ άλλων ο Κυριακός Μητσοτάκης,

«Υπάρχει, και σήμερα ένας κοινός εχθρός για όλους τους Έλληνες, ένας κοινός εχθρός απέναντι στον οποίον υποχωρούν οι επιμέρους διαφορές. Είναι η ανικανότητα, η δημαγωγία, είναι ο αδίστακτος κυνισμός. Η Ελλάδα χρειάζεται στέρεους δημοκρατικούς θεσμούς, κανόνες, ρεαλιστικό σχέδιο, ελπίδα και αισιοδοξία. Και αυτά θα έλθουν μόνο όταν όλες οι δυνάμεις της προόδου ενωθούν ξανά σε ένα μεγάλο ρεύμα πολιτικής αλλαγής» 
πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Χρήστος Σπίρτζης: Γέφυρες που ενώνουν απέναντι στο φασισμό 

Στην ανάγκη «να χτίσουμε γέφυρες που θα ενώνουν απέναντι στο φασισμό» αναφέρθηκε ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση. Συγχρόνως σημείωσε πως «χρειάζεται μια πολύ μεγάλη αλλά και συγχρόνως ενιαία προσπάθεια να μην ξαναζήσουμε την οικονομική κρίση του μεσοπολέμου» όπως χαρακτηριστικά είπε και πρόσθεσε ότι «δεν πρέπει πλέον να επιτρέψουμε στις φασιστικές δυνάμεις στην Ευρώπη να αναπτυχθούν εκ νέου». 

Ο κ. Σπίρτζης σημείωσε την υποχρέωση όλου του πολιτικού φάσματος να σταματήσει ενέργειες που ζωντανεύουν τον φασισμό: «Ποτέ πια φασισμός» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σπίρτζης στο σύντομο χαιρετισμό του. Ο υπουργός Υποδομών έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον Βασίλη Πριόβολο, τον καπετάν Ερμή της αντίστασης, που όπως είπε «μας αποχαιρέτησε τον περασμένο Απρίλη».

Κ. Μπακογιάννης: Ενότητα πάνω και πέρα από τις διαφορές μας

«Μαζί με την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου ανατινάχτηκε έστω και στιγμιαία η πόλωση και ο διχασμός» σημείωσε στο χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Κώστας Μπακογιάννης και συνεχίζοντας τόνισε πως «η ενότητα είναι το βαθύ νόημα του σημερινού εορτασμού. Και είναι πιο ηχηρό στις μέρες μας, ίσως από ποτέ».

«...Στην ενωτική αυτή προσπάθεια χρειάζεται αγώνας για να δώσουμε και πάλι νόημα σε αυτή την τόσο απλή λέξη, αλλά καθόλου δεδομένη. Να αποδεχθούμε ότι αυτή είναι πέρα και πάνω από τις θεμιτές και αναγκαίες διαφορές μας» σημείωσε ο Κώστας Μπακογιάννης. 

Πηγές: Στοιχεία από el.wikipedia.org, ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.gr

Σχετική ανάρτηση: Το μήνυμα του Γοργοπόταμου (25.11.2013) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου