3 Μαΐου 2018

Υπό ασφυκτικό κλοιό αστυνομικών μέτρων ο Αλέξης Τσίπρας στη Λέσβο

Υπό τον ασφυκτικό κλοιό των αστυνομικών μέτρων αλλά και με καθολική συμμετοχή της τοπικής αγοράς στην παλλεσβιακή απεργία, τελεί από το πρωί η Λέσβος με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού.

Οπως αποτυπώνεται σε φωτογραφίες, που μεταδίδουν τοπικά μέσα και ανταποκριτές, κλούβες των ΜΑΤ βρίσκονται σε δρόμους της πόλης 
ενώ κεντρικά σημεία έχουν αποκλειστεί από κορδέλες και δυνάμεις της Ασφάλειας.

Δημοσιεύματα κάνουν λόγο για 17 διμοιρίες των ΜΑΤ που συνοδεύουν τον κ. Τσίπρα στο ταξίδι του στη Λέσβο, κάτι που αναφέρει και η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, το διαψεύδει όμως το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. 


Στο μεταξύ, σύμφωνα με ρεπορτάζ στην "Καθημερινή", καθολική ήταν από το πρωί η συμμετοχή στην παλλεσβιακή απεργία, που κήρυξε το Συντονιστικό όργανο των επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων της Λέσβου, τόσο στην πόλη όσο και στο υπόλοιπο νησί. Η κινητοποίηση έγινε ανήμερα επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Μυτιλήνη ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάργηση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου που διατηρούν ακόμα χαμηλό ποσοστό ως αντιστάθμισμα στις επιπτώσεις από τις συνεχιζόμενες προσφυγικές ροές. Επίσης, το Συντονιστικό όργανο των επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων της Λέσβου διαμαρτύρεται «για την αθέτηση των υποσχέσεων για την αποσυμφόρηση του νησιού από το μεγάλο αριθμό προσφύγων και μεταναστών» όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. 

  
Αργά το απόγευμα της Πέμπτης σε εξέλιξη βρισκόταν μεγάλη συγκέντρωση στη Μυτιλήνη, εν εναμονή της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα στο Περιφερειακό Συνέδριο. Κάτοικοι και φορείς της Λέσβου ζητούσαν να βρεθεί άμεσα λύση στο μεταναστευτικό πρόβλημα και επιπλέον να μη γίνει καμία αύξηση στους μειωμένους συντελεστές του ΦΠΑ, από το 17% που είναι μέχρι τις 30 Ιουνίου, στο 24%. 


Δήλωση Μ. Σπυράκη για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Λέσβο

«Ο κύκλος των αποκαλούμενων αναπτυξιακών συνεδρίων για τη δήθεν παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας κλείνει όπως ακριβώς του άξιζε» δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, σημειώνοντας: «Ο κ. Τσίπρας, στο ταξίδι του στη Λέσβο, και συγκεκριμένα στη Μυτιλήνη, θα συνοδεύεται από 17 διμοιρίες ΜΑΤ που θα τον προστατεύσουν από τον ενθουσιασμό των κατοίκων για τα επιτεύγματά του στην ανάπτυξη και το προσφυγικό».


Πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη απαντούν στη Μ. Σπυράκη

Απαντώντας στην παραπάνω δήλωση της εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφεραν ότι στη Λέσβο σήμερα υπάρχουν διαθέσιμες οι παρακάτω δυνάμεις:
- Δύο διμοιρίες διατίθενται σε μόνιμη βάση για το προσφυγικό/μεταναστευτικό
- Τρεις μετέβησαν στις 2 Μαΐου, εκ των οποίων οι δύο για αντικατάσταση των διμοιριών για το προσφυγικό / μεταναστευτικό.
- Δύο μετέβησαν στις 27 Απριλίου έπειτα από τα πρόσφατα επεισόδια.
- Στο νησί είναι διαθέσιμες και δύο διμοιρίες υποστήριξης από τοπικές δυνάμεις και αποσπασμένο προσωπικό για το προσφυγικό / μεταναστευτικό.
Καταλήγοντας οι πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη τόνισαν: «Η κυρία Σπυράκη, ως εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας διέσπειρε ψευδή είδηση, αφού δεν μπήκε καν στον κόπο να προβεί σε διασταύρωση της πληροφορίας, κάτι που μαθαίνουν οι πρωτοετείς φοιτητές της δημοσιογραφίας». 



(upd) Mεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας και επεισόδια στη Λέσβο 

Κάτοικοι και φορείς της Λέσβου διαδήλωσαν από νωρίς το απόγευμα ζητώντας να βρεθεί άμεσα λύση στο μεταναστευτικό πρόβλημα καθώς και στο πρόβλημα του ΦΠΑ. 

Επεισόδια σημειώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης στην πλατεία Τελωνείου στο λιμάνι της Μυτιλήνης, μεταξύ ομάδας νεαρών και δυνάμεων της αστυνομίας, στο πλαίσιο της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας με αφορμή την επίσκεψη Τσίπρα στη Λέσβο.

Οι νεαροί προσπάθησαν να φθάσουν στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, όπου ήταν σε εξέλιξη η ομιλία του πρωθυπουργού, αλλά αντιμετωπίστηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες έκαναν χρήση χημικών. 

Όπως καθαρά προκύπτει από τα γεγονότα "οι καιροί έχουν αλλάξει" για τον Αλέξη... 

Πηγές: Με στοιχεία από kathimerini.gr  και ΑΠΕ-ΜΠΕ
Oι φωτογραφίες με τα αστυνομικά μέτρα προέρχονται από τον λογαριασμό του δημοσιογράφου Νίκου Υποφάντη στο Twitter.






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου