15 Δεκεμβρίου 2022

Goldman Sachs: Αυτό είναι το asset που θα εκτοξευθεί (και) το 2023

Παρά το γεγονός ότι και το 2022 αποτελεί την κατηγορία asset με τις καλύτερες αποδόσεις, οι οποίες ξεπερνούν το 20%, το 2023 αναμένεται να καταγράψει ακόμη ισχυρότερες επιδόσεις, υπερδιπλασιάζοντας τα κέρδη για τους επενδυτές με ράλι άνω του 40%. Ποιο είναι αυτό; Τα εμπορεύματα!

"Τα εμπορεύματα θα είναι για άλλη μια χρονιά η κατηγορία περιουσιακών στοιχείων με τις καλύτερες επιδόσεις το 2023, δίνοντας στους επενδυτές αποδόσεις της τάξης του 43%", απαντά η Goldman Sachs.

Ενώ το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους μπορεί να είναι "ταραχώδες" και ασταθές για την αγορά λόγω της οικονομικής αδυναμίας στις ΗΠΑ και την Κίνα, οι ελλείψεις πρώτων υλών από το πετρέλαιο έως το φυσικό αέριο και τα μέταλλα, θα δώσουν σημαντική ώθηση στις τιμές των εμπορευμάτων στη συνέχεια...

"Παρά τον σχεδόν διπλασιασμό των ετήσιων αποδόσεων πολλών εμπορευμάτων έως τον Μάιο του 2022, οι κεφαλαιακές δαπάνες απογοήτευσαν", σημειώνουν οι αναλυτές της Goldman. "Αυτή είναι ίσως η μοναδική και πιο σημαντική αποκάλυψη του 2022"...

"Ακριβώς όπως οι αγορές εμπορευμάτων κυριαρχήθηκαν από το δολάριο το 2022, αναμένουμε ότι θα καθοριστούν από τις υπο-επενδύσεις το 2023", σημειώνει χαρακτηριστικά η αμερικάνικη τράπεζα. Από θεμελιώδη άποψη, όπως προσθέτει, το σκηνικό για τα περισσότερα εμπορεύματα το επόμενο έτος είναι το πιο bullish από τον Οκτώβριο του 2020.


Ωστόσο, οι τιμές spot έχουν επανέλθει σχεδόν στα επίπεδα του 2021, καθώς η χρηματοοικονομική απομόχλευση και η μείωση των αποθεμάτων –και οι δύο μορφές βραχυπρόθεσμης υπο-επένδυσης– άσκησαν πίεση στις τιμές της ενέργειας από τον Οκτώβριο.

Σε όλες τις αγορές εμπορευμάτων, η ταχεία άνοδος του κόστους κεφαλαίου μειώνει το κίνητρο διατήρησης φυσικών αποθεμάτων, στρεβλώνοντας την αξία τους καθώς οι χρηματοπιστωτικές αγορές αντιδρούν ταχύτερα από την πραγματική οικονομία. Ωστόσο, ακόμη και μετά το πρόσφατο sell-off, οι τιμές παραμένουν υψηλές. Πριν από δύο χρόνια φαινόταν απίθανο το πετρέλαιο να ήταν στα 80 δολ./βαρέλι, ο χαλκός στα 8500 δολ./τόνος και το καλαμπόκι στα 6,35δολ./μπουσέλ, με τον μεγαλύτερο καταναλωτή εμπορευμάτων και εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο να είναι σε shutdown λόγω Covid (Κίνα), την Ευρώπη σε ύφεση και τις ΗΠΑ να έχουν γνωρίσει την πιο ραγδαία αύξηση των επιτοκίων στην ιστορία τους. "Αυτό είναι απόδειξη της σοβαρότητας των ανισορροπιών σε αυτές τις αγορές, καθώς η σφιχτή προσφορά διατηρεί τις τιμές υψηλά παρά τις βραχυπρόθεσμες ανησυχίες για την ανάπτυξη", σημειώνει η Goldman.

Ενώ οι επενδυτές δικαίως εξακολουθούν να ανησυχούν για τις προοπτικές ανάπτυξης το επόμενο έτος –ένας σημαντικός λόγος για το τελευταίο sell off στα εμπορεύματα– ο παγκόσμιος επιχειρηματικός κύκλος απέχει πολύ από το να έχει τελειώσει, τονίζει η αμερικάνικη τράπεζα...

"Αυτά ενισχύουν την προσδοκία μας ότι τα εμπορεύματα θα έχουν απόδοση 43% το 2023", εκτιμά η Goldman, στο μεγαλύτερο ράλι που θα σημειώσει οποιοδήποτε asset το επόμενο έτος έπειτα από το +20% που έκαναν φέτος – το οποίο ήταν παρά το sell-off επίσης η καλύτερη επίδοση μεταξύ όλων των assets για το 2022. (...)

Πηγή: capital.gr (απόσπασμα)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου