1 Οκτωβρίου 2022

Πέθανε ο Σταμάτης Κόκοτας

Πέθανε τα ξημερώματα του Σαββάτου σε ηλικία 85 ετών ο Σταμάτης Κόκοτας στο Ασκληπιειό Βούλας μετά από ραγδαία επιδείνωση της υγείας του. Είχε μεγάλη δισκογραφική παρουσία κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του 1960 και 1970 και είχε συνεργαστεί με σημαντικούς Έλληνες συνθέτες της εποχής, όπως ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο Δήμος Μούτσης, ο Απόστολος Καλδάρας, ο Γιώργος Χατζηνάσιος, ο Γιάννης Σπανός, ο Γιώργος Ζαμπέτας, κ.ά.

«Ο πατέρας ήταν γιατρός και η μητέρα τραπεζικός. Εμένα με κέρδισε το τραγούδι» λέει σε μια παλιότερη συνέντευξή του στην Καθημερινή. Μια κιθάρα που του χάρισε η μητέρα του στα 14 τον ξεμυάλισε, μετά πήρε μέρος στο Τρίο Μπραζίλ. Πήγε στο Παρίσι να σπουδάσει ιατρική, όπως ήθελε η οικογένεια, όμως εκεί άρχισε το τραγούδι.

Πενήντα τρία χρόνια καριέρας αν μετρήσουμε από το 1966, όταν ξεπρόβαλε με τη βοήθεια του Σταύρου Ξαρχάκου, σαν το νέο αστέρι. Τα τραγούδια «Στου Οθωνα τα χρόνια» και «Με τι καρδιά να σ’ αποχαιρετήσω» σε στίχους Νίκου Γκάτσου και μουσική Σταύρου Ξαρχάκου ακούγονται στην ταινία «Διπλοπενιές» από τον Παπαμιχαήλ, όμως αγαπήθηκαν από τον Κόκοτα στο «Ενα μεσημέρι» που βγήκε στην Columbia. Τότε έλαμψε το άστρο του.

Στου Όθωνα τα χρόνια - Σταμάτης Κόκοτας

Φρέσκια, μελωδική φωνή, με αίσθημα και στιβαρό ύφος, μπολιασμένο με κάτι από τη διεθνή ποπ της εποχής, έδεσε με την ευγένεια και το στυλ που υιοθέτησε. Χαρακτηριστικό του γνώρισμα ήταν οι μακριές φαβορίτες του. «Ηταν δική μου ιδέα. Κάποιοι μου πρότειναν να εμπορευτώ τις φαβορίτες, αλλά βρήκαν βουνό απέναντι». Γνωστή εταιρεία, λένε, του έδινε 50 εκατ. δραχμές για να τις ξυρίσει διαφημίζοντας τα ξυραφάκια της.

Τέλος της δεκαετίας του ’60 και για τα επόμενα χρόνια, ηχογραφεί τη μία επιτυχία μετά την άλλη με τους Ξαρχάκο, Μούτση, Καλδάρα, Σπανό, Χατζηνάσιο, αλλά και τον Τσιτσάνη και τον Θεοδωράκη. Και από στιχουργούς ένας κι ένας: Γκάτσος, Παπαδόπουλος, Παπαγιαννοπούλου, Παπαστεφάνου…

Σταμάτης Κόκοτας - "Ονειρο απατηλό"

Το “Ονειρο απατηλό” του Απόστολου Καλδάρα και της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου είναι ένα από τα μεγαλύτερα σουξέ στην Ελλάδα, αλλά και το “Γιε μου” επίσης του Καλδάρα και του Λευτέρη Παπαδόπουλου, που έγραψε και τον “Τρελό” σε μουσική Γιάννη Σπανού, και τόσα άλλα».

Είχε ακριβά χόμπι και πολλά πολυτελή αυτοκίνητα, ενώ ασχολήθηκε και με τον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Η λατρεία των γυναικών είναι ένα ακόμη κεφάλαιο. Ο Αριστοτέλης Ωνάσης του είχε αδυναμία. «Ο Αρίστος με ξεχώριζε και η Μαρία μού έλεγε “τι γλυκά που τραγουδάς Σταμάτη”... Επέστρεφα από το μαγαζί το πρωί και ξαφνικά ερχόταν ο οδηγός του κάτω από το σπίτι μου και μου έλεγε “σήκω, το αφεντικό είπε να πάμε στον Σκορπιό”» είχε πει. Παρ' όλα αυτά δεν είχε συμπεριφορά σταρ.

Πηγές: Στοιχεία από kathimerini.gr, el.wikipedia.org, 
youtube.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου