8 Δεκεμβρίου 2022

«Ήρωες της Χρονιάς» οι Γυναίκες του Ιράν για το Time

«Οι Γυναίκες του Ιράν είναι οι ήρωες της χρονιάς για το 2022» σύμφωνα με το περιοδικό 
Time:

TIME @TIME Επίσημος
The Women of Iran are TIME's 2022 Heroes of the Year #TIMEPOY https://ti.me/3UEjJEE

O αρχισυντάκτης (executive editor) του Time, Μπεν Γκολντμπέργκερ, σημειώνει: «Οι Γυναίκες του Ιράν είναι οι ήρωες της χρονιάς
» για το περιοδικό, ενώ δηλώνει «περήφανες για αυτή την επιλογή και το φανταστικό κομμάτι του @AzadehMoaveni με τις δυνατές εικόνες από τον γενναίο Ιρανό φωτογράφο Forough Alaei»:

The Women of Iran are @TIME's Heroes of the Year—really proud of this choice and the fantastic piece by @AzadehMoaveni with powerful images from brave Iranian photographer Forough Alaei https://time.com/heroes-of-the-year-2022-women-of-iran/

Φωτογραφία του Forough Alaei για το Time

Οι διαδηλώσεις στο Ιράν

Οι διαδηλώσεις στους δρόμους των πόλεων του Ιράν, με επικεφαλής κυρίως γυναίκες, έχουν προκαλέσει μια από τις χειρότερες κρίσεις των τελευταίων δεκαετιών στη χώρα. 

Όλα ξεκίνησαν στις 16 Σεπτεμβρίου 2022, όταν η 22χρονη Ιρανή Μαχσά Αμίνι πέθανε στην Τεχεράνη του Ιράν, ενώ βρισκόταν υπό κράτηση, λόγω αστυνομικής βίας. Η νεαρή Ιρανή συνελήφθη, επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντήλα της, από την αστυνομία ηθών του Ιράν που επιβλέπει την συμμόρφωση με τον ενδυματολογικό κώδικα του Ισλάμ, ξυλοκοπήθηκε και τελικά έχασε τη ζωή της στο νοσοκομείο προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων.

 
Καθιστική διαμαρτυρία γυναικών στο Ιράν (από Deutsche Welle)

Μεγάλο μέρος της κοινωνίας έχει ταυτιστεί μαζί της και αντιδρά με φρίκη, θυμό και θλίψη. Κριτική ασκείται ακόμα και από συντηρητικούς. Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται και δείχνουν τη βία των δυνάμεων ασφαλείας. Η οργή και ο θυμός εξαπλώνονται καθημερινά με πολλούς νέους διαδηλωτές να κάνουν λόγο ακόμα και για επανάσταση.

Πολλοί άνθρωποι από όλο τον κόσμο αντέδρασαν στον θάνατο της Αμίνι, ο οποίος έγινε σύμβολο της βίας κατά των γυναικών στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν. Επίσης αρκετές οργανώσεις, ηγέτες και διασημότητες έχουν επικρίνει τις πράξεις της κυβέρνησης του Ιράν και έχουν συμπαρασταθεί στους διαδηλωτές.

Η κυβέρνηση του Ιράν προσπάθησε να καταστείλει τις διαδηλώσεις, χρησιμοποιώντας δακρυγόνα και αντλίες νερού, αλλά και πυροβολώντας διαδηλωτές με αποτέλεσμα οι νεκροί να ανέρχονται σε εκατοντάδες.

Ένας Ιρανός πανεπιστημιακός λέει ότι η ελίτ του Ιραν γνώριζε ότι δεν ήταν δημοφιλής, ωστόσο οι διαστάσεις του μίσους που προκαλεί την έχουν σοκάρει. «Οι διαδηλωτές έχουν την υποστήριξη στο εσωτερικό και το εξωτερικό, αλλά δεν έχουν δύναμη. Το καθεστώς έχει τα πάντα, αλλά δεν αρέσει σε κανέναν», συνοψίζει ο καθηγητής.

afirimeno.com
με στοιχεία από twitter.com, el.wikipedia.org, Deutsche Welle 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου