14 Δεκεμβρίου 2022

Ψηφίζεις ΠΑΣΟΚ και σου βγαίνει ΣΥΡΙΖΑ!

Είπε, στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, το Σάββατο ο Νίκος Ανδρουλάκης: «Ο αγώνας μας θα είναι νικηφόρος. Εχουμε χρέος να ξανακάνουμε το ΠΑΣΟΚ μια δύναμη αλλαγής. Ενα ποτάμι σύγχρονων προοδευτικών ιδεών που θα ανατρέψει κατεστημένα. Που θα στείλει τη Ν.Δ. στην αντιπολίτευση και θα δημιουργήσει μια προοδευτική κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ πρωταγωνιστή. Μια κυβέρνηση που δεν θα θυμίζει με τίποτα την περιπέτεια Τσίπρα – Καμμένου».

Συνεπώς, στα μελλοντικά του σχέδια, εντάσσεται η στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ με τον σχηματισμό μιας «προοδευτικής κυβέρνησης» ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ – λοιπών προοδευτικών δυνάμεων, ανατρέποντας έτσι τα κατεστημένα! Και αυτό πιθανώς αμέσως μετά τις πρώτες με απλή αναλογική βουλευτικές εκλογές, γιατί μετά τις δεύτερες, λόγω της ισχυρότερης πόλωσης αλλά και του εκλογικού συστήματος της ενισχυμένης αναλογικής, 
η δύναμη του κόμματός του, σε ποσοστά και βουλευτές, θα συρικνωθεί ακόμη περισσότερο.

Το πρόβλημα τώρα για τον Νίκο Ανδρουλάκη είναι το πώς 
θα μπορέσουν να «χωνέψουν» όλα αυτά οι κεντρώοι και μετριοπαθείς ψηφοφόροι του, εκείνοι που τον προσέγγισαν αμέσως μετά την εκλογή του στην ηγεσία του κόμματος. Το πως θα τα αποδεχθούν, όλοι εκείνοι στους οποίους μόνο η ιδέα συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, σε μια κυβέρνηση με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα,.προκαλεί ναυτία. Όμως, όλα αυτά είναι ένα μετεκλογικό πρόβλημα, τότε κάτι θα βρει να πει και να δικαιολογήσει, όσο αυτό είναι δυνατό, τη στάση του. Εξάλλου τότε δεν θα υπάρχει στην πιθανή «προοδευτική» κυβέρνηση ο "κακός ακροδεξιός" Πάνος Καμμένος.

Τώρα, με την «υπόθεση Καϊλή», του προστέθηκε ένα ακόμη μεγάλο πρόβλημα. Με το κόστος που θα έχει το Qatargate για τη Χαριλάου Τρικούπη, είναι εύλογο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να αναζητά κάποια λύση. Το επιχείρημα ότι «η «η Εύα Καϊλή ήταν ο "Δούρειος ίππος" της Νέας Δημοκρατίας» είναι αστείο, δεν επιδέχεται καμιά συζήτηση. Και θεωρεί ο Νίκος Ανδρουλάκης ότι βρήκε τη διέξοδο στην δημιουργία μιας «προοδευτικής κυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ πρωταγωνιστή» η οποία «θα ανατρέψει κατεστημένα» και «θα στείλει τη Ν.Δ. στην αντιπολίτευση».

Όμως, από την άλλη, το καθαρό σήμα συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με τον με τον ΣΥΡΙΖΑ, αναπτερώνει τις ελπίδες της Νέας Δημοκρατίας. Της ήρθε ένα δώρο από το πουθενά, καθώς της δίνει τη δινατότητα να προσελκύσει το μετριοπαθές τμήμα του ΠΑΣΟΚ –και με βάση τις δημοσκοπήσεις αυτό είναι μεγάλο– που δεν θέλει καν να ακούσει για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Ψηφίζεις ΠΑΣΟΚ και σου βγαίνει ΣΥΡΙΖΑ» θα υποστηρίξει για να ξαναπάρει τους κεντρώους, ειδικά όσους κράτησαν αποστάσεις ή εξακολουθούν να αμφιταλαντεύονται λόγω της υπόθεσης των υποκλοπών.

Είναι βέβαια λογικό ο κ. Ανδρουλάκης να είναι προσωπικά πολύ ενοχλημένος από την παρακολούθηση του τηλεφώνου του από την ΕΥΠ. Όμως, η στρατηγική ενός κόμματος δεν χαράσσεται με βάση τα προσωπικά του αρχηγού. Γιατί σε αυτή την περίπτωση δεν θα απομείνει στον πιθανό ψηφοφόρο του τίποτε άλλο παρά το «Ψηφίζεις Ανδρουλάκη και σου βγαίνει Τσίπρας»!

Takis Ant / afirimeno.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου