26 Αυγούστου 2020

FDP: «Η οικονομία της αγοράς μπορεί να προστατεύσει τα ζώα»

Εν όψει της επερχόμενης προεκλογικής εκστρατείας για τις ομοσπονδιακές εκλογές, το Φιλελεύθερο Κόμμα της Γερμανίας (FDP) θέλει να θέσει στο επίκεντρο την καλή μεταχείριση των ζώων, γράφει το περιοδικό «Spiegel» στη νέα του έκδοση.

Το εβδομαδιαίο περιοδικό αναφέρεται σε πρόταση την οποία θα παρουσιάσει ο ορισθείς (θα εκλεγεί στο προσεχές συνέδριο του κόμματος) Γενικός Γραμματέας Φόλκερ Βίσινγκ στους αντιπροσώπους του συνεδρίου του κόμματος τον Σεπτέμβριο, με τίτλο «Η οικονομία της αγοράς μπορεί να προστατεύσει τα ζώα».

Κεντρικά σημεία είναι η κατοχύρωση της καλής μεταχείρισης των ζώων ως «στόχου της πολιτείας στο Σύνταγμα» και η μεγαλύτερη διαφάνεια επί του θέματος για τους καταναλωτές, αναφέρει το «Spiegel». «Οι απαιτήσεις της κοινωνίας για την προστασία του περιβάλλοντος και της φύσης είναι δικαιολογημένες», αναφέρει το έγγραφο, το οποίο έχει εγκριθεί και από το ομοσπονδιακό συμβούλιο του κόμματος. Ωστόσο, για τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις θα πρέπει να δημιουργηθεί μια «δίκαιη κατανομή των βαρών». Το FDP δεν θέλει να επιτύχει υψηλότερες τιμές για την κτηνοτροφικές μονάδες που μεταχειρίζονται καλά τα ζώα μέσω ειδικών εισφορών, αλλά μέσω μιας «γενικής αύξησης των στάνταρντς στην κτηνοτροφία της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Για παράδειγμα, «οι ομαδικοί στάβλοι και οι ατομικοί κλωβοί σταβλισμού θα πρέπει το συντομότερο δυνατό να αντικατασταθούν με εναλλακτικές λύσεις φιλικές προς τα ζώα. Ο τεμαχισμός των νεοσσών και ο ευνουχισμός των χοιριδίων χωρίς αναισθησία πρέπει επίσης να απαγορευτούν». Επιπλέον, το FDP ζητά ένα «απλό, διαφανές και υποχρεωτικό σήμα καλής μεταχείρισης των ζώων σε ολόκληρη την Ε.Ε».

«Με την απόφαση αγοράς, συνδέεται επίσης η ανάληψη ηθικής ευθύνης» των πολιτών, αναφέρει στην πρότασή του ο νομικός Βίσινγκ, ο οποίος είναι επίσης υπουργός Γεωργίας στο κρατίδιο Ρηνανία-Παλατινάτο, στην τοπική κυβέρνηση συνασπισμού με τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους.

Πηγές: Der Spiegel, ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου