3 Οκτωβρίου 2022

Τα «Ωραία» της Ημέρας 3.10.2022

Έλληνας χομπίστας κ
ατασκευάζει κατά παραγγελία, φωτόσπαθα, με πελάτες σε όλο τον πλανήτη. 
Αποκαλυπτήρια της προτομής του Χαρίλαου Τρικούπη στον Ισθμό της Κορίνθου.
«Flowing Free», ένα γλυπτό που θυμίζει μαλλιά γυναικείου κεφαλιού, ως φόρο τιμής στις γυναίκες του Ιράν.

Κατασκευάζει κατά παραγγελία φωτόσπαθα

Πιάνεις στα χέρια σου μια περίεργη βαριά μεταλλική κατασκευή και με το πάτημα ενός κουμπιού ξεπηδά ένα απόκοσμο φως. Η κίνηση του περίεργου αυτού "σπαθιού με φως" στο χέρι σου φέρνει στη συνέχεια άλλους ήχους στο χώρο και μια χορογραφία μονομαχίας ξεκινά όταν ο "αντίπαλος" θα ενεργοποιήσει το δικό του φωτόσπαθο. Όλα αυτά χάρη στην επιμονή και το πάθος του Έλληνα χομπίστα που εδώ και χρόνια ξοδεύει χιλιάδες ώρες στο εργαστήριο του.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Διονύσης Κομποθέκλας είδε μικρός τις πρώτες κινηματογραφικές ταινίες του "Πολέμου των 'Αστρων" ώστε, δεκαετίες μετά, ενήλικας χομπίστας πια, να ξεκινήσει στη Χαριλάου της Θεσσαλονίκης την χειροποίητη κατασκευή 100% αληθοφανών φωτόσπαθων.

"Αυτά που φτιάχνω είναι ακριβώς όπως αυτά που χρησιμοποιούν οι πρωταγωνιστές των κινηματογραφικών ταινιών και των τηλεοπτικών σειρών που έχουν γεννηθεί από την εποποιία των "Πολέμων των 'Αστρων". Κατασκευές από ακριβά και ποιοτικά υλικά, κυρίως μέταλλα, με απόλυτη προσοχή στη λεπτομέρεια, χωρίς να υπάρχει ένα δεύτερο όμοιο, που ετοιμάζονται μετά από προσωπική παραγγελία, εξηγεί o κ.Κομποθέκλας, που αναφέρει πως παρόμοιοι κατασκευαστές χειροποίητων αληθοφανών φωτόσπαθων δεν υπάρχουν παραπάνω από τέσσερις σε όλο τον κόσμο. "Δεν είναι παιχνίδια και, ακόμη και αν μπορεί φυσικά κανείς να τα χρησιμοποιήσει για φωτοσπαθασκία, μια παραλλαγή της ξιφασκίας και έχει αρχίσει να γίνεται άθλημα, οι περισσότεροι που μου παραγγέλνουν ένα τέτοιο αντικείμενο είναι συλλέκτες. Υπάρχει στην Ευρώπη συλλέκτης που έχει 100 φωτόσπαθα στη συλλογή του...", εξηγεί ο Έλληνας κατασκευαστής.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτομή του Χαρίλαου Τρικούπη στον Ισθμό της Κορίνθου

Τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Χαρίλαου Τρικούπη, ο οποίος διετέλεσε επτά φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας και πραγματοποίησε, το καινοτόμο για την εποχή του έργο της διάνοιξης της Διώρυγας της Κορίνθου, έκανε το απόγευμα του Σαββάτου ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, ο οποίος ήταν και ο κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση.

«Ο Τρικούπης μεταμόρφωσε όλη αυτή τη δυστοκία, όλη αυτή την αποξένωση που υπήρχε στην Ελλάδα με τα έργα τα οποία άφησε. Ένα τρίπτυχο ήταν εκείνο το οποίο κυριάρχησε στην πολιτική του σταδιοδρομία, ένα τρίπτυχο το οποίο το δάμασε, το επέλεξε, το κατέκτησε και το υπηρέτησε. Το τρίπτυχο της πολιτειακής ανάπλασης της χώρας, με την αναζωογόνηση του Κοινοβουλευτισμού, του σταθερού και καρποφόρου εξωτερικού προσανατολισμού της χώρας, προς την Δύση και ειδικότερα προς την Μεγάλη Βρετανία και της εσωτερικής ανασυγκρότησης, μέσω της ανασυγκρότησης των συγκοινωνιών, των δημοσίων έργων και κυρίως του στρατεύματος. Αυτό το τρίπτυχο: δημοκρατία, εξωτερική Πολιτική και εσωτερική ανασυγκρότηση ήταν το τρίπτυχο το οποίο όρθωσε την Ελλάδα, η οποία για πρώτη φορά την εποχή του Τρικούπη έβλεπε να γίνονται έργα από το κράτος...» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Τασούλας.
Πηγή: naftemporiki.gr

Ένα γλυπτό για τις γυναίκες του Ιράν

Ένα ιδιαίτερο γλυπτό – μνημείο, ως φόρο τιμής στις γυναίκες του Ιράν, σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Τιμ Φου, της ομάδας της Ζάχα Χαντίν στο Λονδίνο, που εξειδικεύεται στον προηγμένο υπολογιστικό σχεδιασμό και την τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης. Εμπνεύστηκε για το έργο του από τη «θηλυκότητα και τη γενναιότητα» των γυναικών του Ιράν για το έργο του, που προορίζεται για μια πλατεία τής «μετά-ισλαμικής δημοκρατίας του Ιράν». Με τίτλο «Flowing Free» (
Ρέοντας στην Ελευθερία), η κίνηση του γλυπτού θυμίζει μαλλιά γυναικείου κεφαλιού.

Ο θάνατος της 23χρονης Μαχσά Αμινί έχει προκαλέσει οργισμένες διαδηλώσεις στη χώρα, αλλά και το θάνατο δεκάδων άλλων ανθρώπων στην άγρια καταστολή των διαμαρτυριών τους. Οι διαμαρτυρίες ξεκίνησαν στις 16 Σεπτεμβρίου και εντάθηκαν σε πόλεις σε όλο το Ιράν, προκαλώντας διεθνή κατακραυγή. Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, μέχρι στιγμής 52 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στα πολυήμερα επεισόδια, με τον αριθμό ωστόσο να πιστεύεται πως είναι υψηλότερος.
Πηγή: tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου