14 Αυγούστου 2020

Το παρ' ολίγον θερμό επεισόδιο με τη φρεγάτα «Λήμνος»

(upd) Το γεγονός ότι η Αγκυρα με την αποστολή του «Ορούτς Ρέις» στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, συνοδεία πολεμικών σκαφών, παίζει με τη φωτιά, επιβεβαιώθηκε προχθές, ευτυχώς όχι με δραματικό τρόπο αναφέρει σήμερα η «Καθημερινή».

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, το παρ’ ολίγον θερμό επεισόδιο σημειώθηκε την Τετάρτη, όταν η τουρκική φρεγάτα «Κεμάλ Ρέις» («Kemal Reis») από λάθος χειρισμούς του κυβερνήτη της προσέκρουσε στην ελληνική «Λήμνος». Το τουρκικό σκάφος, δεν κράτησε σταθερή την πορεία του και το πίσω μέρος του συγκρούστηκε με το μπροστινό της ελληνικής φρεγάτας. Αποτέλεσμα ήταν να υποστεί σημαντικές ζημιές στην πρύμνη του σε αντίθεση με τη «Λήμνος» που συμμετείχε κανονικά χθες στα κοινά ελληνογαλλικά γυμνάσια.

Φωτογραφία επάνω αριστερά: Κανονικά και χωρίς τον παραμικρό περιορισμό στο αξιόπλοό της, συμμετείχε η φρεγάτα «Λήμνος» στην κοινή ναυτική άσκηση Ελλάδας – Γαλλίας 

Πάντως, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν προέβη χθες σε λεονταρισμούς λέγοντας «είπαμε, μην τυχόν επιτεθείτε στο "Ορούτς Ρέις" αλλιώς θα πληρώσετε βαρύ τίμημα. Και έλαβαν την πρώτη απάντηση». Διπλωματικές πηγές θεωρούν πως η αναφορά του Τούρκου προέδρου έγινε για να προστατευτεί εσωτερικά.

Απειλές Ερντογάν και Τσαβούσογλου κατά Ελλάδας 

Σε νέες απειλές κατά της Ελλάδας προχώρησε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Παρασκευή. «Εάν η Ελλάδα συνεχίσει να επιτίθεται κατά του "Ορούτς Ρέις" στην ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία θα ανταποδώσει», είναι το μήνυμα που έστειλε ο Ερντογάν. Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τις προσευχές της Παρασκευής συντηρώντας την προπαγάνδα ανέφερε ότι η τουρκική φρεγάτα «Κεμάλ Ρέις», που συνοδεύει το «Ορούτς Ρέις» «έδωσε την αναγκαία απάντηση σε μια επίθεση από ελληνικά πλοία την Πέμπτη. Εάν αυτό συνεχιστεί, θα λάβουν έμπρακτα την απάντηση».

Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο ίδιο μήκος κύματος. «Η Ελλάδα δεν θα πρέπει να προκαλεί το "Ορούτς Ρέις" στην ανατολική Μεσόγειο, όπως έκανε στο παρελθόν, διαφορετικά θα πάρει απάντηση», είπε.

Η Τουρκική άποψη σύμφωνα με την Χουριέτ

Η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ (Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων), αναφέρεται σε «παρασκήνιο» και πως προχθές ενώ το Oruc Reis εκτελούσε την εργασία του σε καθορισμένη περιοχή, η ελληνική φρεγάτα «Λήμνος» κινήθηκε εναντίον του τουρκικού σεισμογραφικού, με αποτέλεσμα η τουρκική φρεγάτα «Kemal Reis» που συνόδευε το Oruc Reis να κινηθεί προς την κατεύθυνση της ελληνικής φρεγάτας. 

Μπροστά στους απότομους ελιγμούς του «Kemal Reis», προστίθεται στο δημοσίευμα της Χουριέτ, η ελληνική φρεγάτα «Λήμνος» αναγκάστηκε να φύγει. Καθώς η ελληνική φρεγάτα έφευγε, μεταξύ δύο τουρκικών πλοίων, προστίθεται, υπήρξε μια επακούμβηση μικρής κλίμακας. Η «Λήμνος», αναφέρεται, πήγε αμέσως μετά για επιδιόρθωση. Η φρεγάτα «Kemal Reis», αναφέρει η Χουριέτ, που δεν υπέστη καμιά ζημιά, συνέχισε το καθήκον της, ενώ η «Λήμνος» μετά τη διόρθωση της μικρής ζημιάς επέστρεψε χθες και πάλι στην περιοχή και συμμετείχε στην κοινή άσκηση Ελλάδας – Γαλλίας 

H κοινή άσκηση Ελλάδας – Γαλλίας

Η πρόσκρουση των φρεγατών και το παιχνίδι με τη φωτιά 

Πιο λεπτομερή περιγραφή για όσα συνέβησαν διαβάζουμε σήμερα (17.8.2020) σε νεότερο δημοσίευμα στην kathimerini.gr όπου αναφέρει:

Η πρόσκρουση των φρεγατών και το παιχνίδι με τη φωτιά

Σε επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης παρ’ ολίγον να οδηγήσει η πρόσκρουση της τουρκικής φρεγάτας «Κεμάλ Ρέις» με την ελληνική «Λήμνος». Το περιστατικό σημειώθηκε την περασμένη Τετάρτη και επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι η Αγκυρα παίζει με τη φωτιά, επιλέγοντας να στείλει το «Ορούτς Ρέις» στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, συνοδεία πολεμικών σκαφών και γνωρίζοντας ότι η ελληνική πλευρά θα έστελνε στην περιοχή ναυτικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το περιστατικό έλαβε χώρα ως εξής: Η τουρκική φρεγάτα έπλεε αριστερά από τη φρεγάτα «Λήμνος» όταν επιχείρησε την «προσπέραση», στρίβοντας δεξιά, ενώ το ελληνικό σκάφος είχε προειδοποιήσει πως έχει προτεραιότητα. Εκτιμάται ότι ο Τούρκος κυβερνήτης, που προέβη σε λάθος χειρισμούς, υπέθεσε πως το ελληνικό σκάφος θα έκοβε ταχύτητα. Το «Λήμνος» συνέχισε τη σταθερή πορεία του, το τουρκικό άλλαξε τη δική του, με αποτέλεσμα να προσκρούσει με το πρυμναίο μέρος του στην πλώρη της ελληνικής φρεγάτας και να υποστεί σημαντικές υλικές ζημιές.

Το επεισόδιο κρατήθηκε χαμηλά από την ελληνική πλευρά, καθώς δεν ήθελε να δοθεί έκταση. Από τουρκικής πλευράς, για λόγους γοήτρου, αρχικώς αποσιωπήθηκε η είδηση. Η συνέχεια όμως δεν ήταν ανάλογη. Ο Τούρκος πρόεδρος την Πέμπτη το απόγευμα προχώρησε σε μία δήλωση με την οποία επιχείρησε να διαστρεβλώσει δις το περιστατικό. Αφενός το συνέδεσε με το «Ορούτς Ρέις», χωρίς να έχει άμεση σχέση, αφετέρου άφησε να αιωρείται ποια ήταν η κατάληξη του περιστατικού, χρησιμοποιώντας τη φράση «οι Ελληνες πήραν απάντηση για αυτό».

Η Αθήνα παρά το ότι είχε επιλέξει συνειδητά χαμηλούς τόνους, δεν άφησε αναπάντητες τις δηλώσεις και σε σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου το απόγευμα της Πέμπτης υπό τον πρωθυπουργό και με τη συμμετοχή των κ. Δένδια, Παναγιωτόπουλου και Α/ΓΕΕΘΑ Κων/νου Φλώρου αποφασίστηκε να ενημερωθεί αναλυτικά η διεθνής κοινότητα την Παρασκευή κατά την τηλεδιάσκεψη των ΥΠΕΞ. 


Ντοκουμέντο από την πρόσκρουση με το «Κεμάλ Ρέις» 

Μια φωτογραφία ντοκουμέντο, που δημοσιεύει σήμερα (19.8.2020) η «Καθημερινή», και το σχετικό σχόλιο: 

Ντοκουμέντο από την πρόσκρουση της φρεγάτας «Λήμνος» με το «Κεμάλ Ρέις»

Τα συγχαρητήρια του υπουργού Εθνικής Aμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλο στον κυβερνήτη της φρεγάτας «Λήμνος» του πολεμικού ναυτικού (Π.Ν.), αντιπλοίαρχο Γιάννη Σαλιάρη ήλθαν λίγες ημέρες μετά την πρόσκρουση με τη φρεγάτα «Κεμάλ Ρέις» του τουρκικού ναυτικού, έπειτα από λανθασμένο ελιγμό του Τούρκου κυβερνήτη στην ευρύτερη περιοχή δραστηριοποίησης του ερευνητικού πλοίου «Ορούτς Ρέις». 


Η φωτογραφία που δημοσιεύει σήμερα (19.8.2020) η «Καθημερινή» προέρχεται από τη δεξιά πρυμναία πλευρά της τουρκικής φρεγάτας τύπου ΜΕΚΟ, ο κυβερνήτης της οποίας προσπάθησε να προσπεράσει και να τη φέρει σε θέση εμποδίου προς την ελληνική φρεγάτα τύπου «S».

Ο Τούρκος κυβερνήτης προχώρησε, πρακτικά, σε μια κίνηση η οποία είναι συχνή στο Αιγαίο ανάμεσα σε τουρκικές ακταιωρούς και κανονιοφόρους του Π.Ν., ωστόσο στη συγκεκριμένη περίπτωση ο όγκος της φρεγάτας δεν βοηθούσε. Ο ελιγμός του ήταν ανεπαρκής και λανθασμένα υπολογισμένος, με αποτέλεσμα η πλώρη της φρεγάτας «Λήμνος» να προκαλέσει σοβαρές ζημιές στο «Κεμάλ Ρέις». Ο κυβερνήτης της «Λήμνος» βλέποντας το «Κεμάλ Ρέις» να προσεγγίζει με ταχύτητα από τα αριστερά, έδωσε εντολή για συνέχιση της ευθείας πορείας, με αποτέλεσμα η πλώρη της φρεγάτας του Π.Ν. να καρφωθεί στο δεξί πρυμναίο τμήμα του τουρκικού πολεμικού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου