15 Αυγούστου 2020

Breton: Το τέλος της αθωότητας της Ευρώπης

Καθώς η αποτελεσματικότητα της «ήπιας ευρωπαϊκής δύναμης» έχει παρέλθει, η Ευρώπη οφείλει να προασπίσει με νέους τρόπους τα στρατηγικά της συμφέροντα. Τα χρόνια της συμβιβαστικής και αθώας Ευρώπης αποτελούν παρελθόν. 

Άποψη: Το τέλος της αθωότητας
Thierry Breton* / Καθημερινή 

Στις πρώτες 100 ημέρες διαχείρισης της πανδημίας της COVID-19, η Ευρώπη εγκατέλειψε περισσότερες δογματικές εμμονές από ό,τι τα τελευταία 30 χρόνια. Η αντίδραση στην πρωτοφανή κρίση απέδειξε ότι η ίδια η αρχιτεκτονική της μεταπολεμικής διεθνούς τάξης πραγμάτων κλυδωνίζεται. Οι ΗΠΑ επέλεξαν να ακολουθήσουν μοναχική πορεία, επικαλούμενες τον απομονωτισμό του συνθήματος «Πρώτα η Αμερική», παρά τον κίνδυνο που αυτός ενέχει για τις διεθνείς συμμαχίες, όπως στην περίπτωση της απόφασης για συρρίκνωση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Γερμανία, χωρίς συνεννόηση με την Ευρώπη.

Η Κίνα, από τη μεριά της, επιδιώκει μεθοδικά να εκμεταλλευθεί προς όφελός της την αποσάθρωση της δυτικής ενότητας. Από τη δημιουργία των Δρόμων του Μεταξιού, μέχρι και τη μυστική του διπλωματία, το Πεκίνο δημιούργησε τις συνθήκες για οικονομική, τεχνολογική και γεωστρατηγική κυριαρχία από την Ασία, μέχρι την Ευρώπη και την Αφρική.

Κανείς δεν μπορεί να πει με τι θα μοιάζει ο αυριανός κόσμος. Το μόνο βέβαιο, όμως, είναι ότι καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν θα είναι ικανή από μόνη της να επηρεάσει τη νέα τάξη πραγμάτων. Η επιρροή μας μπορεί να ασκηθεί πλέον μόνο σε μία ήπειρο, τη δική μας. Η Ευρώπη, όμως, δεν μπορεί να παραμείνει με σταυρωμένα τα χέρια, παρά τον κίνδυνο μετατροπής της σε πεδίο διεθνών αντιπαραθέσεων. Πεποίθησή μας είναι ότι καθώς η αποτελεσματικότητα της «ήπιας ευρωπαϊκής δύναμης» έχει παρέλθει, η Ευρώπη οφείλει να προασπίσει με νέους τρόπους τα στρατηγικά της συμφέροντα. Τα χρόνια της συμβιβαστικής και αθώας Ευρώπης αποτελούν παρελθόν.

Αυτό πρέπει να εγκαινιασθεί αμέσως, με αποφασιστικότητα σε ό,τι αφορά την προστασία της εσωτερικής αγοράς. Πρόκειται για το σημαντικότερο κεφάλαιό μας, το κοινό μας αγαθό, τον οικονομικό μας κινητήρα και σήμερα το εργαλείο της αλληλεγγύης μας. Αυτό δεν αποτελεί ασφαλώς έκκληση για απομονωτισμό. Για πολύ καιρό, όμως, η Ευρώπη βασίσθηκε σε θεωρητικά ανταποδοτική σχέση με τους εμπορικούς της εταίρους, υποβάλλοντας τελικά τη Γηραιά Ηπειρο στον αθέμιτο ανταγωνισμό και θέτοντας σε δεύτερη μοίρα τα στρατηγικά μας συμφέροντα, ακόμη και την ίδια μας την ασφάλεια.

Το «ευρωπαϊκό παράδοξο» αυτό πρέπει να λάβει τέλος, δίνοντας τη θέση του σε μία φιλόδοξη Ευρώπη, γεμάτη αυτοπεποίθηση, βασισμένη στις αξίες της. Μία ισχυρή Ευρώπη, με ουσιαστική παρουσία στο γεωπολιτικό πεδίο. Με αυτό τον τρόπο θα είμαστε ικανοί να προστατεύσουμε τις ζωτικής σημασίας εταιρείες μας ενάντια σε αρπακτικές εξαγορές, με ενίοτε πολιτικά κίνητρα. Θα ενισχύσουμε επίσης δραστικά τον έλεγχο των κρατικών επιχορηγήσεων σε ξένες εταιρείες, οι οποίες ανταγωνίζονται ευρωπαϊκές στην εσωτερική αγορά. Οφείλουμε επίσης να αναθεωρήσουμε τις εισαγωγές μας, μειώνοντας την οικονομική και βιομηχανική μας εξάρτηση από ξένα κράτη, ύστερα από αξιολόγηση χωρίς προκαταλήψεις και αναστολές. Τον Σεπτέμβριο εγκαινιάζουμε σχέδιο δράσης για τις κρίσιμες πρώτες ύλες, οι οποίες θα παίξουν πρωτεύοντα ρόλο στην οικολογική και ψηφιακή μετάβαση, καθώς και πλήρη καταγραφή του υγειονομικού υλικού.

Επιπλέον, θα ενισχύσουμε την προστασία του ψηφιακού μας χώρου, ο οποίος συνεχίζει να κυριαρχείται από μη ευρωπαϊκούς γεωπολιτικούς και οικονομικούς παίκτες, δημιουργώντας τους κανόνες για τη θέσπιση ενιαίου φορέα ευρωπαϊκών δεδομένων. Η Ευρώπη έχασε το πρώτο κύμα της ψηφιακής οικονομίας. Δεν πρόκειται να αγνοήσουμε τις τεράστιες δυνατότητες των βιομηχανικών ψηφιακών δεδομένων, που προκαλούν ήδη το ενδιαφέρον των μεγάλων εταιρειών του Διαδικτύου.

Η διασφάλιση των δικτύων 5G είναι αναγκαία. Εργαζόμαστε σκληρά για να απαλείψουμε κάθε αδυναμία και πρόβλημα σε αυτές τις κρίσιμες υποδομές. Ολοκληρώνουμε τέλος τη νέα στρατηγική ψηφιακής ασφάλειας –την «Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Ασπίδα»– ικανή να διαχειρισθεί τα δισεκατομμύρια συνδεδεμένα στο Ιντερνετ νέα καταναλωτικά προϊόντα, από αυτοκίνητα μέχρι παιδικά παιχνίδια, υγειονομικά εργαλεία και οικιακές συσκευές. Τα βιομηχανικά δεδομένα, το 5G, η κυβερνοασφάλεια και η υπολογιστική ισχύς θα διασφαλίσουν την ευρωπαϊκή εθνική κυριαρχία για πολλές ακόμη δεκαετίες.

Εχουμε επίσης ευθύνη να προστατεύσουμε τις δημοκρατίες μας από τη μάστιγα της παραπληροφόρησης. Ας είμαστε ξεκάθαροι: γνωστές ξένες δυνάμεις πραγματοποιούν επιχειρήσεις αποσταθεροποίησης των δημοκρατιών μας στο έδαφος της Ευρώπης, με στόχο τα εκλογικά μας συστήματα και τις οικονομίες μας. Οι μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες, είτε λόγω έλλειψης προετοιμασίας ή –ακόμη χειρότερα– από αμέλεια, γίνονται άθελά τους συνεργοί σε τέτοιες στρατηγικές. Οπως έκανε με τους κανόνες GDPR για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, η Ευρώπη θα παρουσιάσει μέχρι τα τέλη του έτους καινοτόμο ρυθμιστική πρωτοβουλία, που θα οδηγήσει σε ισορροπία μεταξύ της ευθύνης και της ελευθερίας της έκφρασης στον κυβερνοχώρο.

Μόλις ολοκληρωθεί η εποχή της αθωότητας, η Ευρώπη θα πρέπει να αποφύγει την εμπλοκή της σε νέα γεωστρατηγική εξάρτηση από τις ΗΠΑ, επιλέγοντας ρόλο ελαφρά αποστασιοποιημένου παραδοσιακού συμμάχου. Την ίδια ώρα, η ήπειρός μας πρέπει να απεξαρτηθεί γεω-οικονομικά από την Κίνα, παύοντας να είναι ο μόνιμος ανταγωνιστικός εταίρος και συστημικός αντίπαλος του Πεκίνου. Δημιουργώντας σήμερα τα θεμέλια της αυριανής αυτονομίας, η ήπειρος έχει την ευκαιρία να θεσπίσει σώμα κανόνων, υποδομών και τεχνολογικών καινοτομιών, που θα οδηγήσουν σε μία ισχυρή Ευρώπη, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις. Επ’ αυτού, θα επανέλθουμε.

* Ο κ Thierry Breton είναι Ευρωπαίος επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς.

Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου