29 Νοεμβρίου 2018

Ένταση στη Μαύρη Θάλασσα μετά τη κατάληψη τριών ουκρανικών πλοίων από τη Ρωσία

Την περασμένη Κυριακή η Ρωσία κατέλαβε τρία πλοία του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού –δύο κανονιοφόρους και ένα ρυμουλκό στα οποία επέβαιναν συνολικά περίπου 20 ναύτες– αφού πρώτα άνοιξε πυρ εναντίον τους. Το περιστατικό σημειώθηκε όταν τα πλοία επιχείρησαν να εισέλθουν από τη Μαύρη Θάλασσα στο στενό του Κερτς
που χωρίζει την Κριμαία, η οποία προσαρτήθηκε το 2014 από τη Μόσχα, από τη Ρωσία και επιτρέπει την πρόσβαση στην Αζοφική θάλασσα.

Σύμφωνα με το Κίεβο, ρωσικά πλοία προσέκρουσαν αρχικά στο ουκρανικό ρυμουλκό και εμπόδισαν την πρόσβαση στην Αζοφική θάλασσα, στην οποία εκβάλλει η ανατολική Ουκρανία, θέατρο ενός πολέμου ανάμεσα στο Κίεβο και στους φιλορώσους αυτονομιστές. Η Μόσχα δηλώνει πως τα πλοία αυτά εισήλθαν στα ρωσικά χωρικά ύδατα. Και οι κακές σχέσεις ανάμεσα στις δυο χώρες επιδεινώθηκαν απότομα. 

Η γέφυρα στα στενά του Κερτς που ενώνει την Κριμαία με τη Ρωσία

Το περιστατικό της κατάληψης των τριών ουκρανικών πλοίων από ρωσικές δυνάμεις στη Μαύρη Θάλασσα πυροδότησε άμεσα Αμερικανορωσική αντιπαράθεση. «Αφερέγγυα» χαρακτήρισε τη Μόσχα ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, για ανοχή «στα ουκρανικά καπρίτσια» κατηγόρησε τις ΗΠΑ ο Ρώσος ομόλογός του.

Συγκεκριμένα ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Τζιμ Μάτις δήλωσε ότι η σύλληψη από τη Ρωσία τριών ουκρανικών πλοίων αποτελεί παραβίαση μιας συνθήκης μεταξύ των δύο χωρών και αποδεικνύει ότι η Μόσχα δεν είναι άξια εμπιστοσύνης. 

Νωρίτερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες και «ορισμένες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες» ότι ανέχονται τα «καπρίτσια» του Κιέβου, χαρακτηρίζοντας την αψιμαχία στο στενά του Κέρτς «προβοκάτσια». «Πιστεύω πως αντανακλούν την τάση της Ουάσινγκτον να είναι επιεικής ως προς όλες τις ενέργειες του καθεστώτος του Κιέβου, ακόμη και να το υποκινεί σε προβοκατόρικες ενέργειες», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τη χρήση βίας από τη Ρωσία. Συγκεκριμένα με ανακοίνωσή της χθες η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι τόνισε ότι «αναμένει από τη Ρωσία να εγγυηθεί το ανεμπόδιστο και ελεύθερο πέρασμα μέσα από το στενό του Κερτς προς και από τη Θάλασσα του Αζόφ, σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο». «Καλούμε όλες τις πλευρές να ενεργήσουν με άκρα αυτοσυγκράτηση για την άμεση αποκλιμάκωση της κατάστασης», υπογράμμισε. «Σε αυτό το πλαίσιο, ζητούμε εντόνως από τη Ρωσία να απελευθερώσει άνευ όρων και χωρίς καθυστέρηση τα πλοία που συνέλαβε, το πλήρωμα και τον εξοπλισμό», πρόσθεσε. 

Κλιμάκωση της κρίσης 


Στην Ουκρανία, ο στρατιωτικός νόμος που εγκρίθηκε τη Δευτέρα από το κοινοβούλιο τέθηκε σε ισχύ την Τετάρτη για 30 ημέρες σε δέκα παραμεθόριες και παράκτιες περιοχές της χώρας αυτής. Παράλληλα ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, απαίτησε χθες τα κράτη-μέλη του NATO, ειδικά η Γερμανία, να αναπτύξουν πολεμικά πλοία στην Αζοφική Θάλασσα, για να υποστηρίξουν το Κίεβο.


H Ρωσία προχώρησε στην εγκατάσταση μίας συστοιχίας τελευταίας γενιάς S - 400 στην Κριμαία, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το TASS. Η απόφαση για την εγκατάστασή τους φαίνεται ότι είχε ληφθεί πριν από το σοβαρό ναυτικό επεισόδιο της περασμένης Κυριακής στον πορθμό του Κερτς. Όμως, η δημοσιοποίησή της τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή μεταφράζεται ως συμβολική απάντηση της Μόσχας στην επιβολή στρατιωτικού νόμου από την ουκρανική κυβέρνηση – μια εξίσου συμβολική κίνηση, χωρίς άμεσο πρακτικό αντίκρισμα στη διένεξη μεταξύ των δύο κρατών. 

Δύο ουκρανικά λιμάνια στην Αζοφική Θάλασσα, τα Μπερντιάνσκ και Μαριούπολη, τελούν υπό αποκλεισμό από τη Ρωσία, καθώς απαγορεύεται στα πλοία να αναχωρήσουν ή να εισέλθουν σε αυτά, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υποδομών της Ουκρανίας Βλοντίμιρ Ομελιάν. Συνολικά 35 πλοία εμποδίστηκαν να προχωρήσουν στις φυσιολογικές τους δραστηριότητες και μόνον σε πλοία που θα μετέβαιναν στη συνέχεια σε ρωσικά λιμάνια στην Αζοφική Θάλασσα επετράπη να εισέλθουν στα λιμάνια αυτά, πρόσθεσε σε ανάρτησή του στο Facebook. 

Ο απόηχος της νέας κρίσης μεταξύ του Κιέβου και της Μόσχας αναμένεται να φθάσει μέχρι το Μπουένος Άιρες, όπου την Παρασκευή και το Σάββατο διεξάγεται η Σύνοδος της Ομάδας των Είκοσι (G20).

Πηγές: Στοιχεία από kathimerini.gr και ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου