10 Αυγούστου 2020

Ρ. Μενέντεζ: Οι ΗΠΑ να μιλήσουν ξεκάθαρα για την τουρκική παραβατικότητα εναντίον της Ελλάδας και Κύπρου

Η δυναμική αντίδραση της διεθνούς κοινότητας μπορεί να λειτουργήσει σαν ένας ικανοποιητικά αποτρεπτικός παράγοντας απέναντι στις αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Τουρκίας εκτίμησε ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ. 

Μιλώντας στην ιστοσελίδα Hellas Journal, ο επικεφαλής της δημοκρατικής μειοψηφίας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, επαίνεσε την ηγετική στάση που έχουν τηρήσει η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν απέναντι στον πρόεδρο της Τουρκίας.

«Η διεθνής κοινότητα έχει τη δυνατότητα να αποτρέψει τον Ερντογάν. Η καγκελάριος Μέρκελ έστειλε ένα σαφές μήνυμα τον περασμένο μήνα, και ως αποτέλεσμα ο Ερντογάν έχει μειώσει τις εντάσεις με την Ελλάδα. Κάπως έτσι μοιάζει η επίδειξη ηγεσίας. Ο πρόεδρος Μακρόν έχει επίσης μιλήσει με ισχυρό και ειλικρινή τρόπο όσον αφορά τον ρόλο της Τουρκίας στη Λιβύη και τις εισβολές της στις ΑΟΖ της Ελλάδας και της Κύπρου. Ο Ερντογάν θα υποχωρήσει όταν η διεθνής κοινότητα είναι ξεκάθαρη και σαφής», επισήμανε ο Αμερικανός γερουσιαστής.

Ο κ. Μενέντεζ, ωστόσο, στάθηκε ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ διαχειρίζεται το θέμα της Τουρκίας, λέγοντας πως η Ουάσιγκτον δεν έχει επιδείξει την ίδια σαφήνεια με τους Ευρωπαίους εταίρους της. Μάλιστα κάλεσε τις ΗΠΑ να μιμηθούν το παράδειγμα της ΕΕ και να μιλήσουν ξεκάθαρα για τις παραβιάσεις στη κυπριακή ΑΟΖ. «Παραμένω πολύ ανήσυχος για τις παραβιάσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου και της Ελλάδας. Οι Ευρωπαίοι κατανοούν την κατάσταση και έχουν επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία για αυτές τις ενέργειες. Οι ΗΠΑ πρέπει να είναι λιγότερο αμφιλεγόμενες και να μιλήσουν ξεκάθαρα για τις παραβιάσεις στην ΑΟΖ», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σε αυτό το πλαίσιο, συνέχισε τη κριτική του για τη στάση της αμερικανικής κυβέρνησης απέναντι στη Τουρκία, φέρνοντας ως παράδειγμα την ιδιαίτερη πρόσβαση που απολαμβάνει ο Τούρκος πρόεδρος στο Οβάλ Γραφείο. Όπως εκτίμησε, πρόκειται για ένα μεγάλο διπλωματικό λάθος, καθώς η Ουάσιγκτον δεν έχει καταφέρει να αποσπάσει κανένα αντάλλαγμα από αυτή την παραχώρηση.

«Δυστυχώς, δεν είχαμε την ίδια σαφήνεια από την κυβέρνηση του κ. Τραμπ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος μιλά με τον Ερντογάν περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο ηγέτη. Και τι έχουμε να δείξουμε για αυτό; Η Τουρκία εξακολουθεί να έχει το ρωσικό σύστημα S-400 και δεν έχουν επιβληθεί κυρώσεις σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου των ΗΠΑ. Η Τουρκία συνεχίζει να επιτίθεται στους Κούρδους συμμάχους μας στη Συρία. Η Τουρκία συνεχίζει να παρεμβαίνει στη Λιβύη προκειμένου να κερδίσει στον τομέα της ενέργειας στη Μεσόγειο. Για όλες αυτές τις τηλεφωνικές κλήσεις του κ. Τραμπ με τον κ. Ερντογάν, δεν φαίνεται οι ΗΠΑ να λαμβάνουν τίποτα σε αντάλλαγμα. Πρόκειται για διπλωματική παράβαση στον υψηλότερο βαθμό», τόνισε ο κ. Μενέντεζ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου