19 Δεκεμβρίου 2022

Economist: Η Ελλάδα είχε την καλύτερη οικονομική επίδοση το 2022

Την καλύτερη επίδοση μεταξύ 34 αναπτυγμένων κυρίως χωρών είχε η Ελλάδα το 2022, σύμφωνα με ανάλυση του Economist που κάνει λόγο για «ευχάριστη έκπληξη» και «οικονομικό πάρτυ στη Μεσόγειο»

Η κατάταξη των χωρών έγινε με βάση τα στοιχεία πέντε οικονομικών δεικτών σχετικά με το ΑΕΠ, τον πληθωρισμό, το εύρος του πληθωρισμού, δηλαδή το ποσοστό των προϊόντων που αυξήθηκαν πάνω από 2%, την πορεία του χρηματιστηρίου και το δημόσιο χρέος.

«Για πρώτη φορά εδώ και καιρό γίνεται το οικονομικό πάρτι στη Μεσόγειο», σχολιάζει παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της ανάλυσης, καθώς και άλλες χώρες- πέρα από την Ελλάδα-, όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία, που αντιμετώπισαν προβλήματα στις αρχές της δεκαετίας του 2010 βρέθηκαν να τα πηγαίνουν καλά σήμερα.

Από την άλλη, ο Economist υπογραμμίζει ότι η Γερμανία που χαρακτηρίζεται από πολιτική σταθερότητα, είχε χαμηλές επιδόσεις. Επίσης, δύο χώρες της Βαλτικής, η Εσθονία και η Λετονία, που κέρδισαν επαίνους τη δεκαετία του 2010 για τις γρήγορες μεταρρυθμίσεις που εφάρμοσαν, βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις.


Το ΑΕΠ της Ελλάδας στο διάστημα από το δ' τρίμηνο του 2021 έως το γ' τρίμηνο του 2022 αυξήθηκε 2,2%, ενώ στην Ιταλία αυξήθηκε 1,8%, στην Ισπανία 1,5% και στη Γερμανία 1,3%. Αντίθετα, στην Εσθονία το ΑΕΠ μειώθηκε 3,1% στο ίδιο διάστημα.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 7,8% στην Ελλάδα το πρώτο 10μηνο του 2022 και το 82,4 των προϊόντων αυξήθηκαν πάνω από 2%. Στην Ιταλία, ο πληθωρισμός αυξήθηκε 10,8% αλλά το εύρος του ήταν 64,7%. Στη Γαλλία, οι αυξήσεις τιμών ήταν 5,6% και το εύρος τιμών 76,5%. Στη Γερμανία οι τιμές αυξήθηκαν 10% στο ίδιο διάστημα και το εύρος των αυξήσεων ήταν 88,2%, ενώ τον υψηλότερο πληθωρισμό είχε η Εσθονία (16,7% με εύρος 94,1%).

Οι τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας αυξήθηκαν 0,8% στο 11μηνο του 2022, ενώ στις περισσότερες χώρες καταγράφηκε πτώση των τιμών. Στα διεθνή χρηματιστήρια, οι μετοχές έκαναν βουτιά 15% στην ίδια περίοδο. Οι μετοχές τη Γερμανία και τη Νότια Κορέα μειώθηκαν σχεδόν 20% φέτος, ποσοστό διπλάσιο σε σχέση με την πτώση που καταγράφηκε στις ΗΠΑ.

Πρωταθλήτρια ήταν η Ελλάδα και στη μείωση του καθαρού δημόσιου χρέους, το οποίο εκτιμάται, όπως αναφέρει ο Economist, ότι μειώθηκε 16% ως ποσοστό του ΑΕΠ, ενώ σε άλλες χώρες σημείωσε μικρότερη μείωση ή ακόμη και αύξηση.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ , 
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου