22 Δεκεμβρίου 2022

Η έξυπνη, «σκακιστική» κίνηση της Ελλάδας στο Αιγαίο

H Ελλάδα, ως αντιστάθμισμα της αποστολής παλαιών σοβιετικών πυραύλων στην Ουκρανία, προτείνει τώρα την τοποθέτηση αμερικανικών συστοιχιών Patriot στην Κρήτη, που θα ήταν ένας ακόμη αποτρεπτικός παράγοντας. 
Στη φωτογραφία: Ρωσικά αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα S-300

Με αφορμή δηλώσεις της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρίας Ζαχάροβα, ο Γερμανός ανταποκριτής στην Αθήνα Γκερντ Χέλερ γράφει στο γερμανικό ειδησεογραφικό δίκτυο Redaktionsnetzwerk Deutschland για την ελληνική στρατηγική στο ζήτημα της παράδοσης ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-300 στην Ουκρανία: 

«Η Ελλάδα εξακολουθεί να διαθέτει συστοιχίες πυραύλων ρωσικού τύπου Tor M1, όπως επίσης και παλαιότερους αντιαεροπορικούς πυραύλους Osa από τα αποθέματα του Λαϊκού Στρατού της πρώην Ανατολικής Γερμανίας. Τα συστήματα αυτά θεωρούνται σήμερα απαρχαιωμένα. Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν για του χρόνου τον εξοπλισμό της Ουκρανίας με σύγχρονους αντιαεροπορικούς πυραύλους Patriot. Ωστόσο, τα παλαιότερα ρωσικά οπλικά συστήματα από τα αποθέματα των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων θα ήταν εξαιρετικά ευπρόσδεκτα, λόγω της εξοικείωσης των Ουκρανών στρατιωτών με τη λειτουργία και τη συντήρησή τους. Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί επίσης την αντικατάσταση των ρωσικών και σοβιετικών όπλων με σύγχρονο δυτικό εξοπλισμό».

Ο Γερμανός δημοσιογράφος μάλιστα σχολιάζει και διαστάσεις της κίνησης αυτής στην τεταμένη κατάσταση που επικρατεί στο Αιγαίο: 

«Έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι η Ελλάδα, ως αντιστάθμισμα της αποστολής των πυραύλων στην Ουκρανία, προτείνει τώρα όχι την παράδοση των συστημάτων Patriot, αλλά την τοποθέτηση αμερικανικών συστοιχιών Patriot στην Κρήτη. Πρόκειται για μια έξυπνη κίνηση. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απειλεί επανειλημμένα εδώ και εβδομάδες με πυραυλικές επιθέσεις κατά της Ελλάδας. Η τοποθέτηση αμερικανικών συστημάτων Patriot στην Κρήτη θα ήταν έτσι ένας ακόμη αποτρεπτικός παράγοντας».

Πηγή: Deutsche Welle 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου