27 Αυγούστου 2020

Μίχαελ Γκάλερ: «Το δίκαιο είναι με το μέρος της Ελλάδας»

Τη στήριξή του στις ελληνικές θέσεις για την Αν.Μεσόγειο εκφράζει ο Γερμανός ευρωβουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Μίχαελ Γκάλερ. Επισημαίνει ωστόσο ότι όλες οι πλευρές πρέπει να συμβάλουν στην αποκλιμάκωση. 
Από τη Deutsche Welle:

Μιλώντας στη Γερμανική Ραδιοφωνία (DLF) o Γερμανός πολιτικός αναφέρεται αναλυτικά στην ελληνοτουρκική αντιπαράθεση για την αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) των εμπλεκομένων χωρών. Το πρώτο ερώτημα που καλείται να απαντήσει είναι και το πιο σημαντικό, αυτή τη στιγμή: Οδεύουν Ελλάδα και Τουρκία προς μία πολεμική αντιπαράθεση; 

"Εν τελει δεν πιστεύω ότι θα συμβεί αυτό", λέει ο Μίχαελ Γκάλερ. "Επί δεκαετίες βλέπουμε ότι κάθε τόσο επικρατεί ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, όταν τίθεται ζήτημα οριοθέτησης των εκάστοτε εδαφών. Επί του παρόντος το ενδιαφέρον και των δύο πλευρών ενισχύεται και βέβαια πυροδοτείται από τα ευρήματα των γεωτρήσεων και τα οικονομικά συμφέροντα που αυτά συνεπάγονται. Πρέπει να πούμε ξεκάθαρα, νομίζω, ότι είναι σημαντικό να αρχίσει διάλογος, να επιτευχθεί αποκλιμάκωση, αλλά επίσης και ότι ως ΕΕ επιδεικνύουμε πρωτίστως αλληλεγγύη προς τους Έλληνες εταίρους μας".

Αν όμως πραγματικά παραβιάζονται ευρωπαϊκά σύνορα, όπως επισημαίνουν Ελλάδα και Τουρκία, δεν θα έπρεπε η ΕΕ να αντιδράσει με πιο εμφατικό τρόπο; Αυτό είναι το επόμενο ερώτημα της Γερμανίδας δημοσιογράφου. 

Απαντώντας ο Μίχαελ Γκάλερ αναφέρεται στη διαμεσολαβητική προσπάθεια του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας, την οποία και επικροτεί: "Πιστεύω ότι σωστά πράττει ο υπουργός Εξωτερικών που επισκέπτεται τις δύο πρωτεύουσες και καλεί σε διάλογο και αποκλιμάκωση. Έχουμε μία κατάσταση όπου σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, είναι καταρχάς σαφές ότι και τα νησιά διαθέτουν ΑΟΖ, κατά συνέπεια πρόκειται για την ελληνική ΑΟΖ. Εκκινώντας από αυτό το σημείο, ακόμη και αν η Ελλάδα έχει δίκιο, προκύπτει μία υποχρέωση να συμβάλει κανείς στην αποκλιμάκωση. Κατά την άποψή μου το ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών και η προσπάθειά του να επιδράσει και στις δύο πλευρές, είναι η ορθή προσέγγιση". 


"Ναι, υπάρχει παραβίαση συνόρων" 

Διευκρινιστικό ερώτημα: Τελικά, υπάρχει παραβίαση συνόρων, ναι ή όχι; 

"Ναι", απαντά ο Γερμανός ευρωβουλευτής. "Η Τουρκία πραγματοποιεί έρευνες στον πυθμένα της θάλασσας με το σκάφος Ορούτς Ρέις και σε χωρικά ύδατα που σε κάθε περίπτωση δεν ανήκουν στην Τουρκία, αλλά στην ΑΟΖ της Ελλάδας". 

Η δημοσιογράφος της Γερμανικής Ραδιοφωνίας επισημαίνει ότι η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου για την ΑΟΖ προκαλεί αντιδράσεις στην Τουρκία, ενώ από την πλευρά του ο Μίχαελ Γκάλερ επισημαίνει ότι είχε προηγηθεί μία συμφωνία Τουρκίας και Λιβύης, η οποία δεν εδράζεται σε πραγματικά δεδομένα.

Στη συνέχεια ο Γερμανός πολιτικός καταθέτει τη δική του πρόταση για μία άμεση επιχείρηση αποκλιμάκωσης στο Αιγαίο: "Ακριβώς επειδή το δίκαιο είναι εμφανώς με το μέρος της Ελλάδας, η Ελλάδα έχει τη νομική βεβαιότητα ότι ορθώς πράττει. Αλλά αυτό συνεπάγεται και την υποχρέωση να συμβάλει στην αποκλιμάκωση και κατά την άποψή μου αυτό είναι εφικτό. Βραχυπρόθεσμα θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε, εν είδη συμβιβασμού, ότι το τουρκικό πλοίο παραμένει, αλλά σταματά αμέσως τις έρευνες (...) Από κει και πέρα θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο, κατά τη γνώμη μου, πως ό,τι και αν εξορύσσεται στην περιοχή, όποιος και αν είναι αρμόδιος, οι δύο πλευρές δεν θα επωφεληθούν παρά μόνο αφού προηγουμένως διευθετηθεί το ζήτημα".

Δεν αποκλείονται οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Τι θα γίνει όμως, αν δεν τελεσφορήσουν οι προσπάθειας διαμεσολάβησης και αποκλιμάκωσης; Παραμένει το ενδεχόμενο κυρώσεων κατά της Τουρκίας; 

"Αυτό σίγουρα δεν είναι κάτι που επιθυμούμε, αλλά δεν μπορεί και να το αποκλείσει κανείς, εάν η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει την ελληνική ΑΟΖ. Η Τουρκία πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν γίνονται έτσι τα πράγματα..."

Αν Κάτριν Μπούισκερ (DLF)

Πηγή: Deutsche Welle 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου