24 Νοεμβρίου 2018

Υπερβολικά αυστηρή η Δικαιοσύνη με την 53χρονη καθαρίστρια

Εξάντλησε την αυστηρότητά της στην 53χρονη καθαρίστρια η Δικαιοσύνη. Το πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας, την καταδίκασε σε ποινή κάθειρξης 10 ετών και την έστειλε στη φυλακή, γιατί είχε παραποιήσει το απολυτήριο του δημοτικού για να προσληφθεί στο Δημόσιο πριν από 20 και πλέον χρόνια.

Συγκεκριμένα, η 53χρονη παρουσίασε πλαστό τίτλο σπουδών της ΣΤ’ τάξης Δημοτικού, ενώ ήταν απόφοιτη της Ε’ τάξης Δημοτικού, όταν διορίστηκε στο Δημόσιο το 1996 μέσω διαγωνισμού του ΑΣΕΠ. Υπενθυμίζεται ότι πρωτοδίκως είχε καταδικασθεί σε 15ετή φυλάκιση, ενώ σε δεύτερο βαθμό η ποινή της μετατράπηκε σε 10 χρόνια, χωρίς αναστολή.

Κύμα αντιδράσεων για την καταδίκη της καθαρίστριας, η οποία εργαζόταν σε παιδικό σταθμό του Δήμου Βόλου και βρίσκεται ήδη στις φυλακές Θήβας, εκτίωντας την ποινή που της επιβλήθηκε. Η καταδίκη της προκάλεσε την άμεση παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου που δρομολόγησε τον σύντομο επανέλεγχο της απόφασης. Η αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής της 53χρονης καθαρίστριας, η οποία είναι ήδη κρατείται περίπου 20 ημέρες, θα εξεταστεί στις 28 Νοεμβρίου. 

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου, πραγματοποίησε χθες επίσκεψη στις γυναικείες φυλακές του Ελαιώνα Θηβών και σύμφωνα με πληροφορίες ανάμεσα στις κρατούμενες που συνάντησε και συνομίλησε μαζί τους ήταν και η 53χρονη καθαρίστρια από τον Βόλο. 

«Όταν οι διατάξεις περί καταχραστών Δημοσίου βρίσκουν έδαφος εφαρμογής στο πρόσωπο οικονομικά αδύναμων κατηγορουμένων για πλαστά απολυτήρια Δημοτικού, ενώ δεν τυγχάνουν ανάλογης αντιμετώπισης πρόσωπα με οικονομική ισχύ που κατηγορούνται ότι έχουν καταχραστεί το δημόσιο χρήμα, κλονίζεται η ίδια η αξία της Ελληνικής Δικαιοσύνης και τίθεται εν αμφιβάλω η ισότητα που πρέπει να απολαμβάνουν όσοι οδηγούνται ενώπιων της» τονίζει σε χθεσινή του ανακοίνωση ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών. Και προσθέτει ότι «δεν υπάρχει περιουσιακή βλάβη του Δημοσίου όταν η φερόμενη ζημία που επήλθε από την απατηλή συμπεριφορά του υπαλλήλου ισοσταθμίζεται από ισάξια αντιπαροχή». 

Πέραν όμως της καθαρίστριας που αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου στην υπόθεση της ποινικής μεταχείρισης των πλαστών πιστοποιητικών σπουδών στο δημόσιο δεκάδες είναι οι αποφάσεις καταδίκης που εφαρμόζοντας τον νόμο περί καταχραστών του δημοσίου έχουν επιβάλει σκληρές ποινές σε υπαλλήλους ενώ υπάρχουν και αθωωτικές αποφάσεις.

Σε κάθε περίπτωση οι δικαστές προσεγγίζουν το θέμα με διαφορετικές προσεγγίσεις από νομικής πλευράς και η αντιφατικότητα των αποφάσεων που έχει οδηγήσει ουσιαστικά σε αδικίες αναμένεται να λυθεί στο άμεσο μέλλον από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου η οποία θα κληθεί να λύσει το θέμα.

Πηγές: Με στοιχεία απο kathimerini.gr, dsa.gr
Το σκίτσο είναι του Ηλία Μακρή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου