17 Αυγούστου 2020

Επιστολή 25 προσωπικοτήτων στους «Times»: Να στηριχθεί Ελλάδα και Κύπρος

Επιστολή προς την εφημερίδα Times, στην οποία καταδικάζουν τις τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, αποστέλλουν 25 προσωπικότητες της Βρετανίας, με αφορμή πρόσφατο κύριο άρθρο της εφημερίδας με τίτλο «Οι προκλήσεις του Ερντογάν»*

Οι υπογράφοντες την επιστολή, μεταξύ των οποίων διακεκριμένοι πολιτικοί, καθηγητές και συγγραφείς, καλούν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ανάμεσά τους και τη βρετανική, να στηρίξουν την Ελλάδα και την Κύπρο, κάνοντας παράλληλα λόγο για μη αποδεκτή «πολιτική ίσων αποστάσεων» από την πλευρά του ΝΑΤΟ.

Αναλυτικά, αναφέρουν στην επιστολή:

«Είμαστε κι εμείς βαθύτατα ανήσυχοι για την κλιμάκωση της ρητορικής και των απειλών του προέδρου Ερντογάν στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Οι θετικές ενέργειες στον τομέα της ενέργειας συνιστούν ευκαιρία για οικοδόμηση πιο παραγωγικών και σταθερών περιφερειακών σχέσεων, αλλά απαιτείται όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές να υπακούν στο διεθνές δίκαιο.

Άλλες περιφερειακές κυβερνήσεις έχουν επιδείξει θέληση να διαπραγματευτούν εντός του πλαισίου της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (Unclos). Η άρνηση της τουρκικής κυβέρνησης να αποδεχθεί τη Σύμβαση αποτελεί εμπόδιο, μια συνειδητή προσπάθεια της Αγκυρας να στερήσει στα νησιωτικά κράτη και στα κράτη με νησιωτικά συμφέροντα, τα δικαιώματά τους σύμφωνα με το εθιμικό διεθνές δίκαιο. Η πολιτική του κ. Ερντογάν τροφοδοτεί την περιφερειακή ένταση. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης της βρετανικής, θα πρέπει να εκπέμψουν καθαρό μήνυμα στήριξης σε κράτη όπως η Ελλάδα και η Κύπρος, που τηρούν τους πολυμερείς κανόνες.

Οι σύμμαχοι της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ πρέπει να είναι σαφείς ότι οι προκλήσεις της Αγκυρας δεν είναι αποδεκτές. Μια πολιτική «ίσων αποστάσεων» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σε αυτό το ζήτημα είναι ακατάλληλη. Ο μόνος εφικτός τρόπος για να μειωθεί η ένταση και να επιτευχθεί σταθερότητα είναι μέσω του σεβασμού της Unclos και των διαδικασιών του διεθνούς δικαίου».


Πηγές (όπου μπορείτε να δείτε και τα ονόματα όσων υπογράφουν): kathimerini.gr , ΑΠΕ-ΜΠΕ 


* The Times: «Οι προκλήσεις του Ερντογάν»

Το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να έχει μια χώρα μέλος που αρνείται να ζήσει εντός των καθιερωμένων συνόρων της και καταπατά τα ελληνικά και τα κυπριακά ύδατα. Αυτή είναι μια μη διαπραγματεύσιμη αρχή και οι ηγέτες της Συμμαχίας θα πρέπει να την επισημάνουν γρήγορα στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έγραψε το Σάββατο στο κύριο άρθρο της, η εφημερίδα The Times του Λονδίνου.

Για περισσότερα από 70 χρόνια το ΝΑΤΟ έχει διαφυλάξει την ειρήνη στην Ευρώπη, όμως τώρα δύο χώρες μέλη του, η Ελλάδα και η Τουρκία, βρίσκονται στα πρόθυρα της σύρραξης, όχι με έναν εξωτερικό εχθρό αλλά μεταξύ τους, επισημαίνει η εφημερίδα.

Ο άμεσος λόγος είναι ο ανταγωνισμός για τους φυσικούς πόρους στην ανατολική Μεσόγειο. Ο ευρύτερος λόγος είναι η ασταθής συμπεριφορά του προέδρου της Τουρκίας. Οι σύμμαχοι των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ θα πρέπει να τις παροτρύνουν να διαπραγματευτούν, όμως αυτό δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως τήρηση ίσων αποστάσεων, γράφει το άρθρο, εξηγώντας ότι οι διεκδικήσεις και η συμπεριφορά της Τουρκίας δεν μπορεί να υποστηριχθούν. Η Ελλάδα μπορεί λογικά να αναμένει από τους συμμάχους της να το δηλώσουν αυτό στον κ. Ερντογάν ο οποίος, όπως ο σύμμαχός του, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, συνηθίζει την ριψοκίνδυνη διπλωματία.

Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι η Αγκυρα έστειλε στην ανατολική Μεσόγειο το πλοίο «Oρούτς Ρέις» αυτήν την εβδομάδα «για να κάνει έρευνες στα ύδατα γύρω από τα ελληνικά νησιά». Οι τουρκικές κυβερνήσεις, συνεχίζει, ανέκαθεν υποστήριζαν ότι η χώρα τους έχει το δικαίωμα να επωφεληθεί από τα ενεργειακά αποθέματα της περιοχής. Η Τουρκία εναντιώνεται κυρίως στην επιμονή της Ελλάδας ότι το καθένα από τα εκατοντάδες ελληνικά νησιά του Αιγαίου έχει τη δική του υφαλοκρηπίδα και το δικαίωμα στους γύρω πόρους. Και η αξίωση της Ελλάδας για τα χωρικά ύδατα γύρω από τα νησιά είναι σύμφωνη με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, την οποία δεν έχει υπογράψει η Τουρκία.

Στην πραγματικότητα, τονίζει ο αρθρογράφος, η Τουρκία δηλώνει την απροθυμία της να συμμορφωθεί προς τις απαιτήσεις του νόμου για την επίλυση διαφορών επί των εδαφών και των πόρων. Ο Ερντογάν άλλαξε τη στάση της Τουρκίας στη διεθνή τάξη και όχι με καλό τρόπο, επισημαίνει η εφημερίδα.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου