28 Δεκεμβρίου 2022

Qatargate: To σύστημα Παντσέρι και ο ρόλος της Εύας Καϊλή

Σε αποκαλύψεις προβαίνει και η βελγική Le Soir, σε δημοσίευμα υπό τον τίτλο «To σύστημα Παντσέρι στην καρδιά της έρευνας» σύμφωνα με το οποίο ο Φραντσέσκο Τζόρτζι κατέθεσε ότι «Η Εύα γνώριζε για τα ποσά και την προέλευση, αλλά δεν είναι μέρος του δικτύου». Παράλληλα, η ιταλική εφημερίδα La Repubblica αναδεικνύει τα όσα είπε η Εύα Καϊλή στην κατάθεσή της στους Βέλγους αστυνομικούς.

Le Soir: «To σύστημα Παντσέρι στην καρδιά της έρευνας».

«Όλα ξεκίνησαν το 2018. Ο κ. Παντσέρι ήταν τότε πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (…) Ο πρώην πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (του Κατάρ, Αλί Μπεν Σαμίκ Αλ Μαρί, σημερινός υπουργός Εργασίας) στη συνέχεια ανέπτυξε την ιδέα του lobbying. Ο κ. Παντσέρι συμφώνησε να δουλέψει για τους Καταριανούς. Κάπως έτσι, σύμφωνα με την εκδοχή που έδωσε ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, πρώην βοηθός του Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, στους ανακριτές, ξεκίνησαν όλα στην υπόθεση διαφθοράς που συγκλονίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εδώ και σχεδόν τρεις εβδομάδες» σημειώνει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με τον κ. Τζόρτζι, προσθέτει το δημοσίευμα, όταν ήταν ακόμη ευρωβουλευτής ο Πιερ Αντόνιο Παντσέρι είχε αρχίσει να εργάζεται υπέρ των απεσταλμένων του Κατάρ. «Στις αρχές του 2019 ξεκίνησε η συνεργασία. Έχουμε ορίσει τα ποσά, τα οποία δυσκολεύομαι λίγο να θυμηθώ, για τις αντίστοιχες παρεμβάσεις μας. Ήταν σε μετρητά. (…)

Σύμφωνα με την περιγραφή του Φραντσέσκο Τζόρτζι, μόλις λίγους μήνες αργότερα το σύστημα έγινε πιο επαγγελματικό, με τη δημιουργία της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης των Βρυξελλών Fight Impunity. Γιατί «έπρεπε να βρούμε ένα καθαρό σύστημα που δεν θα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου» αναφέρεται (…), συμπληρώνει η Soir.

Lobbying, συνεχίζει, είχε γίνει και υπέρ του Μαρόκου, αλλά και της Μαυριτανίας: «Όσον αφορά στη Μαυριτανία έχουν πρόβλημα εικόνας. Προσέλαβαν τον κ. Παντσέρι για το πώς να το κάνουν (…)

Όσον αφορά την κ. Καϊλή, ο Φραντσέσκο Τζόρτζι φέρεται να είπε σύμφωνα με την εφημερίδα ότι «η Εύα γνώριζε προφανώς τα χρηματικά ποσά και την προέλευση, αφού μένουμε μαζί, αλλά δεν αποτελεί μέρος του δικτύου» και προσθέτει ότι του είχε ζητήσει πολλές φορές να σταματήσει «γιατί την έβαζε σε κίνδυνο σε σχέση με τα καθήκοντά της».

Παράλληλα, η Εύα Καϊλή, συνεχίζει το άρθρο, η οποία πέρασε από ακρόαση πιστεύει ότι την εξαπάτησαν. «Δεν μου άρεσε ο τρόπος που εμπιστεύτηκε τυφλά τον Αντόνιο» (Παντσέρι), περιγράφει μιλώντας για τον σύντροφό της, σύμφωνα με την Soir. Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής, η οποία καθαιρέθηκε από τη θέση της Αντιπροέδρου του ΕΚ, εξηγεί, σύμφωνα με την εφημερίδα, ότι προσπάθησε να διαχωρίσει τη δουλειά της από αυτή του Φραντσέσκο Τζόρτζι και ήθελε να αποστασιοποιηθεί από τον Πάντσερι, ειδικά αφού ο τελευταίος «είχε αφήσει μια βαλίτσα στο σπίτι. Δεν είδα το περιεχόμενο, αλλά ήξερα τι ήταν, τι ήταν μέσα…»

Ερωτηθείσα για τις δεσμίδες χαρτονομισμάτων, απλώς παραδέχεται ότι ποτέ δεν «σκέφτηκε την προέλευση αυτών των χρημάτων», σκεπτόμενη ότι, ίσως, αυτά τα μετρητά είχαν εμπιστευθεί από τις κυβερνήσεις στη ΜΚΟ του κ. Παντσέρι για να πραγματοποιήσει ανθρωπιστικές διασώσεις (ανθρωπιστικές δράσεις). «Είμαι στο στάδιο που δεν αναγνωρίζω πια κανέναν, ούτε τον ίδιο μου τον σύντροφο», καταλήγει η κ. Καϊλή, σύμφωνα με τη Soir ενώ περιγράφεται «εμφανώς αναστατωμένη».

La Repubblica: Οι πρώτες κινήσεις και η κατάθεση της Εύας Καϊλή

Η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας La Repubblica, κλήθηκε να απαντήσει σε τρία βασικά ερωτήματα στους αστυνομικούς που την ανέκριναν: σε ποιον ανήκαν τα λέφτα, γιατί βρέθηκαν στο σπίτι της και γιατί ζήτησε από τον πατέρα της να τα κρύψει όταν έμαθε για τη σύλληψη του Τζόρτζι.

Όπως αναφέρεται, η υπερασπιστική γραμμή της πρώην αντιπρόεδρου του Ευρωκοινοβουλίου στηρίζεται στον ισχυρισμό ότι όσα συνέβησαν ήταν αποτέλεσμα των σκιωδών μηχανορραφιών του Αντόνιο Παντσέρι μαζί με τον Τζόρτζι, συνεργάτη του και σύζυγό της, ενώ η ίδια δεν γνώριζε τίποτα. «Γνωρίζω ότι ο άνδρας μου φύλαγε κάτι για το πρώην αφεντικό του, τον Αντόνιο Παντσέρι, και ενδεχομένως και για το νυν αφεντικό του, τον Αντρέα Κοτσολίνο. Ωστόσο, δεν ξέρω τι ήταν και γιατί το φύλαγε. Δεν νομίζω ότι θα εμπιστεύομαι κανέναν μετά από αυτό που συνέβη», φέρεται να είπε η Εύα Καϊλή στους ανακριτές.

Το τηλεφώνημα στον πατέρα της: «Αφού συνελήφθη ο σύντροφός μου, μπήκα στο γραφείο του. Έψαξα τα πράγματά του για να καταλάβω, γιατί συνελήφθη», είπε η κ. Καϊλή, σύμφωνα με το ιταλικό δημοσίευμα. Αφού βρήκε τη βαλίτσα με τα χρήματα, όπως επίσης και έναν υπολογιστή και ένα τηλέφωνο, η ίδια ισχυρίστηκε ότι η πρώτη έγνοια ήταν η κόρη της, γι’αυτό τηλεφώνησε στον πατέρα της που ήταν με το μωρό. «Του ζήτησα να έρθει να πάρει τη βαλίτσα. (…) Ήταν μια βαλίτσα για τον Παντσέρι, που κρατούσε ο άντρας μου στο σπίτι. (…) Ήξερα ότι ο πατέρας μου θα πήγαινε στην κόρη μου, γιατί είχα βάλει μπιμπερό στη βαλίτσα που είχε πάρει».

Οι βαλίτσες με τα χρήματα: Στη συνέχεια της κατάθεσής της, προχώρησε και σε μια παραδοχή: «Άνοιξα τη βαλίτσα και το χρηματοκιβώτιο. Ήξερα ότι ο Τζόρτζι φύλαγε κάτι για τον Παντσέρι, ίσως και για τον Κοτσολίνο». Σύμφωνα με την κ. Καϊλή, η βαλίτσα ανήκε στον Παντσέρι. Μάλιστα, στην ίδια κατάθεση αναφέρεται και σε μια άλλη τσάντα με χρήματα: «Ήταν αυτά που είχε δανειστεί ο Τζόρτζι για το ακίνητο». Το ζευγάρι είχε μόλις αγοράσει ένα διαμέρισμα με το δάνειο να είναι στο όνομα της Εύας Καϊλή, η οποία πληρώνει το ενοίκιο και την εργασία, ενώ τα μετρητά «ήταν εισφορά του συντρόφου μου». Στην τσάντα υπήρχαν «50 ή 60 χιλιάδες ευρώ, δεν ξέρω ακριβώς γιατί δεν έχω σκοπό να ερευνήσω τις υποθέσεις του».

Η ίδια επέμεινε ότι «δεν είχε σκεφτεί ποτέ την προέλευση αυτών των χρημάτων», εκτός από τη στιγμή που αποκαλύφθηκε η υπόθεση και αναγκάστηκε εκ των υστέρων να αξιολογήσει την παρουσία αυτών των μετρητών. Μόνο τότε κατάλαβε ότι όχι, δεν ήταν «κάτι φυσιολογικό».

«Ο Τζόρτζι δεν μπορούσε να πει όχι»: Στη συνέχεια, η ευρωβουλευτής αναφέρεται στις δυσκολίες που έχει ο σύζυγός της στη διαχείριση των χρημάτων. «Ο Φραντσέσκο δεν έχει πολλά χρήματα, γιατί δεν μπορεί να συνεισφέρει σε όλα τα έξοδα. Είναι και μικρότερος από εμένα. Ξέρω ότι κατά καιρούς δανείζεται από τους γονείς του, ίσως και από τον Αντόνιο, αλλά αυτό δεν το γνωρίζω (…) Υπάρχουν πράγματα που ήθελε, αλλά δεν μπορούσε να αντέξει οικονομικά».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας, η κ. Καϊλή είπε ακόμη: «Δεν εμπιστευόμουν πάντα τις σχέσεις (του Τζόρτζι) με τον Παντσέρι και τον Κοτσολίνο. Ο Φραντσέσκο είχε ηθική υποχρέωση απέναντι στον Αντόνιο και τον Αντρέα, αλλά ήταν υπερβολική. Κάθε φορά που οι άλλοι του ζητούσαν κάτι, ένιωθε υποχρεωμένος να ανταποκριθεί και να τεθεί στη διάθεσή τους . Δεν μπορούσε να πει όχι. Ίσως θα έπρεπε να είχα πει κάτι, γιατί είμαι μεγαλύτερη από τον Φραντσέσκο. Είναι πολύ φιλόξενος, πολύ ευγενικός με τους φίλους του γενικώς».

Το Κατάρ: Η Καϊλή εστίασε επίσης, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα, στο έργο της στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο ως πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πώς αυτό επηρεάζει τα συμφέροντα του Εμιράτου. «Κάθε αντιπρόεδρος έχει ένα χαρτοφυλάκιο. Το δικό μου ήταν στη Μέση Ανατολή, 15 χώρες».

Όπως είπε, κατέφθασε το αίτημα για κοινοβουλευτική εξέταση αναφορικά με τις χώρες του Κόλπου, συμπεριλαμβανομένου του Κατάρ «επειδή προμηθεύουν αέριο στην ΕΕ», αλλά και γιατί «πληρούν τις κανονιστικές προϋποθέσεις» στο θέμα των θεωρήσεων βίζας.

«Ακόμη και η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ πίεσε να προχωρήσει αυτό το συντομότερο δυνατό», ανέφερε η Εύα Καϊλή, υποστηρίζοντας ότι όλοι της έλεγαν να συνεχίσει με το θέμα αυτό. «Η Κομισιόν ασκούσε πιέσεις για το ζήτημα αυτό και εγώ συμφωνούσα. Η απόφαση θα κρινόταν στα τέλη Νοεμβρίου. Η περίοδος αυτή συνέπεσε με την πολύ έντονη συζήτηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Πιστεύω γι’ αυτό υπήρξε σύγχυση ανάμεσα στην αποστολή του Παντσέρι για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δική μου που ήταν για τις βίζες και την ενέργεια».

Πηγές: 
kathimerini.gr , ΑΠΕ-ΜΠΕ
με πληροφορίες από La Repubblica, Le Soir

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου