24 Δεκεμβρίου 2022

Γιορτές χωρίς άγχος

Συνταγές για να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά όσα απειλούν να χαλάσουν την ηρεμία και την ευχαρίστηση των ημερών. Από το The New York Times (απόσπασμα):

Οι λόγοι που κάνουν την εποχή τόσο αγχωτική είναι πολλοί: κοινωνικές υποχρεώσεις, επιλογή του ιδανικού δώρου, ταξίδια, οικονομικές δυσκολίες κ.ο.κ. Yπάρχουν κάποιοι τρόποι που θα μας επιτρέψουν να περάσουμε πιο ευχάριστα και γαλήνια τις ημέρες των εορτών.

Οι πολλές δουλειές φέρνουν πονοκέφαλο.
Προτεραιότητα για μια εορταστική περίοδο χωρίς άγχος έχει, η δημιουργία ενός λεπτομερούς προγράμματος όσων έχουμε να κάνουμε αυτές τις ημέρες: Αρχικά, πρέπει να αποφασίσουμε τι είναι πιο σημαντικό και πόσο χρόνο και ενέργεια θέλουμε να δαπανήσουμε σε κάθε δουλειά. Πρέπει, επίσης, να μάθουμε να λέμε όχι...

Οι οικογενειακές προστριβές.
Ενα άλλο χαρακτηριστικό της εορταστικής περιόδου είναι οι οικογενειακές προστριβές. Πρέπει πάντα να έχουμε στη σκέψη μας ότι οι οικογενειακές συναθροίσεις δεν είναι ο κατάλληλος τόπος για να λύσουμε τις διαφορές μας. Μην ξεκινήσετε σοβαρές, προσωπικές συζητήσεις στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Αποφύγετε τις πολιτικές συζητήσεις... Οταν νιώθετε το αίμα να σας ανεβαίνει στο κεφάλι, βγείτε και κάντε μια βόλτα αποφεύγοντας τη σύγκρουση.

Aδεια, αλλά χωρίς χαλάρωση. Η χαλάρωση από την ένταση της καθημερινότητας είναι δύσκολη για τους εργαζομένους που θα εξασφαλίσουν λίγες ημέρες άδειας μέσα στις γιορτές. Η αποσύνδεση από τα εργασιακά είναι δύσκολη αλλά δεν είναι αδύνατη. Συγκεντρωθείτε στη στιγμή... Οταν κάτι σχετικό με τη δουλειά καταλαμβάνει τη σκέψη σας, σημειώστε το και ξεχάστε το. Θα το μελετήσετε αργότερα.

Τα παιδιά γίνονται «τέρατα»
Tην εορταστική περίοδο τα παιδιά μετατρέπονται σε «τέρατα». Δεν φταίνε εκείνα. Τις γιορτές, καθυστερούν να πέσουν στο κρεβάτι, τρώνε ό,τι θέλουν και περνούν την ημέρα τους μπροστά σε μία οθόνη. Για κάποιους γονείς αυτό το χάος λειτουργεί. Ομως, αν νιώθετε ότι το παιδί σας το έχει παρακάνει και αυτό σας προκαλεί στρες, πρέπει να θέσετε όρια. Μπορείτε να φτιάξετε ένα πρόγραμμα, κάτι που βοηθάει και τα παιδιά, καθώς νιώθουν ασφάλεια όταν η καθημερινότητά τους είναι καλύτερα δομημένη... Για κάθε ενδεχόμενο προετοιμαστείτε σχετικά με το πώς θα διαχειριστείτε την κατάσταση εάν ξεπεράσει τα όρια.

«Διαζύγιο» από το κινητό
Οι περισσότεροι, ιδιαίτερα την περίοδο των γιορτών, θέλουμε να μειώσουμε τη χρήση του κινητού, ώστε να περάσουμε ποιοτικό χρόνο με τους δικούς μας. Οποιοι δεν θέλουν να εγκαταλείψουν τη συσκευή τους, υπάρχουν κάποιες λύσεις που θα βοηθήσουν: Απενεργοποιήστε τις μη απαραίτητες ειδοποιήσεις, κάντε μικρά διαλείμματα από το κινητό... Oι γονείς που θέλουν να αποσπάσουν το κινητό από τα χέρια των παιδιών τους πρέπει να τους προσφέρουν ως αντάλλαγμα άλλες επιλογές.

Ολοι οι άλλοι περνούν καλύτερα
Ενα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της περιόδου των εορτών είναι η μεγάλη πίεση για κοινωνικότητα. Αν προσδοκάτε να πηγαίνετε από πάρτι σε πάρτι, και από οικογενειακό τραπέζι σε φιλική συνάθροιση και αυτό δεν γίνει πραγματικότητα, ενδέχεται να σας χαλάσει η διάθεση, ιδίως αν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βλέπετε φωτογραφίες από πάρτι στα οποία δεν προσκληθήκατε ή άτομα που νιώθουν το πνεύμα των Χριστουγέννων με τρόπο που εσείς δεν καταφέρατε. Η προφανής λύση είναι «μην μπαίνετε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης»... Οταν πάλι φτάσουν οι ημέρες των εορτών, προσπαθήσετε να τις απολαύσετε. Εστιάστε τη σκέψη σας σε εκείνα που έχετε αντί να λυπάστε για όσα έχουν οι άλλοι.

Οικονομικές δυσκολίες
Ενας σημαντικός παράγοντας που ενδέχεται να σας γεμίσει στρες την εορταστική περίοδο είναι οι οικονομικές δυσχέρειες... Υπολογίσετε ρεαλιστικά ποιο ποσό μπορείτε να ξοδέψετε στις γιορτές. Οταν δημιουργήσετε τον προϋπολογισμό σας, συζητήστε με τους αγαπημένους σας... Υπάρχουν τρόποι για να περάσετε όμορφα τις γιορτές χωρίς να ξοδέψετε όλες τις αποταμιεύσεις σας. Η ανταλλαγή δώρων είναι μια δοκιμασμένη μέθοδος για να κρατήσετε τις δαπάνες σας σε λογικό επίπεδο. Καλύτερα από τα υλικά δώρα είναι να χαρίσετε στους αγαπημένους σας εμπειρίες. Οργανώστε μια βόλτα στο βουνό, μια επίσκεψη σε κάποιο μουσείο... Σίγουρα το χριστουγεννιάτικο τραπέζι είναι μεγάλος πονοκέφαλος. Για να περιορίσετε τις δαπάνες σας, κάντε ένα πάρτι ρεφενέ.

Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου