19 Νοεμβρίου 2018

ARD: Εξόριστοι Τούρκοι στην Ελλάδα

Ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του πρώτου προγράμματος της γερμανικής τηλεόρασης (ARD) tagesschau.de με τίτλο «Ολοένα περισσότεροι Τούρκοι εξόριστοι στην Ελλάδα», εστιάζει στους νέους Τούρκους που καταφεύγουν στην Ελλάδα εξαιτίας του φόβου διώξεων και φυλάκισης επειδή ασκούν κριτική στην κυβέρνηση, όπως  μεταδίδει η "Deutsche Welle".

Ο δημοσιογράφος του ARD συνάντησε μερικούς εξ αυτών στη Θεσσαλονίκη. «Παιδιά παίζουν στους διαδρόμους ενός ξενοδοχείου στη Θεσσαλονίκη. Είναι τα παιδιά δέκα οικογενειών από την Τουρκία που έχουν βρει εδώ μια νέα πατρίδα. Η Σουμεγιέ κατέφυγε εδώ πριν από λίγους μήνες. Είναι η κόρη ενός 75χρονου Τούρκου, ο οποίος χωρίς προφανή λόγο φυλακίστηκε στην Τουρκία ως ύποπτος για τρομοκρατία» αναφέρει το ρεπορτάζ, παρουσιάζοντας ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.

«Η Σουμεγιέ δεν είναι απελπισμένη. Είναι χαρούμενη γιατί δεν αναγκάστηκε να εγκαταλείψει μόνη της στην Τουρκία. Η ίδια όπως και άλλοι Τούρκοι που βρίσκονται στην περιοχή της Θεσσαλονίκης κάνουν λόγο για εκατοντάδες ανθρώπους που τους τελευταίους μήνες έχουν έρθει στην Ελλάδα μέσω του Έβρου», αναφέρει το ρεπορτάζ σημειώνοντας: « Επίσημα στοιχεία για το πόσοι Τούρκοι έχουν καταφύγει στην Ελλάδα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος κατά του προέδρου Ερντογάν μέχρι σήμερα δεν είναι διαθέσιμα από τις ελληνικές αρχές. Όπως λένε οι ίδιοι, στα μάτια του προέδρου Ερντογάν θεωρούνται εχθροί του κράτους και προδότες». 

Στη Θεσσαλονίκη έχουν καταφύγει αρκετοί Τούρκοι που φοβούνται στην χώρα τους

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ «η φυγή στην Ελλάδα μπορεί να κοστίσει σε πολλούς Τούρκους έως και 6.000 ευρώ. Οι διακινητές βγάζουν υψηλά κέρδη. Για πολλούς η Ελλάδα είναι ο πιο ελκυστικός προορισμός μετά την φυγή τους από την Τουρκία –αρκετά κοντά στην πατρίδα τους, εάν αλλάξουν γνώμη». Όπως αναφέρει ο Γκιουβέν, ένας εκ των Τούρκων που μίλησαν στον Γερμανό δημοσιογράφο: «Γιατί ήρθα στην Ελλάδα; Γιατί μοιάζει πολύ με την Τουρκία, με τη διαφορά ότι είναι δημοκρατική χώρα. Μόνο τα σύνορα μας χωρίζουν με την Ελλάδα».

Λίγο διαφορετική είναι η περίπτωση της δημοσιογράφου Μπεριβάν Αϊντίν, συνεργάτιδα της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Cumhurriyet, η οποία δεν διέφυγε ακριβώς στην Ελλάδα, ωστόσο συχνά ταξιδεύει από την Κων/πολη στη Θεσσαλονίκη για δουλειά. «Δεν είναι μυστικό ότι η δημοσιογραφική δουλειά γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Το φίλα προσκείμενο στον Ερντογάν στρατόπεδο γίνεται όλο και πιο ισχυρό. Έτσι και η ίδια η δημοσιογράφος μπορεί να φανταστεί το ενδεχόμενο να ζήσει στην Ελλάδα για ένα μεγαλύτερο διάστημα», σημειώνει το ρεπορτάζ. 

«Όπως η Αϊντίν έτσι και άλλοι, κυρίως νέοι Τούρκοι σκέφτονται να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους. Στις αποσκευές τους έχουν τα δικά τους όπλα κατά του Ερντογάν: λάπτοπ και κινητά τηλέφωνα. Από την Ελλάδα μάλιστα ολοένα περισσότεροι Τούρκοι δημοσιογράφοι μεταδίδουν online όλα όσα δεν μπορούν πλέον να πουν στην πατρίδα τους».

Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου