23 Αυγούστου 2020

Ο μαθητής που είπε όχι σε χαρτζιλίκι ... 465.000 ευρώ

Ο καθένας έχει αναρωτηθεί τι θα έκανε αν έβρισκε στον δρόμο ένα πορτοφόλι με πολλά χρήματα, που 
θα του έλυνε ως δια μαγείας πολλά οικονομικά προβλήματα, ειδικά υπό τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες των τελευταίων ετών. Η σκέψη πάντως για αυτόν που τα έχασε, που πιθανώς να τα είχε ανάγκη εξίσου ή και περισσότερο από εμάς, λειτουργεί ανασταλτικά, θέτοντάς μας ενώπιον ενός μεγάλου ηθικού διλήμματος. Θα υπήρχε όμως αυτό το δίλημμα αν ο … απρόσεκτος κάτοχος των χρημάτων ήταν κάποιος απρόσωπος φορέας, όπως το κράτος ή κάποιος οργανισμός; 

Για τον 15χρονο μαθητή Ελευθέριο Μπακογιάννη (φωτογραφία επάνω αριστερά) το δίλημμα αυτό δεν έκανε ποτέ την εμφάνιση του. Αριστούχος μαθητής του Αμερικάνικου Κολλεγίου Ελλάδας και διαπρεπής αθλητής του γουίντ σερφ, ο Ελευθέριος Μπακογιάννης είδε ξαφνικά μία μέρα το ... χαρτζιλίκι του αδικαιολόγητα υπερδιογκωμένο στον τραπεζικό λογαριασμό της μητέρας του, στον οποίο έχει πρόσβαση μέσω e-banking. 

Όπως ανέφερε η μητέρα του, Ευαγγελία Αντωνοπούλου, η ίδια είχε λάβει στεγαστικό δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων με ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής του, μετά από σχετικό αίτημα της που εγκρίθηκε. Στις 3 Απριλίου, στην καρδιά της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, της καραντίνας και της οικονομικής και γενικότερης αβεβαιότητας, ο γιος της έλεγξε διαδικτυακά τον λογαριασμό και διαπίστωσε ότι το ΤΠΔ είχε καταθέσει έμβασμα ύψους 464.995 ευρώ, αντί του ποσού των 5.000 ευρώ που δικαιούταν η μητέρα του, όπως αναφέρει η ίδια. Το τι έπρεπε να κάνει με το αστρονομικό αυτό πόσο ήταν ξεκάθαρο για τον ίδιο από την πρώτη στιγμή.

«Το μόνο που σκέφτηκε ήταν να επιστρέψει τα χρήματα», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Αντωνοπούλου, τονίζοντας ότι αφού την ενημέρωσε, ο γιος της πήρε άμεσα την πρωτοβουλία να επικοινωνήσει εκ μέρους της με τον κρατικό φορέα και να γνωστοποιήσει το λάθος που είχε συμβεί, ζητώντας παράλληλα να ενημερωθεί για τις απαραίτητες ενέργειες που απαιτούνται για την επιστροφή των χρημάτων.

Η απάντηση από το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων ήρθε μόλις μία ημέρα αργότερα, με μία συγχαρητήρια επιστολή προς τον ευσυνείδητο 15χρονο, που αγνόησε το όποιο ίδιον όφελος και λειτούργησε με υπευθυνότητα ώριμου και με συνείδηση του κοινωνικού του ρόλου πολίτη. «Είναι προφανές ότι η εντιμότητα και η ακεραιότητα αποτελούν καίρια στοιχεία του χαρακτήρα σας», αναφέρεται στη συγχαρητήρια επιστολή, η οποία χαρακτηρίζει τον μαθητή «παράδειγμα για την κοινωνία».

Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου