30 Αυγούστου 2020

Διαδηλώσεις από τους αρνητές της πανδημίας Covid-19

Οι πολέμιοι των περιοριστικών μέτρων κατά του κορωνοϊού και της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας κατέβηκαν κατά χιλιάδες στους δρόμους το Σάββατο σε αρκετές πόλεις της Ευρώπης. Η μεγαλύτερη διαδήλωση στο Βερολίνο διαλύθηκε λίγα λεπτά μετά την έναρξή της από την αστυνομία λόγω έλλειψης σεβασμού στην τήρηση της απόστασης μεταξύ των διαδηλωτών.

Με τίτλο «γιορτή της ελευθερίας και της ειρήνης», η συγκέντρωση στο Βερολίνο, στην οποία μετείχαν σύμφωνα με την αστυνομία 18.000 - 20.000 «ελεύθερα σκεπτόμενοι» πολίτες, αντιεμβολιαστές, συνωμοσιολόγοι ή και υποστηρικτές της άκρας δεξιάς, που θεωρούν ότι καταπατούνται οι ελευθερίες τους, ήταν η δεύτερη του είδους μέσα σε έναν μήνα.

Την 1η Αυγούστου σχεδόν 20.000 πολίτες, χωρίς μάσκες και σε κοντινή απόστασή μεταξύ τους, με σύνθημα «εμείς είμαστε το δεύτερο κύμα», είχαν και πάλι συγκεντρωθεί στο Βερολίνο σε αντίστοιχη διαδήλωση, η οποία επίσης διακόπηκε από την αστυνομία για τους ίδιους λόγους που διαλύθηκε και η χθεσινή.

Ο δήμος της γερμανικής πρωτεύουσας είχε απαγορεύσει αρχικά την κινητοποίηση του Σαββάτου για «λόγους δημόσιας υγείας», λόγω της αδυναμίας να τηρηθεί η απόσταση τουλάχιστον 1,5 μέτρου μεταξύ των διαδηλωτών. Ωστόσο, το διοικητικό δικαστήριο στο οποίο προσέφυγαν οι διοργανωτές επέτρεψε την πραγματοποίηση της διαδήλωσης. 

Από τη διαδήλωση στο Βερολίνο

Το πλήθος στο Βερολίνο ήταν ποικιλόμορφο, κάθε ηλικίας, ανάμεσά τους οικογένειες με μικρά παιδιά. Η σημαία της ειρήνης και του ουράνιου τόξου και η σημαία της Γερμανίας υψώνονταν δίπλα-δίπλα, ενώ οι διαδηλωτές φώναζαν επανειλημμένα: «η Μέρκελ πρέπει να φύγει!», το σύνθημα του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία κατά της καγκελαρίου.

Αυτή η νέα συγκέντρωση οργανώθηκε μεσούσης της αυξανόμενης δυσαρέσκειας στη γερμανική κοινή γνώμη για τους περιορισμούς που συνδέονται με την πανδημία. Και αυτό, παρ’ ότι η Γερμανία αντιστάθηκε μάλλον καλύτερα σε σχέση με τις γειτονικές της χώρες και οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν για την καταπολέμηση του νέου κορωνοϊού δεν ήταν ποτέ τόσο αυστηροί, όπως στη Γαλλία ή στην Ιταλία.

Επίσης, στο Λονδίνο, χιλιάδες διαδηλωτές που ζητούσαν «το τέλος της ιατρικής τυραννίας» συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Τραφάλγκαρ. Στο Παρίσι, 200 έως 300 άνθρωποι διαμαρτυρήθηκαν για την υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Και όλα αυτά όταν η πανδημία της COVID-19 έχει προκαλέσει τον θάνατο σε τουλάχιστον 838.271 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο από τότε που εμφανίστηκε ο ιός στα τέλη Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τον χθεσινό απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται σε επίσημες πηγές. Σχεδόν 24,8 εκατομμύρια κρούσματα κορωνοϊού έχουν διαγνωστεί έως τώρα.

Πηγές: Στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου