16 Αυγούστου 2020

Guardian: «Νταής» και «απειλή» ο Ερντογάν

Η επιθετικότητα της Τουρκίας απέναντι τόσο στους αντιπάλους της όσο και στους συμμάχους της συνιστά απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα, και όμως κανείς δεν είναι έτοιμος να δράσει, γράφει σήμερα σε άρθρο γνώμης η βρετανική εφημερίδα Guardian, αποκαλώντας τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «νταή» και «απειλή» (τίτλος του άρθρου).

Η εφημερίδα συγκρίνει τη σκληρή κριτική που ασκεί η Ευρώπη στον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο με την απροθυμία της να καταγγείλει ανοιχτά τις πρόσφατες «επιθετικές μηχανορραφίες» στην ανατολική Μεσόγειο μιας άλλης «αιρετής δικτατορίας» -όπως την αποκαλεί - αυτής του Ερντογάν. «Η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, βασικός εμπορικός εταίρος της ΕΕ, φύλακας των συνόρων και σημαντικός παράγοντας στη Συρία και την Εγγύς Ανατολή. Σε αντίθεση με τη Λευκορωσία, έχει πραγματική στρατηγική σημασία. Ίσως αυτό να εξηγεί την παράξενη σιγή πολλών κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανομένης και αυτής του Ηνωμένου Βασιλείου. Αλλά δεν την δικαιολογεί», συνεχίζει το άρθρο, εξαιρώντας από αυτόν τον ευρωπαϊκό «κανόνα» τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Οι εντάσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας δεν είναι κάτι το καινούριο, σημειώνει η εφημερίδα, όμως αυτή η αιφνίδια, προκλητική επίτασή τους ανάγκασε τον Τούρκο δημοσιογράφο και σχολιαστή Γιαβούζ Μπαϊντάρ να αναρωτηθεί τι προσπαθεί να πετύχει ο Τούρκος πρόεδρος. Η απάντησή του: ο ανασφαλής Ερντογάν, περικυκλωμένος από την οικονομική, νομισματική και πανδημική κρίση, θέλει να ενισχύσει τη φήμη του ισχυρού ηγέτη εδραιώνοντας τη θέση της Τουρκίας στον κόσμο. «Χρειάζεται να αναπαράγει την αλαζονική εικόνα του κάθε μέρα», έγραψε.

Ο Ερντογάν ελπίζει επίσης ότι θα διασφαλίσει τη θέση της Τουρκίας στο Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο, τη Συρία και τη Λιβύη πριν αλλάξει η κυβέρνηση στις ΗΠΑ. Αφού κάνει μια σύντομη αναδρομή στις σχέσεις της Τουρκίας με τις γειτονικές χώρες και την ανάμιξή της σε περιφερειακές συγκρούσεις (Συρία, Ιράκ, Λιβύη, Ισραήλ), αλλά και την απειλή της να ανοίξει τα σύνορα για τους πρόσφυγες, η εφημερίδα καταλήγει: «Οι Ευρωπαίοι ηγέτες που στρουθοκαμηλίζουν πρέπει να καταλάβουν ότι δεν γίνεται να αγνοούν, να αποφεύγουν ή να υποβαθμίζουν επ’ αόριστον το πρόβλημα Ερντογάν, με την ελπίδα ότι στο τέλος θα φύγει. Η μετατροπή της Τουρκίας σε κακοποιό στοιχείο είναι μια πολύ πραγματική, άμεση και επικίνδυνη προοπτική. Κανείς δεν φαίνεται να έχει ένα σχέδιο συγκράτησης του Ερντογάν. Και ένα τέτοιο σχέδιο καθίσταται απαραίτητο ολοένα και περισσότερο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 


Τζο Μπάιντεν: «Αυταρχικός» ο Ερντογάν

Σε συνέντευξή του στην αμερικανική εφημερίδα New York Times, που έχει μαγνητοσκοπηθεί και σε βίντεο, ο πρώην αντιπρόεδρος και νυν υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν χαρακτηρίζει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «αυταρχικό», ενώ επικρίνει την πολιτική του απέναντι στους Κούρδους. Παράλληλα, επισημαίνει ότι είναι ανάγκη να στηριχθούν οι πολιτικοί αντίπαλοι του Ερντογάν, ώστε "να τον κερδίσουν, όχι με πραξικόπημα, αλλά μέσω εκλογών", όπως λέει χαρακτηριστικά.

Η συνέντευξη Μπάιντεν στους New York Times είχε δοθεί τον περασμένο Δεκέμβριο, αλλά το γραπτό κείμενο δεν φάνηκε να ενοχλεί την Άγκυρα τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Ωστόσο το Σάββατο δόθηκαν στη δημοσιότητα, για πρώτη φορά, μαγνητοσκοπημένα αποσπάσματα της ίδιας συνέντευξης, με πιθανή αφορμή το επικείμενο συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος στις ΗΠΑ. Ξαφνικά η συνέντευξη προκάλεσε αίσθηση και έντονες αντιδράσεις. Πολύ γρήγορα το βίντεο του Μπάιντεν έγινε Νο 1 στο τουρκικό Twitter.

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος θεωρείται ιδιαίτερα έμπιστος συνεργάτης του Ερντογάν, απάντησε στα σχόλια Μπάιντεν μέσω Twitter. "Η ανάλυση του Τζο Μπάιντεν για την Τουρκία βασίζεται σε καθαρή άγνοια, υπεροψία και υποκρισία" δηλώνει ο Καλίν, για να προσθέσει μάλιστα και μία προειδοποίηση: "Έχουν παρέλθει οι μέρες που η Τουρκία δεχόταν διαταγές. Αλλά αν νομίζετε ότι μπορείτε ακόμη να το δοκιμάσετε, πολύ ευχαρίστως. Θα πληρώσετε το τίμημα..."

Εκτός από τον Ιμπραήμ Καλίν, τη δική του οργισμένη απάντηση δίνει ο διευθυντής Επικοινωνίας της τουρκικής Προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν. Σε μήνυμά του στο Twitter υποστηρίζει ότι τα σχόλια του πρώην αντιπροέδρου διέπονται από μία "παρεμβατική αντίληψη" απέναντι στην Τουρκία, η οποία δεν συνάδει με τη φύση των διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες. Επιπλέον, ο Αλτούν προειδοποιεί ότι "κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη νομιμοποίηση του προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος έχει εκλεγεί με την ψήφο του λαού".

Πηγή: Deutsche Welle 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου