24 Νοεμβρίου 2018

Βουτιά 34% για το πετρέλαιο σε 7 εβδομάδες

Τις υψηλότερες ημερήσιες απώλειες των τελευταίων τριών ετών εμφάνισε την Παρασκευή το βράδυ η τιμή του πετρελαίου στα διεθνή χρηματιστήρια εμπορευμάτων, καθώς η υπερπροσφορά αργού υπονομεύει τη διάθεση των επενδυτών για αγορά συμβολαίων αργού. Μάλιστα, η βουτιά, η οποία προσέγγισε το 8%, οδήγησε την τιμή του πετρελαίου σε αρνητικό έδαφος για έβδομη διαδοχική εβδομάδα, επιβεβαιώνοντας τη bear market στην αγορά των εμπορευμάτων.

Πιο αναλυτικά, τα συμβόλαια WTI διολίσθησαν κατά 4,21 δολάρια ή κατά 7,7% και τερμάτισαν στα 50,42 δολάρια το βαρέλι. Σύμφωνα με τη FactSet, πρόκειται για τη χειρότερη ημερήσια επίδοση από τις 6 Ιουλίου του 2018. Την ίδια ώρα, τα συμβόλαια Brent στο Λονδίνο κατακρημνίστηκαν κατά 3,66 δολάρια ή κατά 5,9% και έκλεισαν στα 58,94 δολάρια το βαρέλι, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2017.

Οι πιέσεις αυτές αναζωπύρωσαν τα σενάρια περί της ανάληψης δράσης εκ μέρους του ΟΠΕΚ, μέσω της μείωσης της παγκόσμιας παραγωγής. Σημειώνεται ότι το πετρελαϊκό καρτέλ θα συνεδριάσει στις 6 Δεκεμβρίου, στη Βιέννη.

Από τις 3 Οκτωβρίου, όταν και καταγράφηκε το τελευταίο υψηλό στην τιμή του αργού, τα συμβόλαια WTI έχουν απωλέσει το 34% της αξίας τους και τα συμβόλαια Brent το 32% της αξίας τους. 

Κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου, η Σαουδική Αραβία υπερέβη σημαντικά τη συνηθισμένη παραγωγή των 10,6 εκατ. βαρελιών ημερησίως, υποκύπτοντας στις πιέσεις των ΗΠΑ για αύξηση της παραγωγής, προκειμένου να μην διαταραχθούν οι ισορροπίες μετά την επιβολή των αμερικανικών κυρώσεων στο Ιράν. Πάντως, η πτώση στις τιμές του πετρελαίου έγινε δεκτή ικανοποίηση και από τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, καθώς αυτό σημαίνει φθηνή ενέργεια και χαμόγελα στους ψηφοφόρους του. 

Και όλα αυτά ενόσω η αμερικανική παραγωγή έχει εκτιναχθεί στα 11,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ενώ τα αμερικανικά αποθέματα αυξάνονται επί εννέα διαδοχικές εβδομάδες. Αλλά και η ρωσική παραγωγή έχει βρεθεί σε επίπεδα ρεκόρ στη μετα-σοβιετική εποχή, με πάνω από 11 εκατ. βαρέλια ημερησίως. 

Η αμερικανική παραγωγή πετρελαίου έχει ανεβάσει εντυπωσιακά ταχύτητα τα τελευταία χρόνια, με τη χώρα να υποσκελίζει ακόμη και τις παραδοσιακές δυνάμεις, Ρωσία και Σαουδική Αραβία, χάρη στην ανάπτυξη των σχιστολιθικών κοιτασμάτων.

Η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, οι αναταράξεις στο διεθνές εμπόριο και οι ανησυχίες για ηπιότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Κίνα, συνεπάγονται την υποβάθμιση των προοπτικών της ζήτησης για πετρέλαιο.

Παράλληλα, η βουτιά των τιμών του πετρελαίου πυροδοτεί ισχυρότατες πιέσεις στις μετοχές των πετρελαϊκών εταιρειών. Και αν για τις ΗΠΑ το φθηνό πετρέλαιο φέρει και «παρενέργειες», για την Ευρώπη είναι σίγουρα καλοδεχούμενο καθώς καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των ενεργειακών της αναγκών με εισαγωγές.
 Σε μία πολύ δύσκολη στιγμή για την ευρωπαϊκή οικονομία, η πτώση στις τιμές του πετρελαίου μπορεί να προσφέρει ένα πολύτιμο στήριγμα. 

Πηγή: Στοιχεία από naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου