12 Αυγούστου 2020

DW: Υπερδύναμη ο Τζωρτζ Σόρος;

Από συνεργάτης των Ναζί και αδίστακτος κερδοσκόπος μέχρι θιασώτης της ανταλλαγής πληθυσμών. Δεν υπάρχει καμιά ιστορία συνωμοσίας που να μην έχει γραφεί για τον Σόρος, o οποίος συμπληρώνει σήμερα τα 90 του χρόνια. 
Από τη Deutsche Welle: 

Και τι δεν έχει ειπωθεί για τον Σόρος. Ότι κινεί τα νήματα μιας παγκόσμιας κρυφής δύναμης με τη χρηματοδότηση δικτύων σε ολόκληρο τον κόσμο, που απασχολεί αυτοαποκαλούμενους δημοσιογράφους, ή προασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά στην πραγματικότητα είναι κατάσκοποί του. Ότι στόχος του είναι να κλέψει την πολιτιστική και εθνική ταυτότητα λαών, να οδηγήσει ολόκληρες χώρες στην σκλαβιά και με κερδοσκοπικά παιχνίδια να σπρώξει στη δυστυχία εκατομμύρια ανθρώπων. Σήμερα, ο Σόρος, ο πολυεκατομμυριούχος του αμερικανικού χρηματιστηρίου και φιλάνθρωπος εβραϊκής καταγωγής, συμπληρώνει τα 90 του.

Μισητή φιγούρα στην ανατολική Ευρώπη

Οι θεωρίες συνωμοσίας που έχουν συνοδέψει την πολυετή του δραστηριότητα δεν θα τύγχαναν προσοχής, εάν δεν εγείρονταν όχι μόνο από σκοτεινά κυκλώματα ακροδεξιών με περιορισμένο ακροατήριο. Οι ισχυρισμοί κατά του μεγιστάνα προέρχονται από τον Βίκτορ Όρμπαν, πρωθυπουργό μιας χώρας-μέλους της ΕΕ. Και όχι μόνο. Σχεδόν σε ολόκληρη την ανατολική Ευρώπη ο Σόρος έχει αναχθεί σε μισητή φιγούρα. Πολύ συχνά πολιτικοί ζωγραφίζουν ένα εντελώς εχθρικό προφίλ του. Ωστόσο κανείς δεν προχωρά τόσο πολύ, όσο ο Όρμπαν. Σε σημείο που έχει γίνει τμήμα καμπάνιας του, την οποία ονομάζει «εθνική διαβούλευση», κατά την οποία καλεί τους κατοίκους της χώρας του να σταυρώσουν σε ερωτηματολόγιο, μια ήδη αρνητική γι αυτόν ερώτηση, που τον παρουσιάζει ως εθνικό εχθρό. Δημοσκοπήσεις στην Ουγγαρία επιβεβαιώνουν πόσο πείθει τους κατοίκους της το αρνητικό για τον Σόρος αφήγημα. Μια μεγάλη πλειοψηφία υποστηρίζει ότι ασκεί αρνητική επιρροή στη χώρα. 

Καμπάνια κατά του Σόρος στον υπόγειο της Βουδαπέστης 

Αλλά ποια είναι αυτά τα αφηγήματα; Ο Σόρος γεννήθηκε από οικογένεια εύπορων Εβραίων στην Βουδαπέστη. Οι γονείς του επέζησε του Ολοκαυτώματος χάρη σε ψεύτικες ταυτότητες και σε κρυψώνες. Φιλικά με την ουγγρική ηγεσία μέσα μαζικής ενημέρωσης διέδιδαν ότι ο Σόρος συνεργάστηκε με τους Ναζί και προκάλεσε δεινά σε άλλους Εβραίους ή τους πρόδωσε. Στην πραγματικότητα, ως 14χρονος νεαρός επέζησε ως δήθεν βαφτισιμιός ενός υπαλλήλου του υπουργείου Γεωργίας, που έκανε απογραφή μεταξύ άλλων της εβραϊκής ιδιοκτησίας. Σε μια συνέντευξη στο CBS το 1998 ο Σόρος το επιβεβαίωσε ο ίδιος, αλλά απέφυγε να διασαφηνίσει εάν τον βοηθούσε σε αυτήν την διαδικασία. 

Σχεδιάζει ο Σόρος ανταλλαγή πληθυσμών στην Ευρώπη;

Σύμφωνα με ένα άλλο αφήγημα ο Σόρος θεωρείται εμπνευστής της επιθετικής και άκρως επικίνδυνης επενδυτικής στρατηγικής. Η μεγαλύτερη επιτυχία του, που τον έκανε παγκοσμίως γνωστό, χρονολογείται το 1992. Με τις κερδοσκοπικές του πιέσεις σε βάρος της βρετανικής λίρας η εταιρεία του σε μικρό διάστημα κέρδισε δισεκατομμύρια. Στην πραγματικότητα η καταβαράθρωση της βρετανικής λίρας, είχε μια πολύπλοκη προϊστορία και η πορεία της ήταν προδιαγεγραμμένη, πριν ο ίδιος και άλλοι επενδυτές γίνουν πάμπλουτοι.

Πολλοί τον θεωρούν σχιζοφρενή για τα εκατομμύρια που κέρδισε στο χρηματιστήριο πριν αποσυρθεί. Του καταλογίζουν ότι παρκάρει τα πλούτη του σε εταιρείες offshore. Το μεγαλύτερο τμήμα της ιδιωτικής του περιουσίας έχει δωρίσει σε ιδρύματα κοινής ωφέλειας. Ένα από τα μότο του είναι ότι «κερδίζω τόσα χρήματα, για να μπορώ να τα ξοδεύω σε αγαθοεργούς σκοπούς». Από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 ο Σόρος χρηματοδοτεί την αντικομουνιστική αντιπολίτευση στην Ουγγαρία και ίδρυσε τα «Ιδρύματα Ανοιχτής Κοινωνίας» (τα οποία λ
όγω της πολεμικής του Όρμπαν ο Σόρος τα μετέφερε στο Βερολίνο). Επειδή σε αυτά ανήκουν πολλές ΜΚΟ και οργανώσεις πολιτών, που ο σκοπός τους είναι να ασκούν κριτική στις κυβερνήσεις και να στηλιτεύουν κοινωνικές αδικίες, πολλοί συνεργάτες του Σόρος θεωρούνται μέλη μια κρυφής παγκόσμιας δύναμης. Το ίδιο αφήγημα υιοθετεί και ο ίδιος ο Όρμπαν, που ήταν υπότροφος των ιδρυμάτων του Σόρος. 

Από την κρίση στο προσφυγικό το φθινόπωρο του 2015 η ουγγρική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι ο Σόρος θέλει να φέρει εκατομμύρια μουσουλμάνους πρόσφυγες στην Ευρώπη και σχεδιάζει ανταλλαγή πληθυσμών. Οι κατηγορίες βασίζονται σε άρθρο του ίδιου του Σόρος που για το προσφυγικό πρότεινε μεταξύ άλλων συντονισμένη ανταλλαγή εκατομμυρίων προσφύγων τον χρόνο. Αργότερα διόρθωσε το νούμερο σε 300.000 τον χρόνο και ζήτησε προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, κάτι που τελευταία ζητά και ο Ούγγρος πρωθυπουργός. Όλες οι λεπτομέρειες του «σχεδίου Σόρος», όπως το ονομάζει ο Όρμπαν, όπως ήπιες ποινές σε εγκληματίες πρόσφυγες, κοινωνική βοήθεια χιλιάδων ευρώ σε πρόσφυγες ή αναγκαστικές εκτοπίσεις προσφύγων σε όλην τν Ευρώπη, είναι αποκυήματα της φαντασίας.

Κένο Βέρζεκ

Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου