9 Αυγούστου 2020

Πλημμύρες με νεκρούς στην Εύβοια

Επτά νεκροί από τη θεομηνία στην Εύβοια και ένας αγνοούμενος

(upd) Στους επτά ανέρχονται οι νεκροί από τη θεομηνία στην Εύβοια μετά την ανεύρεση το βράδυ της Κυριακής 42χρονου άνδρα μέσα στο σπίτι του, το οποίο είχε πλημμυρίσει, στην Αμφιθέα Εύβοιας. Νωρίτερα, έξω από το ίδιο σπίτι είχε βρεθεί νεκρή η 37χρονη σύζυγός του. 

Πλέον ο αριθμός των νεκρών από τη φονική θεομηνία ανέρχεται στους επτά. Οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό ενός άνδρα που αγνοείται στο Μπούρτζι. 

Νωρίτερα γράφαμε: Απίστευτη τραγωδία από τη θεομηνία στην Εύβοια καθώς πέντε άνθρωποι, μεταξύ των οποίων δύο ηλικιωμένοι, ένα βρέφος οκτώ μηνών και δύο ακόμη άνθρωποι που δεν έχουν ταυτοποιηθεί ανασύρθηκαν νεκροί. Γίνεται λόγος για δύο αγνοούμενους. 

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, η καταστροφή οφείλεται στην υπερχείλιση των χειμάρρων Μασσαπίθου στα Ψαχνά, του ρέματος των Πολιτικών και του Λίλα στο Λευκαντί που μετέτρεψαν την περιοχή σε λίμνη βυθίζοντας τα πάντα στο νερό.


Στο δημαρχείο Βασιλικών βρίσκεται ήδη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, όπου πραγματοποιεί συσκέψεις με τον περιφερειάρχη, τους δημάρχους και τους επικεφαλής όλων των δυνάμεων που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις στην πληγείσα περιοχή.

Ο 86χρονος και η 85χρονη είχαν εγκλωβιστεί στις οικίες τους στα Πολιτικά, όπου βρέθηκαν χωρίς τις αισθήσεις τους. Η οικογένεια με το 8 μηνών βρέφος έμενε σε ισόγειο διαμέρισμα επίσης στα Πολιτικά, το οποίο πλημμύρισε με αποτέλεσμα το παιδί να χάσει τη ζωή του. Το βρέφος διακομίσθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ σε νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. 

Τα περισσότερα προβλήματα σύμφωνα με την Πυροσβεστική εντοπίζονται στις περιοχές Ψαχνά, Πολιτικά, Μπούρτζι Βασιλικού και Λευκαντί. Στο Μπούρτζι οι δρόμοι είναι αδιάβατοι και η πρόσβαση δύσκολη ενώ εστάλη και ελικόπτερο για απεγκλωβισμό καθώς άνθρωποι βρίσκονταν στις ταράτσες και τα αυτοκίνητα δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν.

H Πυροσβεστική και η Αστυνομία έδωσαν ολονύχτια μάχη ιδιαίτερα στην παραλία των Πολιτικών, όπου «χτύπησε» η «Θάλεια», για να απεγκλωβίσει δεκάδες ανθρώπους από σπίτια και αυτοκίνητα, ενώ μέχρι τα μεσάνυχτα χρειάστηκαν αρκετές επεμβάσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας από τα Ψαχνά μέχρι και την Λίμνη της Εύβοιας για να σβήσουν φωτιές που είχαν ξεκινήσει από κεραυνούς. 

Πολλοί αναζήτησαν καταφύγιο στις ταράτσες των οικοδομών και κάποιοι σκαρφάλωσαν πάνω σε ελιές για να σωθούν. Σε πολλά σημεία χρειάστηκε να επέμβουν γερανοί προκειμένου να απομακρύνουν αυτοκίνητα. 

«Είναι εφιαλτικές στιγμές που ζούμε. Όλος ο μηχανισμός είναι στο πόδι αλλά η κακοκαιρία συνεχίζεται» δηλώνει ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, ο οποίος έχει ενεργοποιήσει την πολιτική προστασία και βαριά χωματουργικά μηχανήματα, για να μπορέσουν να προχωρήσουν με ασφάλεια, να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία ώστε να φτάσουν οι πυροσβέστες και να απεγκλωβίσουν τους ανθρώπους που καλούν σε βοήθεια. «Αποφύγετε κάθε εξωτερική μετακίνηση και παραμείνετε σε κλειστούς χώρους» ήταν η έκκληση που έκανε ο περιφερειάρχης στις 5.00 το πρωί καθώς τα νερά ήταν επικίνδυνα. 

Για την αντιμετώπιση των περιστατικών επιχειρούν 83 πυροσβέστες και πεζοπόρο τμήμα με ειδικό εξοπλισμό, 31 οχήματα, ειδικά οχήματα καθώς και τρεις διασωστικές λέμβοι από την 1η, 7η και 8η ΕΜΑΚ. Επίσης, ενεργούν στις πλημμυρισμένες περιοχές εναέριοι διασώστες του Πυροσβεστικού Σώματος από την 1η ΕΜΑΚ με ένα ελικόπετρο καθώς και ένα ακόμη ελικόπτερο για εναέρια επιτήρηση και συντονισμό των δυνάμεων που επιχειρούν.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου