18 Αυγούστου 2020

Ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου εντοπίζει και τον κορωνοϊό!

(upd) Μετά από εκπαίδευση, τα σκυλιά ενδέχεται να είναι σε θέση να εντοπίσουν χάρη στην ικανότατη όσφρησή τους άτομα που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό BMC Infectious Diseases.

Οκτώ σκυλιά, τα οποία αποτελούν μέλη των Γερμανικών Ένοπλων Δυνάμεων, εκπαιδεύτηκαν για μια εβδομάδα ώστε να μάθουν να ανιχνεύουν τον ιό σε δείγματα σάλιου. Στη συνέχεια τους δόθηκαν περισσότερα από 1.000 μολυσμένα και μη μολυσμένα δείγματα και κατάφεραν να ανιχνεύσουν σωστά το 94% των περιπτώσεων: Εντόπισαν σωστά 157 θετικά δείγματα και 792 αρνητικά δείγματα, αλλά τους ξέφυγαν 30 θετικά δείγματα, ενώ αναγνώρισαν λανθασμένα ως θετικά άλλα 33 δείγματα.

Η μελέτη ήταν ένα μικρό πιλοτικό πρόγραμμα που δοκιμάστηκε από τις Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις, το Πανεπιστήμιο Κτηνιατρικής στο Ανόβερο και την Ιατρική Σχολή του Ανόβερου.

«Πιστεύουμε ότι αυτή η ιδέα λειτουργεί, επειδή οι μεταβολικές διεργασίες στο σώμα ενός ασθενούς αλλάζουν εντελώς», δήλωσε η Δρ Maren von Koeckritz-Blickwede, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Κτηνιατρικής: «Πιστεύουμε ότι τα σκυλιά είναι σε θέση να ανιχνεύσουν μια συγκεκριμένη οσμή των μεταβολικών αλλαγών που συμβαίνουν σε αυτούς τους ασθενείς», είπε.

Τα εκπαιδευμένα σκυλιά θα μπορούσαν να σταλούν σε αεροδρόμια, σύνορα και αθλητικές εκδηλώσεις για την ανίχνευση λοιμώξεων, σύμφωνα με δελτίο Τύπου για τη μελέτη. Τώρα, οι ερευνητές θα εκπαιδεύσουν σκύλους για να εντοπίζουν τη διαφορά μεταξύ δειγμάτων μολυσμένων με Covid-19 και άλλων ασθενειών, όπως η γρίπη.

«Η όσφρηση των σκύλων είναι πολύ καλύτερη από ό,τι μπορεί να φανταστεί το ευρύ κοινό», δήλωσε η Esther Schalke, εκπαιδεύτρια σκύλων που εργάζεται στη Σχολή Σκύλών των Γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων, στο Ούλμεν, όπου και εκπαιδεύτηκαν τα οκτώ σκυλιά που πήραν μέρος σε αυτήν τη μελέτη. «Ωστόσο, μείναμε έκπληκτοι με το πόσο γρήγορα τα σκυλιά μας μπορούσαν να εκπαιδευτούν για να εντοπίσουν τον ιό στα δείγματα», σημείωσε.

Πηγή: iatrikanews.gr

φωτογραφία από το αεροδρόμιο του Ελσίνκι 

Ενημέρωση στις 23 Σεπτεμβρίου 2020:

Οι σκύλοι που μυρίζουν τον κορωνοϊό

Οι πρώτοι τέσσερις σκύλοι που έχουν εκπαιδευθεί ώστε να αναγνωρίζουν την οσμή του κορωνοϊού ξεκινούν από σήμερα (23.9.2020) βάρδιες στο αεροδρόμιο του Ελσίνκι, όπως ανέφεραν οι Αρχές του αεροδρομίου. 

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ποιον βιολογικό δείκτη της λοίμωξης αναγνωρίζουν τα σκυλιά (π.χ. τον ιό, ή μέρος αυτού, ή τις μεταβολικές αντιδράσεις που προκαλεί στον οργανισμό) έχουν διαπιστώσει όμως ότι τα καταφέρνουν ακόμη καλύτερα από τα συνηθισμένα τεστ. 

«Η διαφορά είναι τεράστια, ένα σκυλί χρειάζεται μόλις 10 ώς 100 μόρια για να ανιχνεύσει τον ιό, ενώ τα τεστ χρειάζονται 18 εκατομμύρια μόρια», αναφέρει η ανακοίνωση του αεροδρομίου βασιζόμενη στα αποτελέσματα ερευνών που έγιναν πριν από λίγους μήνες στην Κτηνιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι. Για κάποια από τα πιο ικανά σκυλιά, όπως ο Κέσι, που είχε βρεθεί ως κουτάβι στην άκρη ενός δρόμου στη Μάλαγα της Ισπανίας πριν μεταφερθεί στη Φινλανδία, η εκμάθηση ήταν παιχνιδάκι. Το σκυλί, που έχει εργαστεί στην ανίχνευση καρκίνων, χρειάστηκε μόλις 7 λεπτά για να μάθει να αναγνωρίζει τον κορωνοϊό.

Για όσους προσγειώνονται τις επόμενες ημέρες στο αεροδρόμιο του Ελσίνκι, το τεστ θα είναι προαιρετικό και θα γίνεται χωρίς να απαιτείται επαφή με τα σκυλιά. Οποιος επιθυμεί, σκουπίζει το πίσω μέρος του λαιμού του με μια γάζα, την τοποθετεί σε ένα βάζο και ένα λεπτό μετά, ο σκύλος έχει βγάλει την ετυμηγορία του.

Προκειμένου όμως να καλυφθούν όλοι οι επισκέπτες σε όλες τις πύλες εισόδου της Φινλανδίας θα απαιτηθούν 700 σκυλιά.

Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου